21 / 12 / 2024

Ev satın alan memur lojmanı boşaltmak zorunda mıdır?

Ev satın alan memur lojmanı boşaltmak zorunda mıdır?

Memurların lojmanlardaki hak ve sorumlulukları Kamu Konutları Kanunu ve Kamu Konutları Yönetmeliğinde açıklanıyor. Peki lojman mevzuatı hükümlerine göre ev satın alan memur lojmanı boşaltmak zorunda mıdır? İşte yanıtı...



Ev satın alan memur lojmanı boşaltmak zorunda mıdır?

Memurların lojmanlardaki hak ve sorumlulukları Kamu Konutları Kanunu ve Kamu Konutları Yönetmeliğinde açıklanıyor. Peki söz konusu lojman mevzuatı hükümlerine göre, ev alan devlet memuru lojmanı boşaltmak zorunda mı?


Sıra tahsisli konutlar; Yönetmeliğe ekli 4 sayılı cetvelde gösterilen puan durumu dikkate alınarak 9 uncu maddede belirtilen usul ve esaslara göre tahsis edilen konutlardır.


Mevzuata göre konut tahsis talebinde bulunan personelin durumunda bir değişiklik olduğu takdirde bu değişiklik tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, değişikliği gösteren belgeler ile birlikte ek bir beyanname ile ilgili amire bildirilmesi gerekiyor.


Söz konusu yönetmeliğin konuttan çıkma başlıklı 33 üncü maddesinde "Bu Yönetmelik kapsamına giren; 

a) Özel tahsisli, görev tahsisli veya hizmet tahsisli konutlarda oturanlar; tahsise esas görevin son bulduğu tarihten itibaren iki ay; başka kurumda aynı veya eşdeğer bir göreve nakledilenler en geç altı ay içerisinde konutları boşaltmak zorundadırlar. 


b) Sıra tahsisli konutlarda oturanlar, beş yıllık oturma süresinin bitiminden onbeş gün veya yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler ise çıkması için ilgili idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde; emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde, 


c) Konutlarda oturmakta iken ölenlerin aileleri, ölüm tarihinden itibaren iki ay içinde, 


d) Konutta oturmakta iken bulunduğu il veya ilçe dışındaki bir sıkıyönetim savcılık veya mahkemesine veya adli müşavirliğine veya sıkıyönetim komutanlıkları emrindeki kadrolu askeri ceza ve tutukevi Müdürlüklerine atananlar veya bu görevlerden başka bir yerdeki aynı veya değişik bir göreve atananlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten ve sıkıyönetimin kalkması halinde, görevleri nedeniyle konut tahsis edilenler, sıkıyönetimle ilgili görevlerin bittiği tarihten itibaren altı ay içinde, 


e) Tahsis yapıldıktan sonra konutta oturma şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, kendilerine yapılan tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde, 


f) Staj, kurs, tedavi amacıyla görevlerinden geçici olarak ayrılanların aileleri, normal oturma süresini tamamladıkları tarihte, 


g) Geçici veya sürekli olarak yurt içi veya yurt dışı göreve atananlardan, ailesini beraberlerinde götürmesinde siyasi, askeri veya emniyet mülahazası ile sakınca görülenlerin aileleri, görevlinin bu görevi sona erdiği tarihte, 

Konutları boşaltmak ve anahtarlarını, yetkili birime vermek zorundadır." hükümleri yer alıyor.


Buna karşın; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun mal bildirim başlıklı 14 üncü maddesinde "Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler." hükmü yer alıyor.


Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125. maddesinde sayılıyor. Söz konusu madde de disiplin cezaları uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olarak belirtilmiştir.


Devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezaları ve ceza uygulanacak fiil ve halleri düzenleyen 125 inci maddenin kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayıldığı (D)bendinin j) alt bendinde ise " Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak," fiili sayılmıştır.


Yukarıda yer alan kanun esaslarına göre, Kamu Konutları Kanunu ve Yönetmeliği çerçevesinde sıra tahsisli lojman tahsis edilen devlet memurunun Yönetmeliğin 33. maddesi hükmünde sayılan hususların vuku bulması halinde lojmanın boşaltılması gerekirken; Ev alan devlet memuru kendisine tahsis edilen sıra tahsisli lojmanı boşaltması gerekmiyor.


Ancak, ev alan devlet memuru Kamu Konutları Yönetmeliğinin 15 inci maddesi hükmü uyarınca 1 ay içerisinde beyanname verilmesi gerekiyor.


Kamu Konutları Yönetmeliği!
Kamu Konutları Kanunu!



Geri Dön