03 / 05 / 2024

Maliye Bakanlığı Rus sefareti olan yalıyı geri istiyor!

Maliye Bakanlığı Rus sefareti olan yalıyı geri istiyor!

Maliye, Tarabya'da Rus sefareti olarak kullanılan yalıyı geri istiyor



Maliye, İstanbul Tarabya'da halen "Rus sefareti" olarak kullanılan yalının Osmanlı İmparatorluğu döneminde elçiliğin evli çalışanları için kiralandığını, ancak sonrasında tapu kayıtlarının hileli olarak değiştirildiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

MALİYE Hazinesi adına Sarıyer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada, Tarabya Mahallesi Kefeliköy Caddesi üzerinde, 10 bin metrekare yüzölçümü olan ve halen Rus sefareti olarak kullanılan yalının Osmanlı imparatorluğu döneminde evli elçilik çalışanları için kiralandığı, ancak daha sonraki devir işlemleri sırasında hileli olarak Rus tebaasından "Nikola İsveçin" adına kaydedildiği belirtildi. 1952 yılındaki devir işlemlerinin yanlış olduğunu tespit eden Maliye, 50 yıl sonra açtığı davanın dilekçesinde, tapu kaydının hatalı ve "yolsuz tescil" olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

İSVEÇİN DİYE BİRİ YOK
"Rus tebaalı Nikola İsveçin'in şahsi durumu ve nüfus kayıtlan ile ilgili herhangi bir belgeye dayanılmadığı ve böyle bir belgenin de hiçbir yerde mevcut olmadığı tespit edilmiş olup muhtemelen taşınmazın tasarruf haklarının Rusya sefaretine bırakılabilmesi amacıyla gerçekte olmayan Nikola İsveçin adı kullanılmıştır."

TAPU İPTAL EDİLSİN'
Dilekçede, halen Rus sefareti olarak kullanılan, ancak gerçekte Arazi Kanunnamesi'ne göre Hazine'ye geri dönmesi gereken taşınmazın mevcut tapu kaydının iptal edilerek Hazine adına yeniden tescil edilmesi istendi. Maliye avukatı, Osmanlı döneminde Rus Elçiliği'nin söz konusu taşınmazı kiraladığına dair Osmanlı arşiv belgelerini de mahkemeye delil olarak sundu. Maliye'nin bu talebine mahkemenin yanıtının ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Habertürk, Rus Konsolosluğu yetkililerine Rusya'da bayram olması nedeniyle ulaşamadı.

Kapütülasyonlar kaldırılınca Ruslar'a kaldı
İddiaya göre kapitülasyonlar (yabancı devletlere verilen imtiyazlar) kapsamında Fransız sefareti tercümanlarından Mösyö Löndovilin'e ait olan yalı, Löndovilin'in ölümünün ardından mirasçıları tarafından "mülkiyeti kendilerine ait olmak üzere" 1886 yılında Rus Elçiliği'nde görevli Nikola İsveçin'e kiralandı. Kapitülasyonların kaldırılmasının ardından taşınmaz, yeniden Osmanlı İmparatorluğu'nun tasarrufuna geçti. Yalı, 1914'te Sultan Reşat'ın fermanıyla Rus Elçiliği'nin memurlarının kalması için kiraya verildi. 1952 yılındaki kadastro işlemleri sırasında da elçiliğin kullanımındaki taşınmaz, tapu kaydında "Nikola İsveçin" adına tescil edildi.
Canan İSPİR / Habertürk


Geri Dön