05 / 11 / 2024

Malatya'ya bir teknopark kurulmalı!

Malatya'ya bir teknopark kurulmalı!

BAU (Bahçeşehir Üniversitesi) Global Başkan Yardımcısı Ahmet Köse, Malatya’nın her açıdan büyük bir potansiyel taşıdığını vurguluyor. Köse, "Malatya’mıza mutlaka bir adet teknopark kazandırılmalıdır" diyor.




BAU (Bahçeşehir Üniversitesi) Global Başkan Yardımcısı Ahmet Köse, Malatya’nın her açıdan büyük bir potansiyel taşıdığını vurguluyor. Bu zenginliği tüm dünyaya tanıtmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Para Dergisi'nde yer alan habere göre; BAU (Bahçeşehir Üniversitesi) Global Başkan Yardımcısı Ahmet Köse, Malatya'nın gelişimi konusunda elini taşın altına koyan iş insanlarından. Şehrin turizmden sanayiye, tarımdan spora kadar her alanda mesafe kat etmesi için yoğun bir çaba gösteren Köse, Malatya'nın potansiyelini katıldığı her toplantıda gündeme getiriyor. 

Zengin gastronomisiyle gezginleri kendine hayran bırakan Malatya’nın, bunun dışında kendine özgü tarihi ve kültürel değerleriyle de dikkat çektiğinin altını çiziyor. Köse, Malatya'nın zenginliklerini ve bu zenginliklerin dünyaya tanıtımı konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.

Ahmet Bey, öncelikle Malatyalı bir iş adamı olarak, şehrin coğrafi konumundaki öneminden bahsedebilir misiniz?

Malatya her Malatyalı hemşerim için olduğu gibi benim için de önemli bir yere sahiptir. Eski dönemlerden beri bilirim ki Malatya diğer Anadolu şehirlerine göre imkanları ve şartları gelişmiş olan kıymetli bir şehirdir. Dolayısıyla Malatya’mız yarattığı fırsatlarla birlikte diğer Anadolu şehirlerimizden bir hayli göç almış durumda. Dünyada yaşayan 3 milyondan fazla Malatyalı hemşerimiz mevcutken Malatya'da sadece 700 bin civarında nüfus var. Bu şehrin insanı kendini geliştirmeyi, eğitmeyi seviyor. Dolasıyla Malatya'dan dünyanın en büyük şehirlerine göç edip buralarda hem ticarette hem sanayide hem bürokrasi ve siyasette çok kritik, üst düzey görevler alan gurur kaynağımız Malatyalı hemşerilerimizi tanıyorum. Eski dönemlerden günümüze, Malatya’mız sunduğu ekonomik ve eğitimsel imkanlarla birlikte Anadolu'nun incisidir.

Malatya'ya ne gibi sanayi yatırımları yapılabilir?

Sanayi yatırımları artık gelişmiş ülkelerde daha çok katma değeri yüksek teknolojik yatırımlara dönüşmüş durumda. Malatya’mız üretim olarak ağır sanayi yerine mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretileceği sektörlere yönelmelidir. Bunu sadece Malatya için değil tüm Türkiye geneli için söylüyorum. Malatya’mıza mutlaka bir adet teknopark kazandırılmalıdır. Şehrimizde 2 adet üniversite mevcut. Gençlerimizin fikirlerini bir start-up'a dönüştürebileceği, ürünleştirebileceği alanları onlara sunmak gerekir. Çin'de yer alan ve on binlerce insanın çalıştığı teknolojik ürün fabrikaları artık kapatılıyor. Amerikan şirketleri buralardan yatırımlarını çekiyor. Neden bu fabrikalar Malatya'da kurulmasın? Neden bu ürünlerin üretim aşamasında bizim insanımızın parmağı olmasın? Neden Malatya'dan bir yerli Whatsapp çıkmasın? Neden Server (Sunucu) vadileri kurulmasın? Neden yapay zekâ üretim kampüsleri var olmasın? Yerimiz mi yok? İnsanımız mı yok? Dünya şu anda yapay zekâ, siber güvenlik, makine öğrenmesi, bulut teknolojisi konuşuyor. Bahsettiğim sektör, 100 milyarlarca doların dolaşımda olduğu sektör. Teknolojinin tamamı buralarda evriliyor. Bu yatırımların Malatya'ya ve Türkiye'ye çok şey katacağına ve çağ atlatacağına inanıyorum. 

Malatya'nın sanayi altyapısı yatırımcılar için ne kadar cazip? Sanayici ve firmaların belli başlı sorunları neler?

Malatya’mız sanayi şehridir. Ticari geçiş güzergâhındadır ve 6.bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Yatırımcılar için caziptir. Mesleki liseler ile üniversitelerimiz sanayicimizin teknik eleman ihtiyacına yönelik bölümler açmıştır. Bizler OSB'ler ve KSS'lerin altyapılarına dönük yatırımları bakanlıklar nezdinde takip ediyoruz. Özellikle 3.OSB'nin kamulaştırma bedellerini takip ettik ve 40 milyon TL ödenek geldi. 1.OSB'deki arıtma tesisinin yaptığı kirliliği önlemek için Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansımıza 6 milyon TL ödenek geldi ve ihalesi yapılacak.

Hekimhan'ın maden yatakları için uzun süredir görüşmelerimiz sürüyordu. Oyak Erdemir ve Japon JFE Steel ortaklığında 750 milyon dolarlık bölgeye bir yatırım gerçekleştirilecek ve istihdama büyük katkı sunacak. Demir Çelikte Türkiye'nin ithalati ciddi seviyede. Hekimhan’daki rezervlerin değerlendirilmesi sadece Malatya’ya değil, milli ekonomiye ciddi faydaları olacak.

Yıllardır atıl durumda olan Vagon Onarım Fabrikası arazisinde 100 milyon liralık yatırımla Türk Kızılay'ı tarafından Barınma Sistemleri fabrikası kuruluyor. Bir kez daha ifade ediyorum. Biz ilimize yatırım yapmak isteyenlerin yanındayız.

Battalgazi Devlet Hastanesi 2021'de tamamlanacak!


Geri Dön