09 / 01 / 2025

Lüks konut vergisi nasıl hesaplanır? Kimler muaf?

Lüks konut vergisi nasıl hesaplanır? Kimler muaf?

Şubat ayında ertelenen değerli konut vergisi 2021'de hayata geçirilecek. Peki lüks konut vergisi nedir? Lüks konut vergisini kimler ödeyecek? İşte ayrıntılarıyla lüks konut vergisi...



TBMM’den 5 Aralık 2019'da geçen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren “Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile getirilen yeni vergilerden biri Lüks Konut Vergisi olmuştu.

Lüks konut vergisi 2021'de yürülüğe alınacak. Verginin ilk taksiti Şubat 2021'de, ikinci taksiti ise Ağustos 2021'de ödenecek. 

Geçtiğimiz Şubat ayında gündeme gelen ve yönetmelikler sebebiyle ertelenen lüks konut vergisini, emlak vergisi değeri 5 milyon TL'nin üzerinde birden fazla konutu olanlar ödeyecek. 

Lüks konut vergisi ayrıntılarına göre; 

5-7,5 milyon liraya kadar binde 3, 
7,5-10 milyon lira arasına binde 6,
 10 milyon liradan fazla değerde gayrimenkulü olanlara da binde 10 oranında vergi getirildi. 

Değer nasıl belirlenecek?

Lüks konut vergisinin belirlenmesinde artık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamalar geçerli olmayacak. Değer hesaplanırken, Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen bina vergi değeri esas alınacak. 

Vergiden kimler muaf? 

-Değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar "değerli konut vergisi"nden muaf olacak.

-Tek meskeni olanların ve birden fazla değerli konut kapsamına giren taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazı değerli konut vergisinden muaf tutulacak. Birden fazla bu nitelikte konutu olanlar en düşük değerdekini istisna tutup diğerlerini beyan edecek.

-Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar muaf olacak.

-Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın maliki ya da intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar lüks konut vergisine tabi tutulmayacak. 

-Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni yapılan mesken nitelikli taşınmazlar (arsa karşılığı inşaat işlerinde müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dâhil) vergi ödemeyecek. 

Değer artış payı uygulanmayacak durumlar ise şöyle:

-Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz.

-Kentsel dönüşümde parsel bazlı dönüşüm yerine, ada bazlı dönüşümü teşvik etmek amacıyla riskli alan ve rezerv yapı ilan edilen alanlarda değer artış payı alınmayacak.

-Riskli yapı taşınmazlarında ise yürürlükteki planda belirtilen emsale esas inşaat alanının 1.5 katına kadar olan plan değişikliklerinde değer artış payı uygulanmayacak.

Lüks konut vergisi 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön