23 / 12 / 2024

Mahir Polat'tan Galata Kulesi tepkisi: Önce yıkım, sonra kurul izni olamaz!

Mahir Polat'tan Galata Kulesi tepkisi: Önce yıkım, sonra kurul izni olamaz!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat yaptığı açıklamada tarihi kuleye ilişkin onaylanmış bir restorasyon projesi olmadığını belirtti.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen tarihi Galata Kulesi'nnin beden duvarlarının darbeli matkapla delindiği görüntülerden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat'tan çarpıcı açıklama geldi. İlgili tüm kurumları tarihi kuleyi korumak için göreve çağıran Polat tarihi kuleye ilişkin onaylanmış bir restorasyon projesi olmadığını belirtti.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, İBB Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) yetkilileri alana giderek tarihi kulede incelemeler yapmak istedi fakat içeri alınmadı. İBB ekipleri bölgede
 geç saatlere kadar bekledi. 


‘AKIL ALIR GİBİ DEĞİL’

Cumhuriyet gazetesinin sorularını cevaplayan Polat görüntüleri ilk gördüğünde sarsıldığını belirterek ‘Gerçekten bu akıl alır gibi değil, böyle bir uygulama İstanbul’un en önemli kültür varlığının içerisinde bu tür bir vandalizmi görmek hele korumadan sorumlu kurumların uhdesinde olan böyle bir alanda bunu görmek gerçekten sarsıcıydı. Çok üzüldük ve bu bizi çok kaygılandırdı’ dedi.

Kendi mülkiyetleri olsun olmasın tarihi yapılardaki uygulamaları takip ettiklerini dile getiren Polat ‘KUDEB alanda tutanak tutmak ve uygulamayı belgelemek için orada fakat ne yazık ki içeri giremediler. Yapmak istediğimiz şey durumu belgeleyip savcılığa suç duyurusunda bulunmak ve bölge koruma kuruluna durumun tespitini yapmak çünkü durumu tespit etmek çok önemli. Bizim videoda gördüğümüzün dışında da uygulamalar olabilir. İçerideki durumun bütününden haberdar değiliz, bunu yerinde incelemek gerekiyor’ dedi.

‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

Polat tarihi yapılarda bu tarz çalışmalara nasıl izin verildiğine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

‘Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Açıkcası restorasyon projesi hem yok, olsa bile bu tür bir uygulama restorasyonda kabul edilebilir bir uygulama değil. Tarihi beden duvarı geri dönüşsüz bir şekilde şu an tahrip edilmiş bir durumda. Çok travmatik bir durum.’

PROJE BUGÜN SUNULDU

Polat, sosyal medya hesabından da konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır.  Dün yapılan yıkım işlemin iznini almak için 2 Nolu B. Koruma Kuruluna bugün Galata Kulesi Restorasyon Projesi sunulmuştur. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!"

 

Galata Kulesi'nin yıkılan duvarı yeniden örüldü!


Geri Dön