02 / 05 / 2024

Lojman kiraları peşin mi alınır?

Lojman kiraları peşin mi alınır?

Lojmanların kira bedeli, konutun brüt inşaat alanı esas alınarak hesaplanıyor. Peki, lojman kiraları peşin mi alınır? Lojman kira bedelinden yapılan indirimler nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...



Lojman kiraları peşin mi alınır?

Lojman kiraları aylık olarak ödeniyor. Lojmanların kira bedeli, konutun brüt inşaat alanı esas alınarak hesaplanıyor. Brüt inşaat alanı, müstakil bir evin veya apartman dairesinin dış duvarlar dahil olmak üzere, bu duvarlar içinde kalan metrekare cinsinden toplam alanıdır. Brüt inşaat alanının tespitinde ölçüler dıştan alınıyor.

 

Balkon alanlarının 1/2’si brüt inşaat alanına ekleniyor. Merpen, asansör, havalandırma ve aydınlık boşlukları ile ortak kullanılan benzeri alanlar hesaplamada dikkate alınmıyor. Metrekarenin kesirleri tama iblağ ediliyor.


Korunmaya alınmış emekli personelden, meskende korunmaları mutlak surette zorunlu bulunanların konut kira bedellerini belirleme yetkisi Maliye Bakanlığına verilmiştir.

                

Bu yetkiye dayanarak, söz konusu personelin yararlandığı konutlardan alınacak kira bedeli, konutların yakıt bedelleri ile tüm giderlerinin emekli personel tarafından karşılanması kaydıyla, yürürlükte bulunan aylık kira birim bedellerini belirleyen Genel Tebliğlerdeki bedellerin iki katı olarak tespit edilmiştir.


Lojman kira bedeli indirimleri..

-Bodrum Katlara İlişkin Kira Bedellerinde Uygulanacak İndirim Oranları

Bodrum katlarda oturanlardan, hesaplanan aylık kira bedelinin %50’si indiriliyor. Zemin katın altındaki bölümler bodrum kat sayılıyor. Ancak, zemin kattan aşağıda birden fazla kat varsa, bu indirim yalnız en alttaki bir kat için uygulanır.

               

-Bazı Yörelere İlişkin Kira Bedellerinde Uygulanacak İndirim Oranları

2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki konutların aylık kira bedellerinin tespitine yönelik yürürlükteki Milli Emlak Genel Tebliğinde belirtilen “Yurtiçinde bulunan kamu konutlarının aylık her bir metrekare için” kira bedelleri, bu Genel Tebliğin 1.2. ve 1.4.1. bölümleri dikkate alınarak hesaplanan aylık kira bedelleri toplamından;

 

a) EK: 1’de yer alan illerde % 50,

b) EK: 2’de yer alan illerde % 45,

c) EK: 3’de yer alan illerde % 30,

d) EK: 3’de olup da son nüfus sayımında belirlenen nüfusu 10.000’den az olan yerleşim yerlerinde % 40,

e) Meskun yerlerden uzak, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı olan % 70, yerlerde oranında indirim yapılıyor.



Lojman kira zammı 2014!
Milli Emlak Genel Tebliği Sıra No: 360!



Geri Dön