21 / 05 / 2024

Lüks ofislerin lüks konuta dönüştürülmesine yargıdan 2'nci durdurma kararı! 

Lüks ofislerin lüks konuta dönüştürülmesine yargıdan 2'nci durdurma kararı! 

Lüks ofis şeklinde inşaatına başlanan projelerin, imar planı değişikliği yapmadan tadilat ruhsatı ile lüks konuta dönüştürülmesinin önünü açan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği değişikliği, İBB’nin açtığı dava sonucunda yüksek yargı tarafından ikinci defa durduruldu.



Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde gidilen değişiklik ile beraber ofis-büro amaçlı yapı ruhsatı düzenlenerek yapımına başlanmış yapıların, imar planı değişikliği yapılmadan oranı yüzde 80’i aşmayacak şekilde konut olarak kullanılmasının önü açılmıştı. 

İBB, bu düzenleme ile nüfusun belirsiz bir şekilde yükseleceği, lüks ofislerin lüks konuta dönüşmesinin merkezdeki konut fiyatlarını arttıracağı nedeniyle iptal davası açmıştı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Danıştay'dan İmar Yönetmeliği'nin tartışmalı maddesi için bir son dakika kararı çıktı.

Lüks ofislerin lüks konuta dönüştürülmesine yargıdan 2 nci durdurma kararı! 

Danıştay 6.Dairesi de düzenleme için önce yürütmeyi durdurma sonrasında da iptal kararı vermişti. Ardından Bakanlık da oranları değiştirerek aynı düzenlemeyi yeniden yaptı. 

12 Ağustos 2023 tarihli değişiklikle ile "“Konut kullanım oranı yüzde 30’u aşmayacak şekilde tadilat ruhsatı düzenlenebilir, meclis kararı alınmak kaydıyla bu oran yüzde 50’ye kadar yükseltilebilir" düzenlemesi yürürlüğe alındı.

İBB tarafından bu düzenlemeye de dava açıldı. Danıştay 6. Dairesi, ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı aldı. 5 Şubat 2024 tarihinde oybirliği ile alınan kararda, düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı hükmü açıklandı. 

Lüks ofislerin lüks konuta dönüştürülmesine yargıdan 2 nci durdurma kararı! 

Danıştay tarafından verilen kararda, imar planı değişikliği yapılmadan, konut kullanım oranının tadilat ruhsatı ile düzenlenmesinin imar planında tahmin edilen nüfusa göre belirlenen sosyal ve teknik altyapı dengesini bozacağı ifade edildi. 

Düzenlemenin, plan değişikliklerinin kamu kurum ve kuruluşlarından görüş ve öneriler alınarak analiz, etüt ve araştırma yapılacağına ilişkin mevzuat hükmüne de aykırı olduğuna dikkat çekildi. 

Mevzuata göre; yoğunluk ve yapılaşma, ulaşım, erişebilirlik ve mekanın etkin kullanılması, alan kullanım dağılım tablosu gibi açıklamaların olduğu plan açıklama raporunun hazırlanması gerektiği belirtildi. 

Daimi olmayan hareketli nüfusa göre tespit edilen sosyal ve teknik donatı standartlarının bozulduğu vurgulandı. 

Şaşkına dönen İslam Memiş ben böyle yapardım diyerek açıkladı! Gram altın biriktirenler hemen bakın!

Merkez Bankası'nın 'kiralar düşüyor' açıklaması gerçeğe uymadı: CHP'li Günaydın, 'Şehir şehir gezip bakın' dedi!

SGK Başuzmanı: Muhtaç kiracıyı ev sahibi değil, devlet sübvanse etsin. Büyük kira krizi kapıda!


Geri Dön