01 / 01 / 2025

Lütfü Savaş: Yeni Suriye'yi inşa edeceğiz!

Lütfü Savaş: Yeni Suriye'yi inşa edeceğiz!

Suriye’deki iç savaştan Türkiye’de en fazla etkilenen şehir kuşkusuz komşusu Hatay oldu. Hem ticari hem akrabalık ilişkileri yoğun olan iki taraf da, kanlı savaştan maddi manevi yara aldı.



Suriye’deki iç savaştan Türkiye’de en fazla etkilenen şehir kuşkusuz komşusu Hatay oldu. Hem ticari hem akrabalık ilişkileri yoğun olan iki taraf da, kanlı savaştan maddi manevi yara aldı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ortadoğu’nun yangın yerine dönmesinden en fazla etkilenen şehrin Hatay olduğunu belirterek, "Şu anda teşvike en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemdeyiz. Ama Suriye’de çözüm çok yakın. Kaos bittiğinde Hatay da hızla yükselişe geçecek. Suriye'nin yeniden inşasında da en büyük rolü biz oynarız. Firmalarımız bunu yapabilecek yeterlilikte" diyor.


1)  Yanıbaşınızda yıllardır süren bir savaş var. Hatay’a yansıması nasıl oldu, neler oluyor Hatay’da?


Hatay çok özel bir şehir kendine özgü kimliği olan bir şehir. Bu şehirde yüzyıllardır barış hakim olmuş. Ortadoğu’nun hemen bitişiğinde, Anadolu’nun içinde; Anadolu ile Ortadoğu’nun kesişme noktasında olması, Roma döneminde ilk olimpiyatların yapıldığı yer olması, birçok mezhebi ve etnik faktörü bünyesinde barındırması, yüzyıllardır barışla anılan bir şehir olması bize gurur veriyor. Tabii ki ticari anlamda Anadolu’nun Ortadoğu’daki ilk kapısı olması da tarihi süreç içerisinde müthiş bir avantaj sağlamış bu şehre. Ancak son 5 küsur yıldır Ortadoğu’da yanan bu ateş, Irak’taki sıkıntılar, Mısır’daki, Libya’daki, Ortadoğu’nun birçok yerindeki bu kargaşa, Hatay’ı tabii ki negatif etkiledi. Bunun en büyük sebebi ticari ama ticaretten önce de ruhsal olarak bizim akrabalık ilişkilerimiz var Suriye’yle. Buradaki Türkmenlerin de Arapların da Kürtlerin de Ermenilerin de Hıristiyanların da Çerkezlerin de kısacası herkesin akrabası var.


300 LİRALIK EV 1.000 LİRA OLDU


2) Yüksek sayıda da Suriyeli ağırlıyorsunuz değil mi, kaç oldu sayı?


Kardeş kanının dökülmesi, kardeş kanı dökülürken oraya birçok devletin müdahale etmesi, oradaki yapının ve toprak bütünlüğünün bozulması ve tabii bunlarla birlikte 500 bin civarında Suriyelinin de Hatay’da misafir edilmesi söz konusu. Bizim nüfusumuz 1 milyon 533 bin ama 500 bin de Suriyeli yaşıyor. Yani 2 milyon insana bakıyoruz.


3) Kiralar arttı mı peki?


Ev kiraları ciddi anlamda arttı. 300 TL’lik ev 700-800, 1.000 TL oldu.


DOĞA PARKI'NI HER HAFTA 20 BİN KİŞİ ZİYARET EDECEK


4) Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin oldukça iddialı projeleri var. Bunlardan bahseder misiniz?


Evet projelerimizden biri Doğa Parkı. Hatay’daki yeşil alanların ve kentsel yeşil altyapı öğelerinin önemli bir yapıtaşı niteliğinde olacak ve Antakya Kisecik Mahallesi’nde 120 bin metrekarelik alana inşa edilecek olan Doğa Parkı, hem Hatay’ın hem de Türkiye’nin önemli rekreasyon alanlarından biri olmaya hazırlanıyor. Bu park alanının içinde gezinti ve yürüyüş yolları, seyir terasları, çok amaçlı etkinlik platformu, çocuk oyun alanları ve biyolojik gölet bulunacak. Hatay halkı tarafından heyecanla beklenen projenin temelini yakın zamanda atacağız. Özenle hazırladığımız bu projenin Türkiye’de başka bir örneği yok. Parkımızın 80 bin metrekaresini sadece yeşil alanlara ayırdık. Aynı zamanda parkımızın içinde Hatay’a özgü bitki türleri de yetiştirilecek. Park alanına yaya ve araç ulaşımı ayrıştırılarak, doğal çevre ve yapılaşmış dokuya zarar vermeden hizmete sunulacak servis imkânlarıyla sağlanacak. Bu sayede Doğa Parkı’nı bir haftada 20 bin kişi ziyaret edebilecek.


Ayyıldızlı bayrak altında birleşmeliyiz


5) Türkiye bir de bu arada 15 Temmuz süreci atlattı...


Bence herkesin 15 Temmuz’u bir milat olarak alması lazım. Tüm renklerimizi ayyıldızlı bayrak altında aynı pota içinde eritmemiz lazım. Ara renklerimiz olabilir ama ana renklerimiz kırmızı beyaz olmalı. 15 Temmuz akşamı Türkiye çok önemli bir ivme kazandı. Bundan sonraki süreç içerisinde önce ülke bütünlüğünün korunması ve insanlarımızın arasındaki kutuplaşmanın giderilmesi bütün siyasi partilerin ortak görevi olmalıdır.


