28 / 04 / 2024

Limantepe'deki kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı!

Limantepe'deki kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı!

Urla'da Limantepe bölgesinde hem sualtı hem de karada sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı...



Urla'da 1992 yılından itibaren karada, 2000 yılından itibaren de sualtında sürdürülen Limantepe kazılarında 2013 sezonu çalışmalarının başlaması dolayısıyla kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu'nun da katılımıyla basın toplantısı düzenleyerek, yeni sezonda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Erkanal, hem karada hem de denizde sürdürülen kazılarla en erken yerleşimlerden başlayarak bölgenin tarihçesini araştırmayı ve dönemin kültürlerini aydınlatmayı amaç edindiklerini ifade etti.


İzmir Körfezi'nin güneyinde yer alan Limantepe'nin, bölgenin en uzun süre iskan gören yerleşimi olması bakımından önem taşıdığını dile getiren Erkanal, "Limantepe'de yapılan kazılar sonucunda, yerleşimin özellikle Erken Tunç Çağı'ndan başlayarak önemli bir merkez konumuna geldiği ve yerleşimin hem İç Anadolu hem de Ege dünyasıyla iletişim halinde olarak önemli bir ticari ve yönetsel merkez haline geldiği kanıtlanmıştır" dedi. 


Erkanal, kazılar hakkında şu bilgileri verdi:


"Karada yapılacak kazılarda sadece kuzey kazı alanında, üç ayrı sektörde çalışılacaktır. Bu çalışmalarda Geç Kalkolitik Çağ’dan Erken Tunç Çağı’na geçiş tabakaları araştırılacak. Erken Tunç Çağı yerleşimine uzanan yolun iki kenarında yer alan yapıların devamı açığa çıkartılacak. Orta ve Geç Tunç Çağı’na tarihlenen ve daha önceki yıllarda bir bölümü ortaya çıkarılan kalıntıların devamı açığa çıkarılarak bu dönem kültürleri araştırılacaktır. Sualtında yapılacak kazılarda ise Arkaik ve Klasik Çağ’a ait liman tabanının açılmasına devam edilecektir.”


Bu yıl kazılar kadar önem verdikleri bir projenin de hayata geçirileceği müjdesini veren Erkanal,  "Kazılarda elde edilen tarihi eserler ile deneysel arkeolojide kullanılmak üzere Urla’daki tersanede inşa edilen tarihi gemi replikalarının sergileneceği Arkeopark’ın yapımına da 15 gün içinde başlanacak" diye konuştu.


Erkanal, Koç Holding’in destek vereceği projede Arkeopark’ın 2013 yılı sonuna kadar hizmete açılmasının planlandığını bildirdi.


Basın toplantısının ardından Limantepe kazıları 2013 sezonu çalışmaları, Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu’nun vurduğu ilk kazmayla başlatıldı. 


AA


Geri Dön