05 / 05 / 2024

Mahkeme, Ataköy'deki inşaatlara dur dedi!

Mahkeme, Ataköy'deki inşaatlara dur dedi!

stanbul Ataköy sahilinde devam eden inşaatlarla ilgili son bir mahkeme karar daha geldi. Mimarlar Odasının yapılaşma sürecinde bir üst mahkemeye yaptığı itiraz haklı bulundu ve inşaatlara yeniden 'dur' dendi.




 Mahkemelerin verdiği farklı kararlarla yılan hikâyesine dönen İstanbul Ataköy sahilinde devam eden inşaatlarla ilgili son bir mahkeme karar daha geldi. Mimarlar Odasının yapılaşma sürecinde bir üst mahkemeye yaptığı itiraz haklı bulundu ve inşaatlara yeniden 'dur' dendi. Odanın bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz kabul edilerek mahkemenin yeniden yargılama yapması istendi. İstanbul 9. İdare Mahkemesi daha önceki kararında yürütmeyi durdurma kararı verilen 160,174 ve 182 No'lu üç parseldeki inşaatlardan sadece 160 parseldeki inşaat için durdurmanın geçerli olduğuna hükmetmişti. Bosphorus Otel (182 parsel) ve Yalı Ataköy (174 parsel) için ise kararın geçerli olmadığına hükmederek inşaatlara izin vermişti. Mimarlar Odası bu karar üzerine ikinci defa yürütmeyi durdurma istemiş; ancak mahkeme reddetmişti. Mahkemenin yeni yargılama ile vereceği karara göre inşaat ruhsatlarının iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek. 

Mimarlar Odası, 564 No'lu İstanbul Ataköy sahilinde devam eden inşaatlarla ilgili Mimarlar Odasfnın bir üst mahkemeye yaptığı itiraz haklı bulundu. Bölge idare Mahkemesi, inşaatların yapımının durdurulmasına karar vererek, mahkemenin yeniden yargılama yapmasını istedi. Firmalar, sattıkları evler için tapu veremiyor. 

adada bulunan 160, 174 ve 182 parsellerde, inşaat faaliyetlerinde bulunmak üzere Bakırköy Belediye Başkanlığınca verilen yapı ruhsatlarının iptali ile yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmış ancak İstanbul 9. İdare Mahkemesi bu talebi reddetmişti. Mimarlar Odası Bölge İdare Mahkemesine başvurarak bu karara itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesinin Birinci Kurulu bu itirazı görüştü. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: "9. İdare Mahkemesi tarafından verilen (Yürütmeyi durdurma kararının reddi) kararının kaldırılmasına, yürütmenin dava sonuna kadar durdurulmasına 30.6.2014 günü karar verildi." Bu karar üzerine de Bakırköy Belediyesi inşaatları mühürledi. 

Yalı Ataköy ve Bosphorus Otel bu karara tavzih (düzeltme) talebinde bulundu. Bu talebi değerlendiren aynı mahkeme bu kez farklı bir karar alarak şöyle dedi; "9. İdare Mahkemesi'nin 27.3.2014 günkü 174 ve 182 parsellerdeki yürütmeyi durdurma kararına verdiği ret kararının kesinleştiğini. 2. kez yürütmeyi durdurma da istenmediğinden. mahkememizin 30.6.2014 günlü kararı (yani son karar) 564 ada 160 parsele (inşaat olmayan boş arazi) yöneliktir." Mimarlar Odası 174 ve 182 parsellerde devam eden inşaatlar için 9. İdare Mahkemesinde Bakırköy Belediye Başkanlığınca verilen yapı ruhsatlarının iptali ve yürütmeyi durdurma istemli dava açtı. Ancak mahkeme 28.8.2014 günü davayı reddetti. 

Mimarlar Odası bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. En son Bölge İdare Mahkemesi Birinci Kurulu itirazı haklı bularak. 9. 

İdare Mahkemesi'nin ret kararının hukuka aykırı olduğunu, yürütmeyi durdurma istemi için yargılama yapması gerektiğini belirterek dosyayı mahkemesine geri gönderdi. 


FİRMALAR TAPU VEREMİYOR 

Ataköy sahilinde ilk etapta 22 katlı 5 blokta yaklaşık 500 adet işyeri ve lüks konut inşa ediliyor. 350 civarında lüks konutu ve 150 civarında işyerini barındıracak projelerin satışı esnasında ise müşterilere tapu verilemiyor. Tartışmalı mahkeme süreci tamamlanmadığı için iskan ve kat mülkiyeti olmayan projeler inşaat sahibi firmalar tarfından müşterilere sözleşme yapılarak satılmak isteniyor. Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nden mimar Deniz Kayabay, firmaların satış sözleşmelerinde çok muğlak ifadelerin yer aldığını belirtti. 

Bakırköy Belediyesi'nin Ataköy sahilde inşa edilen lüks konutlara verdiği yapı ruhsatının iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itiraz haklı bulundu. 

Mahkemenin yeniden yargılama ile vereceği karar sonucu inşaat ruhsatlarının iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek. 



Zaman


Geri Dön