21 / 12 / 2024

Lojman Kanunu!

Lojman Kanunu!

Lojman Kanunu, 11 Kasım 1983 tarihinde 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Lojman kanunu mevzuatı kapsamında lojman konutları ile ilgili yasal düzenlemelere yer veriliyor. İşte Lojman Kanunu 2014...



Lojman Kanunu!

Kamu Konutları Kanuna göre, lojmanlar tahsis esasına göre dört gruba ayrılıyor. Bunlar: Özel tahsisli konutlar; Görev tahsisli konutlar; Sıra tahsisli konutlar; Hizmet tahsisli konutlar.


Özel tahsisli konutlar; yönetmelikte belirlenecek temsil özelliği olan makam ve rütbe sahiplerine tahsis edilen özel nitelikli konutlardır.


Görev tahsisli konutlar; yönetmelikte belirlenecek makam ve rütbe sahiplerine, görevlerinin önemi ve özelliği, 

yetki ve sorumlulukları gereğince tahsis edilen konutlardır.


Sıra tahsisli konutlar; hizmet süresi, daha önce kamu konutlarından yararlanma durumu ve süresi, çocuklarının ve bakmakla mükellef olduğu aile fertlerinin sayısı, aile fertlerinin gelir durumu, konuttan yararlanma için bekleme süresi, eşinin de bu Kanun kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışan personel olması gibi hususlar dikkate alınarak yönetmelikte belirlenecek puanlama esasına göre tahsis edilen konutlardır.


Hizmet tahsisli konutlar; hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi, meskün yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı yerlerde, normal çalışma saatleriyle sınırlandırılması kabil olmadan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş veya edilmemiş karavan, kulübe ve benzeri konutlardır. 


Konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenir.


Lojmanlarda oturma süreleri:

Madde 4 – Özel, görev ve hizmet tahsisli konutlarda tahsise esas olan görev veya hizmetin devamı süresince oturulabilir.


Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır. Ancak; bu sürenin tamamlanmasından sonra konuttan yararlanacak başka birinin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak oturmaya devam edilmesine izin verilebilir.


Lojman kira bedeli: 

Madde 5 – (1 ila 4 üncü fıkralar Mülga : 20/8/1993 - KHK - 516/20-d md.) Yurt içinde Cumhurbaşkanı T.B.M.M. Başkanı ve Başbakan yurt dışında ise büyükelçiler daimi delegeler maslahatguzarlar askeri temsil heyetleri başkanları ve başkonsoloslar için tahsis edilen özel tahsisli konutlardan ve hizmet  tahsis konutlardan kira bedeli alınmaz. 


Konutların aylık kira bedelleri, personelin aylık veya ücretinden peşin olarak bordro üzerinden kesilmek suretiyle tahsil edilir ve genel bütçeye dahil kurum ve kuruluşlarda hazineye, diğerlerinde kendi bütçelerine irat kaydedilir.



Kamu Konutları Kanunu!
Milli Emlak Genel Tebliği Sıra No: 360!



Geri Dön