28 / 04 / 2024

Mali'nin Ankara Büyükelçiliği törenle açıldı!

Mali'nin Ankara Büyükelçiliği törenle açıldı!

Batı Afrika ülkelerinden Mali Cumhuriyeti ' nin Ankara Büyükelçiliği, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Kitta ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla açıldı.



Törende kısa bir konuşma yapan Yılmaz, Türkiye'nin 2005'de başlattığı Afrika açılımıyla çok önemli bir hamlede bulunduğunu belirterek, Mali Büyükelçiliği'nin açılmasının, siyasi ilişkilere olduğu kadar ekonomik ilişkilere de katkı sağlayacağını söyledi.


Türkiye'nin 2009'da Afrika'da 12 büyükelçiliği varken bu sayının 5 yıl içinde 39'a yükseldiğini anımsatan Yılmaz, Mali Büyükelçiliği'nin açılmasıyla Afrika ülkelerinin Türkiye'deki büyükelçiliklerinin sayısının 31'e yükseldiğini dile getirdi. Afrika'nın geçmişte ihmal edilmiş bir kıta olduğunu kaydeden Yılmaz, "Ama giderek taşlar yerine oturuyor. Geçmişte Mali imparatorluğu vardı. Batılılar bizde büyükelçiliğe sahip değilken, Mali'nin yüzyıllar önce İstanbul'da büyükelçiliği bulunuyordu" dedi. 


Mali'nin Afrika kıtasında çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Yılmaz, dün taraflar arasında çok verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade etti. 


Açılışın ardından Kitta ve Yılmaz, İstanbul'da düzenlenecek Mali-Türkiye İş Forumu'na katılmak üzere Ankara'dan ayrıldı. 


AA


Geri Dön