28 / 06 / 2024

Maliye lüks semtlerdeki rezidansları mercek altına aldı!

Maliye lüks semtlerdeki rezidansları mercek altına aldı!

İstanbul'un Etiler, Florya, Ataşehir gibi lüks semtlerindeki rezidanslarda kiralar 15 bin liraya kadar çıkıyor. Aidati bile 2 bin lira olan rezidanslara 600 lira kira bedeli gösterilince Maliye inceleme başlattı



Kira gelirlerinde vergi kaçağına göz açtırmayan Maliye Bakanlığı, İstanbul'daki rezidansların da kapısını çaldı. Etiler, Levent, Şişli, Florya, Ataşehir, Bebek ve Ulus başta olmak üzere İstanbul'un lüks semtlerinde denetimi artıran Maliye, rezidanslardaki sahte kira beyanlarının da peşine düştü. İlk incelemelerde, kirası 15 bin liraya kadar çıkan, aidatı 2 bin lirayı aşan bazı rezidanslar için düzenlenen 600-700 liralık kira kontratları müfettişleri de şaşırttı. Kira gelirini piyasa değerinin altında gösteren ev sahipleri hakkında inceleme başlatıldı. 


İSTANBUL'DA SAYISI 54 

İnşaatları bu yıl tamamlanacaklarla birlikte sayıları 54'e ulaşan rezidanslar arasında Maya, Süzer Plaza, Polat Tower, Akmerkez, Metrocity, Sellennium Residence, Gayrettepe Residence, 3T, Park Ataşehir en yüksek kiralarıyla başı çekiyor. Bu rezidanslarda kiralar 3-15 bin lira arasında değişiyor. Örneğin Maya'da üç oda bir salon dairenin kirası 15 bin lirayı geçiyor. 


ÜNLÜLERİN TUTKUSU 

Temmuz ayında çıkan yangınla gündeme gelen Polat Tower'de, Mustafa Sandal, Murat Polat, Beyaz, Ece Erken, Funda Arar, Sergen Yalçın, Cenk Eren, Emrah gibi ünlülerin de konut ve ofisleri bulunuyor. Bazı ünlüler konut ve ofislerini kullanırken, bazıları da kiraya veriyor. 


KONFORUN BEDELİ VAR 

Özellikle son yıllarda üst gelir grubunun "ev ortamında otel konforu" nedeniyle tercih ettiği rizadanslarda aidatlar da el yakıyor. Güvenlik, elektrik, bakım, su gibi ana giderleri kapsayan aidatlar 500 liradan başlıyor 3 bin liraya kadar çıkıyor. Bazı rezidanslarda aidat kira bedeline ekleniyor. Yemek servisi, ev temizliği gibi hizmetleri ise kiracı ödüyor. Göz kamaştıran rezidanslarda buhar banyosu, yoga, sauna, kapalı havuz, Türk hamamı, aerobic, restoran, masaj, yoga gibi hizmetler de veriliyor. Bu binalarda daire fiyatları el yakıyor, 450 metrekarelik bir dairenin fiyatı ortalama 5-6 milyon dolardan başlıyor. 


ÖNEMLİ BİR YATIRIM ARACI 

Kira gelirinin yüksek olması nedeniyle içinde stüdyo daireler gibi 750 metrekarelik geniş konutları da içeren rezidanslar önemli bir yatırım aracı olarak görülüyor. İşte, bu tabloyu dikkate alan Vergi Denetim Kurulu, Etiler, Ulus, Bebek gibi İstanbul'un lüks semtlerindeki gayrimenkul kiralama ve satış fiyatlarını gerek gazeteden gerekse internet sitelerinden topladı. Yüksek bedelleri ile dikkat çeken bu rezidanslar da inceleme kapsamına alındı. Müteahhit ve emlakçıların verdiği ilanlar, kiracılarla yapılan kontratlar ve satış beyanları karşılaştırılmaya başladı. 


ÖNCE UYARI SONRA CEZA 

Tapu müdürlüklerine yapılan beyanlar, bankacılık sistemi üzerinden yapılan havale, hesaba para yatırma, EFT gibi işlemler de dikkate alınarak çapraz sorgu yapıldı. Pilot bölge kapsamında yapılan ilk denetimlerde milyonlarca dolarlık daireler için 600-700 liralık kontrat imzalayanlar yakayı ele verdi. Maliye yetkilileri, "Bunun gibi örneklerde bazı dairelere çat kapı gidiyoruz. 'Süper lüks, milyonlarca dolarlık dairelerde nasıl 600 liraya oturuyorsunuz?' diye soruyoruz. 'Kuzenimin, amcamın, arkadaşımın, kendisi yurt dışında yaşıyor. Aidat ödemek yerine bana bu fiyata kiraya verdi. Diğer giderleri karşılıyorum' yanıtlarıyla karşılaşıyoruz" yorumunu yaptı. 


BUYRUN VERGİ DAİRESİNE! 

Ancak bununla ikna olmayan vergi müfettişleri bu şekilde usulsüz beyanda bulunanları vergi dairesine çağırıyor. Yılın başında kira geliri vergisini ödemeyen 1.2 milyon ev sahibine mektup gönderen Maliye, uyarıları dikkate almayanlar hakkında da elektronik hacze başladı. 


500 TL ÜZERİ 

Mevcut uygulamada 500 TL'nin üzerindeki kiraların bankaya yatırılması zorunlu. Bankada ev sahibi hesabına havale yapılırken kira butonuna basılıyor. Ancak incelemelerde gerçek kira bedelini gizleyenlerin bu butona basmadıkları görüldü. Maliye, kira gelirinin belli bir sınırını banka vasıtasıyla elde etme eşik değerini gözden geçirme kararı aldı. Yeni bir eşik değer belirlenmesi düşünülüyor. Bakanlık, tapudan ve belediyeden gelen bilgileri de güncellerken, bankalarla işbirliğinin kapsamını da genişletecek. Kira ödediği halde başka hesaplara para aktaranlar da anında tespit edilecek. 


KİRA BEYANNAMESİNDE SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nda bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi internet ortamına yansıtılıyor. Beyanname kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınıp ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettiriliyor. Sistemde kullanılan bilgiler, kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, tapu, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın veri tabanına aktarılan bilgilerden oluşuyor. Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız veriliyor. Ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da veriliyor.


Sabah


Geri Dön