29 / 04 / 2024

Manavdan kasaba, kuaförden doktora her yerde: Alışverişte IBAN dönemi başladı!

Manavdan kasaba, kuaförden doktora her yerde: Alışverişte IBAN dönemi başladı!

Bankaların POS komisyonları ve uzun geri ödeme süresi nedeniyle esnaf, IBAN ile ödeme almaya başladı. Birçok esnaf IBAN'lı tabelalar asmaya başladı. Ancak IBAN ile ticaretin kayıtdışı riskleri var işte detaylar...



Son dönemde para transferinde kolaylık sunan IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) esnafın yeni tercihi oldu. Bazı bankaların kredi kartı POS komisyonlarını artırması ve 45 günü geçen geri ödeme süresi sebebiyle birçok esnaf müşterisini IBAN'a yönlendirmeye başladı. Durum öyle popülerleşti ki sokak satıcıları dahi "Kredi kartı geçerlidir" yazısı yerine "IBAN geçerlidir" diye yazıyor.

Sabah Gazetesinde Metin Can'ın haberine göre, kasapta, kuaförde, doktor muayenehanelerinde, manavda, elektronik mağazalarında yazarkasaların yerini şahsi IBAN'ların olduğu karekodlu tabelalar almaya başladı. Karekodu telefonunuza okuttuğunuzda IBAN numarası hemen telefonunuza yüklenmiş oluyor. Bu durumda birkaç saniye içinde aldığınız ürünün veya hizmetin bedelini satıcıya ödeyebiliyorsunuz.

IBAN ile olan ticaretin artmasında peşin alışverişlerde gerçekleştirilen indirimler de etkili oluyor. Yüksek miktarlarda yapılan transferlerde açıklama kısmına ise, "elden alınan ödemenin iadesi" şeklinde yazılması isteniyor. Böylece vergi veya yasal yükümlülüklerden taraflar kurtulmuş oluyor.

YÜZDE 2.5 KOMİSYON

POS üzerinden gerçekleştirilen bir alışverişte kişi banka kartı kullanarak taksitsiz peşin ödeme yapsa da esnafa bu para komisyon alınmayacaksa 45 gün sonra iadesi yapılıyor. Komisyon oranları da yüzde 2.5'ları buldu. Mevcutta kullanılan POS'ların cihaz, saha yönetimi, bakım/onarım ve kurulum gibi birçok maliyeti bulunuyor. Günlük 100 bin lira ciro yapan bir esnaf parasını hemen almak istediğinde bankaya 2.500 lira ödeme yapmak durumunda kalıyor. Bu durumda cirosu düşük olan ve pazarlık gücü olmayan esnafı zorlanmasına neden oluyor. Yüksek enflasyon ve faiz ortamında vade süresi de birçok esnaf için büyük bir kayıp anlamına geliyor. Bu sebeple alıcı ve satıcı kendi arasında kazan-kazan formülü kullanıyor.

IBAN ÖDEMELERDE KAYITDIŞI RİSKİ VAR

Fakat uzmanlara göre, bu trend bazı riskleri de beraberinde getirecek. Yazarkasa POS'ların yerine IBAN tercih edilmesi vergi kaybı anlamına da geliyor. POS cihazları, mali hareketlerin izlenmesi, vergi kaçırılmasına sebep olan olayların tespiti ve kayıtdışıyla mücadele için gündeme gelmişti.

Asgari ücretlilere son dakika müjdesi! Asgari ücrete şok zam rakamı geldi! Kıdem tazminatı detayına hemen göz atın!

Bakan Özhaseki araç sürücülerini uyardı! Bunu yaptırmayana tam 6 bin 275 TL ceza! 

28 bin 500 TL'ye konut imarlı arsa fırsatı! Milli Emlak'ın Eylül 2023 ihalelerini kaçırmayın!


Geri Dön