22 / 12 / 2024

Madenlerde yaşam odası zorunlu olacak mı?

Madenlerde yaşam odası zorunlu olacak mı?

Çalışma Bakanlığı, madenlerde oksijen maskesi değişim istasyonu ve oksijen maskesini zorunlu hale getirirken, hayat kurtaracak ‘yaşam odaları’nı yine kapsama almadı.Madenlerde yaşam odası olacak mı?



ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mayıs ayında 301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından sürekli tartışma konusu olan maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğini değiştirdi. Ancak olası bir kaza durumunda hayat kurtaracak düzenlemeler, hemen değil 1 yıl sonra uygulamaya girecek. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, işverenler yer altı faaliyet alanının herhangi bir yerinde “göçük, gaz ve toz patlaması, zehirli ve boğucu gaz yayılması” gibi durumlarda işçilerin güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamakla yükümlü olacak.


UYGUN YERE İSTASYON


Bu şartların sağlanamaması durumunda da yer altında “ferdi oksiyen maskesi değişim istasyonları” kuracak. İstasyonların kurulup kurulmayacağına, yer altından yer üstüne çıkış mesafesi, söz konusu alandaki eğim ve işçilerin elindeki oksijen maskelerinin özellikleri dikkate alınarak karar verilecek. Kirli hava akımının bulunduğu nefeslik ve benzeri yollarda çalışanların ferdi oksijen maskesi ile yeryüzüne ulaşamayacak mesafede bulunmaları durumunda, seçilecek maskelerin özelliği ve nefeslik yollarının şartları dikkate alınarak uygun yerlerde değişim istasyonları kurulacak. Lağımlarda 30 metrede bir, taban yollarında 20 metrede bir ve başyukarılarda 10 metrede bir basınçlı hava teneffüs istasyonu kurulacak ve acil kaçış planlarında gösterilecek. Kurulacak olan oksijen maskesi değişim istasyonları, buralardan yararlanacak çalışan sayısının en az yüzde 10 fazlası olacak şekilde belirlenecek.



Maliyetten kaçılmış ama...


CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, daha önce gündeme gelen yaşam odaları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in maliyetli açıklaması yaptığını söyledi. Sarı, “Kurulacak oksijen maskesi değişim istasyonları sorunu çözmez. Çünkü madenlerde insanlar sadece zehirlenmiyor, yanık nedeniyle yaşamını kaybedenler de oluyor. Yaşam odaları daha komplike ve yaşam kurtarıcı ekipmanlar. Ancak maliyetten kaçmak için, olası sıkıntılı durumlarda çalışanlara kısmen zaman kazandıran bir düzenleme yapılmış. Laf ola beri gere bir düzenleme olmuş” eleştirisini getidi. Soma’daki faciadan sonra, madenlerde yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesi gündeme gelmişti. Bu konuda CHP’li vekillerin verdiği önerge, AK Partili vekiller tarafından reddedilmiş, Bakan Çelik de yaşam odası kurulması yönündeki düzenlemeye katılmadıklarını açıklamıştı.


Hürriyet


Geri Dön