Aba güreşi dünya kupası Hatay'da


6)  Ev sahipliği yapacağınız uluslararası organizasyonlar var mı?


Bu yıl 7’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası’na 17-18 Eylül tarihlerinde ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Toplam 35 ülkeden yaklaşık 200 sporcuyu misafir edeceğiz. Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’nde yapımı tamamlanmak üzere olan aba güreşi mersahında düzenlenecek şampiyonada müsabakalar; 60, 70, 80, 90 ve +90 kilogram kategorilerinde gerçekleşecek. Türkiye’nin sayılı spor ve yaşam merkezleri arasında yer alan HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi, 1500 kişilik amfi 4000 metrekarelik otopark ve aba güreşi alanlarının da yapılmasıyla birlikte toplam  30 bin metrekarelik bir alanda uluslararası standartlarda modern bir tesis olarak hizmet vermeye devam edecek.


Teşvik gelirse yerel yatırımcı cesaretlenir


7) Tüm bunların kent ekonomisine somut etkisi ne oldu?


Türkiye vergi listesinde 7’nci sıradaydık, şimdi 9’a düştük. Elektrik kullanımında 13’üncü sıradaydık, şu anda 30’lardayız. Bunlar, iş dünyasının frene bastığının, kapasite kullanım oranlarının düştüğünün göstergesi. 3 vardiya çalışan fabrikalar artık 2 vardiya çalışıyor.


8) Peki çözüm ne?


Hatay 5- 5 buçuk yıl öncesine kadar teşviğe ihtiyacı olmayan illerden biriydi. Kendi yağımızla kavruluyorduk. Ama şu anda dibe vuran ekonomimizden dolayı buranın teşvik kapsamına alınması gerekiyor. Nasıl Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye teşvik kapsamına alınıp da ivme kazandıysa Hatay sanayisinin de geleceğe umutla bakması için Hatay’a teşvik gerekir. Biz hükümetimizden teşvik bekliyoruz. Hatay’ın bugün buna hiç olmadığı kadar bu teşviklere çok ihtiyacı var. Teşvik olursa yatırımda bir artış olur, kendi yatırımcılarımızın da böylece cesareti artmış olur.


MIPIM'e daha güçlü gideceğiz


9) Geçen sene şehir olarak Fransa’daki MIPIM fuarına katıldınız. Şehre dair projelerinizi tanıttınız. Nasıl geçti, sonuç aldınız mı bu etkinlikten?


Açıkçası biz MIPIM’e hızlı bir sonuç almak için katılmadık. İlk yıla dair çok yüksek bir beklentimiz yoktu. Bundan sonra çok daha güçlü katılacağız. MIPIM'de Dörtyol'da 150 milyon dolalık otel ve alışveriş merkezi ve Antakya merkezde 180 milyon doları aşan Hatay Büyükşehir Belediyesi, ayrıca teleferik, müze-otel, lojistik projelerimizi vitrine koyduk. Uzakdoğu’dan Orta Asya’dan Hatay’a çok ilgi gösteren insanlarla tanıştık.


EXPO 2021 için çok çalışacağız


10) Bu yıl ülkemizde gerçekleştirilen EXPO 2016 Antalya’ya 4 projenizle katıldınız. Bunun Hatay için önemi nedir?


Evet, 500 projenin içinde birbirinden kıymetli 4 projeyle EXPO 2016 Antalya’ya katıldık. 2021'de de EXPO’ya evsahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Dünyanın en geniş kapsamlı, en saygın sergisi olan EXPO’nun 2021'de Hatay’da gerçekleşmesi için ilk resmi adımı attık. EXPO’nun Hatay’da olması adına çok çalışacağız. Hatay’ı birçok mecrada anlatacağız ve ‘EXPO 2021 Hatay’ kararının alınması için tüm imkânlarımızla adeta seferber olacağız.


Trafiği çözecek projeler geliyor


11) Şehirde yoğun bir trafik var. Buna çözümleriniz olacak mı?


Haziran başında hizmete sunulan İskenderun Adliye-Arsuz Katlı Kavşağı ile İskenderun trafiğini rahatlattık. Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı’nda Şükrü Güçlü Bulvarı ile Uğur Mumcu Caddesi arasında direkt bağlantı sağlayacağız.


Bence Suriye'de çözüm yakın


12) Peki yakın gözlemci olarak Suriye’de ne zaman işlerin yoluna gireceğini düşünüyorsunuz?


Biz bir an önce Ortadoğu’daki bu kaosun bitmesini istiyoruz. Suriye’deki toprak bütünlüğü bozulmasın istiyoruz. Bence global anlamda Suriye’de çözüm yakın. Çünkü artık Suriye’yle ilgili herkes bir formata geldi. Üstelik Suriye'de işler yoluna girdiğinde Hatay da hızla yükselişe geçecek. Ülkenin yeniden inşaasında da Hatay olarak en büyük rolü biz oynarız. Firmalarımız bunu yapabilir. Ortadoğu’daki kaos bittiğinde çok hızlı yükseliriz ama hükümetin desteğine ihtiyacımız var.


Sigortacılar bile çekiniyor


13) İnsanlar turizm için de Hatay’a gelmeye çekiniyor mu?


Savaş sanki Suriye’de değil, Hatay’da oluyormuş gibi bir algı söz konusu. Sigortacılar sigorta yapmaya bile imtina ediyor. Yurtdışında da Türkiye’de de sigorta şirketleri ‘Adana’nın ilerisine sigorta yapmam’ diyorlar. Tabii bankalar da kredi vermiyor.



Akşam 


Geri Dön