Lojman kiraları nasıl hesaplanır?
Lojmanlar için ödenecek kira bedeli, oturulan konutun büyüklüğüne göre hesaplanıyor. Ayrıca lojman kira bedeline bazı hizmet ve giderler de ekleniyor. Buna göre lojman kiraları nasıl hesaplanır?
Lojman kiraları nasıl hesaplanır?
Lojmanlar, bir çalışma yerinde görevlilere, işçilere parasız ya da az bir kira karşılığında tahsis edilen konutlar olarak ifade ediliyor. Peki lojman kira bedeli nasıl hesaplanır? Lojman kira hesaplaması nasıl yapılır?
2014 yılında tahsil edilecek lojman kira bedelleri metrekare birim fiyatları 10 Ocak 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliğinde açıklandı.
Lojman için ödenecek bedel, oturulan konutun büyüklüğüne göre hesaplanıyor. Ayrıca lojman kira bedeline bazı hizmet ve giderler de ekleniyor. Buna göre lojman kiraları nasıl hesaplanır?
Lojman kira hesaplama..
Lojman kiraları hesaplaması na ilişkin esaslar 26 Mayıs 2005 tarihli ve 25826 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 294) kapsamında açıklanıyor.
Millî Emlâk Genel Tebliği Sıra No: 294
Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişik 13’üncü maddesinin (e) bendi gereğince, Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek ve her yıl yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi Maliye Bakanlığına verilmiştir.
Bu yetkiye dayanılarak, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının yurt içinde ve yurt dışında bulunan kamu konutları ile ilgili olarak aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde işlem yapılması uygun görülmüştür.
1 - KİRA BEDELİ
1.1. Konut Alanlarının Hesaplanması
Konutların aylık kira bedeli, konutun brüt inşaat alanı esas alınarak hesaplanır. Brüt inşaat alanı, müstakil bir evin veya apartman dairesinin dış duvarlar dahil olmak üzere, bu duvarlar içinde kalan metrekare cinsinden toplam alanıdır. Brüt inşaat alanının tespitinde ölçüler dıştan alınır. Balkon alanlarının 1/2’si brüt inşaat alanına eklenir. Merpen, asansör, havalandırma ve aydınlık boşlukları ile ortak kullanılan benzeri alanlar hesaplamada dikkate alınmaz. Metrekarenin kesirleri tama iblağ edilir.
1.2. Meskende Korunmaları Mutlak Surette Zorunlu Bulunanlardan Alınacak Kira Bedeli
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 10.03.1993 tarih ve 3871 sayılı Kanunla değişik 20’nci maddesi gereğince, korunmaya alınmış emekli personelden, meskende korunmaları mutlak surette zorunlu bulunanların konut kira bedellerini belirleme yetkisi Maliye Bakanlığına verilmiştir.
Bu yetkiye dayanarak, söz konusu personelin yararlandığı konutlardan alınacak kira bedeli, konutların yakıt bedelleri ile tüm giderlerinin emekli personel tarafından karşılanması kaydıyla, yürürlükte bulunan aylık kira birim bedellerini belirleyen Genel Tebliğlerdeki bedellerin iki katı olarak tespit edilmiştir.
1.3. Kurum ve Kuruluşların Bedel Artırma Yetkisi
Yürürlükteki Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtilen şekilde hesaplanan kira bedelleri asgari olup, kurumlar konutların nitelik ve özelliklerini de dikkate alarak gerektiğinde daha yüksek kira bedeli belirleyebilirler.
1.4. Kira Bedelinden Yapılacak İndirimler
1.4.1. Bodrum Katlara İlişkin Kira Bedellerinde Uygulanacak İndirim Oranları
Bodrum katlarda oturanlardan, hesaplanan aylık kira bedelinin %50’si indirilir. Zemin katın altındaki bölümler bodrum kat sayılır. Ancak, zemin kattan aşağıda birden fazla kat varsa, bu indirim yalnız en alttaki bir kat için uygulanır.
1.4.2.Bazı Yörelere İlişkin Kira Bedellerinde Uygulanacak İndirim Oranları
2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki konutların aylık kira bedellerinin tespitine yönelik yürürlükteki Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtilen “Yurtiçinde bulunan kamu konutlarının aylık her bir metrekare için” kira bedelleri, bu Genel Tebliğin 1.2. ve 1.4.1. bölümleri dikkate alınarak hesaplanan aylık kira bedelleri toplamından;
a) EK: 1’de yer alan illerde % 50,
b) EK: 2’de yer alan illerde % 45,
c) EK: 3’de yer alan illerde % 30,
d) EK: 3’de olup da son nüfus sayımında belirlenen nüfusu 10.000’den az olan yerleşim yerlerinde % 40,
e) Meskun yerlerden uzak, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı olan % 70, yerlerde oranında indirim yapılır.
1.4.3. Kira Bedelinden Yapılacak İndirim Sayısı
Konutun bulunduğu yer de dikkate alınarak bu tebliğin 1.4.2 bölümündeki indirimlerden sadece birisi uygulanır.
1.4.4. İndirime Tabi Olmayan Kira Bedelleri
Yürürlükteki Milli Emlak Genel Tebliğleri ile belirlenen ilave kira bedelleri indirime tabi değildir.
1.4.5. Fazlası Dikkate Alınmayacak Kira Bedelleri
Kira bedelinin hesaplanmasında, konutların toplam brüt inşaat alanının 120 metrekareden fazlası dikkate alınmaz.
1.4.6.Yurt Dışındaki Konutların Aylık Kira Birim Bedellerinin Tespiti
Yurt dışındaki konutların aylık kira birim bedelleri beşinci derecenin birinci kademesindeki evli ve çocuksuz bir Devlet memurunun yurt içi ve yurt dışı net aylık tutarları arasındaki orana göre, bulunan kat sayısının, yurt içi için tespit edilen aylık kira birim bedelleri ile çarpılması suretiyle, her ülke için ayrı ayrı hesaplanır.