23 / 11 / 2024

Mahmut Oral Taşçı yatırım teşvik sistemini anlattı!

Mahmut Oral Taşçı yatırım teşvik sistemini anlattı!

Çankırı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, Çankırı'daki yatırım teşvik belgeli yatırım tutarları hakkında meclis üyelerine açıklamalarda bulundu.




Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Çankırı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, İl Genel Meclisi Şubat Ayı ikinci birleşimi sonrası Yatırım Teşvik Sistemi ve Çankırı ilindeki yatırım teşvik belgeli yatırım tutarları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.


Kalkınma ajanslarının 3 temel fonksiyonu olduğunu belirten KUZKA Çankırı Yatırım Destek Ofisi

Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, bölge planı yapmanın, bölge planına uygun olarak mali destek

programlarına çıkmanın ve yatırımcıları doğru şekilde yönlendirmenin bu 3 temel fonsiyon olduğunu söyledi.


Taşçı, Yatırım Teşvik Sitemine kimlerin başvurabileceğini de açıklayarak, gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernek ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirletlerin Türkiye’deki şubelerinin başvurabileceğini ifade etti.


Teşvik belgesi başvurusu hakkında da bilgi veren Taşçı, Ekonomi Bakanlığı’nın yanı sıra KUZKA Çankırı

Yatırım Destek Ofisi’ne de başvuru yapılabildiğini dile getirdi.


­Çankırı’yı kapsayan 4 çeşit teşvik uygulaması var

Taşçı, Çankırı’yı kapsayan teşvik çeşitlerinden bahsederek, “Çankırı’yı kapsayan 4 çeşit teşvik

uygulamaları var. Bunlar, genel teşvik, bölgesel teşvik, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik

yatırımların teşviki. Bunlardan ön planda bulunan genel teşvikte yatırımcı, destek sağlanacak makinelerin KDV’sinden muaf tutuluyor. Eğer makine yurt dışından geliyorsa bu sefer de Gümrük Vergisinden muaf tutuluyor. Çankırı için öğrenci yurdu, otel gibi yatırımlarda aldığınız KDV istisnası olarak değerlendirebilecekler, yatak, baza, masa ve perdeler makine olarak görülüyor. Her sektörün kendi içinde makine olarak değerlendirilebilecek farklı kalemleri var. Bunları alırken KDV’den veya Gümrük Vergisinden muaf şekilde alıyorsunuz.” şeklinde konuştu.


Çankırı’nın yatırım teşvikinde 5. Bölgede yer aldığını vurgulayan Taşçı, “Çankırı yatırımda 5. Bölge olarak görülüyor. En batıda olup 5. Bölgede yer alan Çankırı OSB yatırımlarında ise 5 ve 6. Bölge arasında gibi görülüyor ve yatırım desteklerinde daha fazla yararlanabiliyor. Özellikle Çankırı’da Çerkeş İstanbul’a yakın olmasından dolayı,  Ankara  yakın olmasından dolayı da Yakınkent OSB yatırım için en elverişli yerler olarak görülebiliyor.” açıklamasında bulundu.


Taşçı, illerin gelişmişlik düzeylerine göre bakanlığın belirli kriterleri olduğunu sözlerine ekleyen şöyle

devam etti:

“Gelişmiş illere, yani birinci, ikinci gibi yatırım bölgelerine oranla Çankırı’nın bulunduğu 5. Bölgede teşvik ve destek oranları daha fazla oluyor. Çankırı’nın yer aldığı 5. Bölgede toplam 16 il bulunuyor. 1. Bölge en az destek alıyor 6. Bölge ise en fazla desteği alıyor. Çankırı ise OSB yatırımında 6. Bölge gibi değerlendiriliyor. Bu da daha fazla yatırımdan, daha fazla destekten faydalanıldığı anlamına geliyor. Bakanlığın belirlediği yatırım tuttaraları var. Birinci ve ikinci bölge için minimum 1 milyon lira yatırım olması gerekiyor.1 milyon liralık yatırımın altında teşvik belgesi çıkmaz. 3,4,5, ve 6 da minimum yatırım tutarı da 500 bin TL olarak berlenmiş.”


­İşçi başına 280 TL’lik sigorta desteği

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden de bahseden Taşçı, “Sigorta primi işveren hissesi desteğinde işçi başına 280 TL gibi bir rakam yapıyor. OSB’de kurulan yatırımlarda bölgesel teşvikten yararlanacak yatırımlarda devlet 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteğini almıyor. Yatırımcıya yapmış olduğu yatırımdan dolayı bir avantaj sağlıyor.” ifadelerine yer verdi.


Taşçı, banka kredisi kullanacaklara da indirim yapılabildiğini söyleyerek, “Bankadan kredi kulanılacaksa TL bazlı kredilerde 5 puanlık bir faiz indirimi olyuro. Şu anda yatırım kredileri 13­14 puan bazında seyrediyor.


Teşvik belgeli olan bir yatırımda yüzde 9 ile boçlanmış oluyor yatırımcı. Döviz bazlı kullanımda ise 2 puanlık indirim oluyor.” dedi.


İlimizin bölgesel desteklerden sağlanacak sektörlere de örnek veren Taşçı, son olarak şunları kaydetti: “Çankırı’da bölgesel desteklerden faydalanacak sektörler; entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları 500 bin TL, su ürünleri yetiştiriciliği 500 bin TL, gıda ürünleri

ve içecek imalatı 1 milyon TL, giyim eşyası imalatı 500 bin TL, bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb.

imalatı 500 bin TL, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 1 milyon TL. Olarak belirlendi.”


Taşçı, konuşmasından sonra meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.




Çankırı Yenigün


Geri Dön