18 / 05 / 2024

Mahkumlar oy kullanabiliyor mu? Askerler oy kullanabilir mi?

Mahkumlar oy kullanabiliyor mu? Askerler oy kullanabilir mi?

Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmesine sayılı saatler kala bir çok kişi, "Mahkumlar oy kullanabiliyor mu? Askerler oy kullanabilir mi?" sorularının yanıtlarına ulaşmaya çalışıyor.  İşte yanıtı...



ENGELLİ SEÇMENLER!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden görme ve ortopedik engelli vatandaşların listesi alınarak Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce SEÇSİS'e işlenmektedir.

Seçmen Kütüğünde engelli kaydı bulunmayan görme ve ortopedik engelli seçmenler "Engelli Beyan Formunu" doldurarak yerleşim yeri adresinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna iletilmek üzere bağlı bulunduğu muhtarlığa veya doğrudan Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne iletebilirler.

NOT: Engelli seçmenlerin, seçim dönemlerinde binaların giriş katlarında oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için, seçmen kütüğündeki kayıtlarında "Engelli" kutusunun işaretli olması gerekmektedir.

"OKUMA YAZMA BİLMİYORUM, OY KULLANIRKEN AKRABAM BANA YARDIMCI OLABİLİR Mİ?"

 

Okuma yazma bilmeyen seçmenlere oy kullanırken yardımcı olmak amacıyla sandık başına kendisinden başka kimse giremez ve oy kullanırken yardımcı olunamaz. 

Okuma - yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde sandık kurulu başkanı, birleşik oy pusulaları üzerinde bulunan işaretlerden hangisinin hangi siyasi parti veya bağımsız adaya ait olduğunu ve tercih ettiği siyasi parti veya bağımsız adaya, diğer bölüme taşırmamak suretiyle "TERCİH" veya "EVET" mührünü basması ve birleşik oy pusulaları ile birlikte muhtarlık - ihtiyar heyeti/meclisi için hazırlanmış olan beyaz kâğıdı veya beyaz kâğıda basılan, teksir edilen, herhangi bir araçla veya elle çoğaltılan oy pusulasını mühür basmadan katlayıp zarfa koyarak ağzını yapıştırması gerektiğini anlatır.

Seçimde uyulması gereken kurallar ve yasaklar! Bu kişilere yaptırım uygulanacak!
Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulalarında değişiklik olacak mı? Nasıl oy verilir?
Oy kullanmama cezası ne kadar? 2023 Mayıs seçimleri oy kullanmak zorunlu mu? 

Geri Dön