Linde Gaz, yeni tesisiyle Türkiye'de büyümeye devam ediyor!
Endüstriyel, Medikal ve Özel Gazlar sektörünün önde gelen uluslararası oyuncularından Linde Gaz, Denizli’de Karbondioksit Üretim Tesisi yatırımını tamamlayarak hizmete açtı.
Günümüz şartlarının daha rekabetçi duruma gelmesinden dolayı, katma değer kavramı gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Türkiye CO2 pazarının lider tedarikçisi konumundaki Linde Gaz A.Ş, müşterilerine yalnızca gaz tedariği değil, güncel teknoloji, güvenlik, kalite ve çevre standartlarının yakalanması amacıyla özel hizmet ve uygulamalar sunmaktadır.
Karbondioksit ürünü, doğal kuyulardan çıkan Karbondioksit’ten ya da endüstriyel gaz atıklarının saflaştırılması ile elde edilir. Düşük kullanım oranlarında Karbondioksit tüketicilerine tüplü ambalajla tedarik edilirken kullanım oranı yüksek olan tüketimlerde ise tedarik tankerler aracılığıyla müşteri sahalarına konulan yüksek basınçlı tanklara yapılmaktadır.
Karbondioksit biz farkında olmadan hayatımızın birçok alanında kullanılmaktadır. Karbondioksit’le yapılan uygulamalarla Meşrubat, Seracılık, Gıda Dondurma ve İmalat Sanayi’nin birçok alanında müşteriye özel farklı çözümler sunulmaktadır. Bu alanlardan bir yenisi olan Linde’ nin tescilli teknolojisi olan SOLVOCARB® uygulamasının, alkali atık sular nötralizasyonunda sanayide birçok alanda önemli rolü vardır. Bu nedenle SOLVOCARB® teknolojisi gıdadan giyim sanayisine, elektrolizden fotokimyaya, inşaattan matbaa endüstrisine kadar birçok alanda uygulama imkanı bulmaktadır.
Yatırıma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Linde Gaz A.Ş. Genel Müdürü Mert Alper Kumbaracı konuyla ilgili olarak “İleri teknoloji ile donatılan bu yeni tesisimiz ile Türkiye’de sanayicilerimize bir yeniliği daha sunmanın gururunu yaşıyoruz. Linde kalite ve standartlarında Karbondioksit gazı sağlayarak; maliyetlerin düşürülmesine, proses performansının artırılmasının yanısıra, nihai ürün kalitesinin geliştirilmesi ve iş güvenliğinin sağlanmasında endüstriyel gaz sektörüne 136 yıllık Linde tecrübesini sunacaktır. Bu fayda, sadece ürünle sınırlı kalmayacak, global bilgi birikiminin desteği ile konularında uzmanlaşmış teknik personelimiz de müşterilerimize özel çözümler geliştireceklerdir.” dedi.
Yatırımla birlikte bölgede kurulması beklenen Organize Sera Bölgesi ‘ne boru hattı vasıtasıyla Karbondioksit verilmesi yönündeki altyapı da hazırlanmış oldu. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Linde Gaz A.Ş Dökme Operasyonlar Direktörü Bora Uluğ “Hollanda gibi bir ülke seracılık alanında her türlü imkansızlığa rağmen Avrupa ‘da lider bir pozisyonda ve her yıl gıda ihracatıyla milyarlarca Euro gelir elde etmekte. Biz bu bölgede jeotermal enerjinin varlığının yanı sıra, yılda 250 günün üzerinde güneşlenme oranı, doğal karbondioksitin gübrelemede fotosentez için kullanımı ve organik tarıma uygun olmayan arazilerin değerlendirilmesi ile rekabet avantajı yakalayabilir; paketleme/dondurma teknolojileri ile ürünleri Avrupa pazarına ihraç edebilir ve stratejik avantajlarımızı ülkemiz için bir faydaya dönüştürebiliriz . Bu yönde yatırımcıları bölgeye bekliyoruz “ dedi .
Yapılan açılışın ardından tesisin arka bölümündeki alanda 80 adet zeytin fidanı dikimi yapıldı. Fidanlar, tesisten çıkan atık suyu çevreye bırakmadan havuzlarda temizlendikten sonra ortaya çıkan temiz suyla sulanacak.
Geçtiğimiz yıl devreye aldığı Ankara’daki Asetilen ve Silivri’deki Sülfürdioksit üretim tesisleri yatırımlarına bir yenisini daha ekleyen Linde, 130 yılı aşkın bilgi ve tecrübesiyle Türk sanayisine hizmet etmeye önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlarıyla da devam edecektir.