30 / 04 / 2024

'Limanlar özelleştirilmeli veya otonom yapılarla yönetilmeli!'

'Limanlar özelleştirilmeli veya otonom yapılarla yönetilmeli!'

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, limanların artık devlet kontrolünde olmasının doğru olmadığını savunarak, "Limanlar ya özelleştirilmeli ya da otonom yapılarla yönetilmeli" dedi.




Deniz Ticaret Odası (DTO)  İzmir  Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, limanların artık devlet kontrolünde olmasının doğru olmadığını savunarak, "Limanlar ya özelleştirilmeli ya da otonom yapılarla yönetilmeli" dedi. Öztürk, dünya deniz ticaretinde önemli gelişmelerin yaşandığını, büyük firmaların Türkiye'yi lojistik merkez olarak gördüğünü ve büyük liman yatırımları gerçekleştirdiğini söyledi. 


Bölgede önemli liman yatırımları yapüdığına dikkati çeken Öztürk, "Pire Limanı'nda konteyner terminalini Çinliler işletiyor ve oradaki hareketlilik kısa zaman içinde yaklaşık 10 kat arttı. Aliağa'da Petkim'in limanı Petlim'in inşaatı sürüyor. Burası da Hollandalı bir firma tarafından 28 yıl işletilecek. 


Aliağa bölgesinde başka bir konteyner limanını İspanyollar satın aldı. Çinli bir firma Kumport Limanını satın aldı" dedi. Bu yatırımların Türkiye'nin dünyanın transit lojistik merkezi olduğunu gösterdiğini anlatan Öztürk, "Limanların devlet kontrolünde olmasını doğru değü. Ya özelleştirilmeli ya da otonom yapılarla yönetilmeli. Yani bu yapı içinde liman kullanıcıları olan armatörler, belediyeler, valilik, ithalat ve ihracatçılar ve kent halkı olmalı. Devlet limanlarında bürokrasi ve hantallık söz konusu" dedi. 



Dünya



Geri Dön