08 / 05 / 2024

Mahalli idareler uzlaşma komisyonu!

Mahalli idareler uzlaşma komisyonu!

Uzlaşma komisyonlarının uzlaşabilecekleri vergi, resim ve harç miktarının üst sınırının tayini hususunda İçişleri Bakanlığı yetkili oluyor. Peki mahalli idareler uzlaşma komisyonunun yetkileri nelerdir? İşte yanıtı...



Mahalli idareler uzlaşma komisyonu!

İl özel idareleri ve belediyeler tarafından uygulanan 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan tarhiyat sonrası uzlaşmaya ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlen mahalli idareler uzlaşma yönetmeliği kapsamında uzlaşma komisyonunun teşkili ve yetkisine ilişkin hükümlere yer veriliyor.


Söz konusu yönetmelik kapsamında yer alan esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Uzlaşma Komisyonlarının Yetkisi

Vergi Usul Kanununun değişik Ek 1 inci maddesi ile bu Kanunun kapsamına giren il özel idareleri ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlardan hangilerinde uzlaşma yoluna gidilebileceği ve uzlaşma komisyonlarının uzlaşabilecekleri vergi, resim ve harç miktarının üst sınırının tayini hususunda İçişleri Bakanlığı yetkili oluyor.


Bakanlığa tanınan bu yetkiye dayanılarak uzlaşma komisyonlarının uzlaşabilecekleri vergi, resim ve harç miktarlarının üst sınırı genel tebliğler ile belirleniyor.


Uzlaşma Komisyonlarının Teşkili

Uzlaşma komisyonları;


İl özel idareleri bütçesine giren vergi, resim ve harçlar için il özel idare müdürünün başkanlığında, vali tarafından saymanlık biriminden seçilecek iki memur üyeden;


Belediye bütçesine giren vergi, resim ve harçlar için belediye başkanının veya görevlendireceği başkan yardımcısı (büyükşehir belediyesinde genel sekreter, genel sekreter yardımcısı veya daire başkanı) başkanlığında, belediye gelir şube müdürü, gelir şube müdürü olmayan yerlerde belediye hesap işleri müdürü, hesap işleri müdürü olmayan yerlerde muhasebeci ile belediye encümenlerince saymanlık biriminden seçilecek bir memur üyeden müteşekkil üçer üyeden, kuruluyor.


Bu komisyonlar üyelerinin tamamının katılmasıyla toplanırlar ve çoğunlukla karar verirler.


Komisyon başkan ve üyelerinin herhangi bir nedenle görevlerinin başında bulunmamaları halinde, vekalet edenler komisyonda görev yaparlar.



Mahalli İdareler Uzlaşma Yönetmeliği!



Geri Dön