28 / 04 / 2024

Macaristan’tan yabancıya konut satışı kararı! 500 bin euroya konut alana oturma izni verilecek!

Macaristan’tan yabancıya konut satışı kararı! 500 bin euroya konut alana oturma izni verilecek!

Macaristan hükümeti, 6 yıl önce sonlandırdığı “altın vize” uygulamasını “misafir-yatırımcı vizesi” diye güncelleyerek, tekrar başlatma kararı aldı. Buna göre, 500 bin euroya konut alana oturma izni verilecek.



Meclise geçtiğimiz günlerde sunulan tasarıya göre, 250 bin euro değerinde Macar gayrimenkul fonu payı ya da Macaristan’da minimum 500 bin euro değerinde taşınmaz satın alan yabancılar, “misafir-yatırımcı vizesi” alma hakkını kazanacak. Kamu yararına görev alan varlık yönetimi vakıflarına 1 milyon euroluk bağış yapan kişiler de söz konusu vizeden yararlanabilecek.

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, “Misafir-yatırımcı vizesi”ni alan biri, Macaristan’da 10 sene ikamet edebilecek. Ayrıca, sürenin bitişinde 10 sene daha uzatabilecek. Macaristan, “altın vize” uygulamasını 1 Ocak 2013 tarihinde başlatmış ve 300 bin euroya kadar Macar tahvili satın alan kişilere oturum hakkı veriyordu. Fakat Amerikan yaptırımları altındaki Suriyeli bir şahsın Macaristan’da ikamet hakkı almasının ardından “altın vize” uygulaması 31 Mart 2017 tarihinde sonlanmıştı.

Macaristan’tan yabancıya konut satışı kararı! 500 bin euroya konut alana oturma izni verilecek!

Bahsi geçen program ile 2013- 2017 yılları arasında 1.4 milyar euro gelir sağlayan Macaristan, büyük çoğunluğunu Çinliler ve Rusların meydana getirdiği toplam 3 bin 649 yabancıya ikamet hakkı tanımıştı. Portekiz 2023’te, özellikle Lizbon'da emlak fiyatlarının artmasından sonra bir “altın vize” programına ara verdi. İrlanda da “yatırım karşılığı oturum” uygulamasına 15 Şubat tarihinde son verdi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI DİBİ GÖRDÜ

Öte yandan, Türkiye’de ise İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekimde, yabancıya konut satışları yaklaşık son 2,5 senenin en düşük seviyesini gördü.

Sözcü’den Gamze Bal'ın haberine göre, son üç yılda Türkiye'de konut ve kira artışları istikrarlı biçimde artıyor. Fakat konut satışlarında da düşüş sürüyor. Konut piyasasının alt üst olmasında etkili olan sebeplerden biri de yabancıya konut satışları olduğu belirtiliyor.

Macaristan’tan yabancıya konut satışı kararı! 500 bin euroya konut alana oturma izni verilecek!

Ancak bu satışlarda son dönemlerdeki düşüş dikkat çekiyor. Son olarak ekimde, yabancıya konut satışları yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

Diğer taraftan, yabancıların vatandaşlık için satın alacağı taşınmazın değerinin 400 bin dolara yükseltilmesinin ardından, ikamet izni için alınan konut bedeli şartı da artırıldı. 

Bu kişiler emlak vergisinden muaf olacak! Tek kuruş ödemeyecekler! Resmen açıklandı!

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’dan kentsel dönüşüm açıklaması: ‘Ranta izin vermeyeceğiz’

Konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 103 oldu! Ortalama bir konut fiyatı 3 milyon TL’yi solladı!


Geri Dön