23 / 12 / 2024

Ludovic Subran: Türkiye riskli ama bununla iyi başa çıkıyor!

Ludovic Subran: Türkiye riskli ama bununla iyi başa çıkıyor!

Euler Hermes’in Baş Ekonomisti Ludovic Subran’a göre, Türkiye’nin 2012 yılındaki yüzde 2.2’lik seviyelere inerek yavaşlayan büyüme sonrasında, bu yıl yüzde 3.3, 2014’te ise yüzde 4 büyüyecek.




Dünyanın önde gelen alacak sigortası şirketlerinden Euler Hermes’in Baş Ekonomisti Ludovic Subran’a göre, Türkiye’nin 2012 yılındaki yüzde 2.2’lik seviyelere inerek yavaşlayan büyüme sonrasında, bu yıl yüzde 3.3, 2014’te ise yüzde 4 büyüyecek. Söz konusu büyümenin arkasında ise güçlü devlet harcamalarının devam etmesi ve iyileşen dış talep olacak.Subran, Türkiye’nin güçlü bir para politikası olduğunu belirterek, “Türkiye riskli ülkeler arasında yer alıyor. Bunda etken dış borcunun çok yüksek olması. Fakat Türkiye büyümesi çok dengeli olan bir ülke ve bunu başaran enden ülkelerden. Bu nedenle Türkiye risklerle iyi başa çıkıyor ki bunu son yıllarda çok iyi gösterdi” diye konuştu.


Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiği “Uluslararası Ticarete Bakış” konferansında, Türkiye ekonomisine yönelik 2014 risklerini ve fırsat analizini paylaştı.  Türkiye’de 2012’deki yumuşak inişin ardından yerel talebe bağlı olarak büyümenin hızlandığını belirten Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, önümüzdeki yıl Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde mekanik bir toparlanmanın yaşanacağını belirtti.  Subran, “2014’te global büyümeye 2009’dan beri ilk gez gelişmiş ülkeler katkı sağlayacak. Gelişmekte olan ülkeler de ihracat ve iç piyasa açısından düzlüğe çıkma noktasında” dedi.

Döviz borcu olanlar bıçak sırtında


Türkiye’de ekonomik büyümenin 2014’te hızlanarak yüzde 4’e ulaşacağını ifade eden Subran, söz konusu büyümenin arkasında ise güçlü devlet harcamalarının ve iyileşen dış talebin olacağını belirtti. Cari açığın ise 2012 yılındaki güçlü iyileşmeye rağmen büyük kalacağını ve ekonomiyi dış etkenlere karşı hassas tutacağını vurgulayan Subran, TL’nin hızlı değer kaybı ve FED’in tahvil alımında azaltmaya gitmesine bağlı olarak yaşanabilecek önemli sermaye çıkışının ise Türkiye’nin önündeki riskler olarak sıraladı.

19 bine yakın şirket iflas edecek


Dövize bağlı borcu olan şirketlerin özellikle sermaye çıkışlarını ve TL’nin değer kaybını hissedeceğini ve 2013 yılında Türkiye’de şirket iflaslarının yüzde 12 oranında arttığını belirten Subran, süregelen hassas makro-ekonomik ortamda, daha yavaş da olsa 2014’te iflasların yüzde 4 artacağı tahmininde bulundu.

2013 yılında 18 bin 050 olan iflas eden şirket sayısının 19 bine yaklaşarak 18 bin 770’e çıkacağı öngörüsünde bulunan Subran, “Doğal bir türbülans yaşanacak. İnşaat, ağır metal, tekstil ve perakende sektöründe iflaslar yaşanabilir” dedi.

Subran 2014’te euronun 2.8 TL, doların da 2 lira civarında dengelenebileceğini belirtirken, “Türkiye para politikasını çok iyi yönetiyor. Riskli ülkeler içinde yer alan Türkiye bununla başa çıkmayı iyi biliyor. Bu nedenle Türkiye için 2014 mars olabileceği ya da fit olacağı bir yıl olacak” dedi.  Öte yandan Euro Bölgesi’nden gelen talebin yavaş toparlanmasından Türkiye ticaretine gelen desteğine ek olarak Subran şu noktaya dikkat çekti:

“Türkiye şimdiden Akdeniz’deki yeni ihracat rotalarından fayda sağlamaya başladı. Türkiye’nin Asya ve Orta Doğu Kuzey Afrika Bölgesi (MENA) ile olan ticaretini geliştirmesi ihracat büyümesini 2014 yılında yüzde 5 oranına çıkaracaktır. Zayıflayan Türk Lirası da ithalat büyümesini yüzde 6 oranına indirecek ve net ihracatın negatif etkisini yüzde 0.6’ya düşürecektir.”


Euler Hermes Risk, Enformasyon ve Hasardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr Gerd-Uwe Baden ise, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Şirketimizin burada büyümesi çok iyi. Türkiye çok güçlü bir ülke izlenimi veriyor. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi çok güçlü bir genç demografik yapısı olması. İkincisi artan gelir ve yaşam standartı. Üçüncüsü ihracat gücü.  Tüm bunlar Türkiye’yi güçlü kılan konular. Bu nedenle Türkiye’nin geleceği çok parlak ve bu konuda çok umutluyuz.” diye konuştu.  

Türkiye’de pazar payımız yüzde 30’a ulaştı

Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, 2011 yılında Türkiye’de başladıkları faaliyetlerinde 2012 yılını hızlandırılmış büyüme hedefiyle geçirdiklerini ve 2013 yılında da bu hedefin meyvelerini toplayarak, pazarda yüzde 30’luk bir paya ulaştıklarını söyledi. Faaliyet gösterdikleri alacak sigortasının Türkiye’de bilinirliğinin her geçen gün arttığını söyleyen Özüner, bu bilinirlikle elementer branşta prim üretimi ilk 10 ayda yüzde 22 civarında büyüme yakalarken, alacak sigortası branşının yüzde 40’ın üstünde  bir büyüme elde ettiğini söyledi. Özüner, Euler Hermes’in global gücü ile birlikte yeni ürün konusunda da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, 2014 yılında kefalet sigortası ürünü çıkaracaklarını da söyledi.


Dünya


Geri Dön