23 / 12 / 2024

Manevi tazminat nedir?

Manevi tazminat nedir?

Manevi tazminat, maddi tazminattan farklı olarak bazı durumlarda bireylere bedel olarak sunulan bir yaptırımdır. Bu tazminat sayesinde, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların azaltılması amaçlanır. Peki manevi tazminat nedir ve hangi şartlarda verilir? Manevi tazminat ile ilgili bilgiler...



MANEVİ TAZMİNAT NE ANLAMA GELİR?

Türk Borçlar Kanunu'nun 58. maddesi, manevi tazminatı düzenlemiştir.  Bu madde, kişilik haklarına zarar veren durumlar sonucunda manevi yönden zarar gören bireylerin, bu zarara sebep olan kişilerden talepte bulunabileceği bir tazminat türünü ele alır. Manevi tazminat, somut maddi zarar gerektirmeyen bir tazminat çeşididir ve özellikle kişinin ruhsal durumunu etkileyen, acı ve üzüntüye sebep olan olaylar sonucu ortaya çıkan psikolojik sıkıntıları içerir. Bu düzenleme, temelde kişinin yaşadığı acı ve üzüntüyü bir nebze de olsa hafifletmeyi amaçlar.

Söz konusu olan madde kapsamında, kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir. Hâkim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir giderim biçimi kararlaştırabilir veya bu tazminata ekleyebilir. 

Manevi tazminat nedir?

MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Bir kimsenin kişilik hakkına yönelmiş hukuka aykırı bir saldırı bulunmalıdır: Manevi tazminat talebinde bulunabilmek için, bireyin kişilik haklarına yönelmiş bir tecavüzün varlığı söz konusu olmalıdır. 

Açık kanun hükmü bulunmadıkça kişilik hakkı saldırıya uğrayan kişi ile zarar gören kişi aynı olmalıdır: Kişilik haklarına saldırı gerçekleştiğinde, mağdurun yaşadığı olayın etkisi genellikle büyük bir üzüntü, keder ve elem ile birlikte gelir. Bu durum sadece doğrudan mağdurun ruhsal sağlığını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda onun anne, baba, eş, kardeş gibi yakın çevresini de olumsuz şekilde etkileyebilir.

Kişinin manevi tazminat talep edebilmesi, maruz kaldığı saldırının ruhsal açıdan olumsuz etkiler yaratmasına bağlıdır. Manevi zarar, kişilik haklarına yönelik saldırının neden olduğu duygusal acı, üzüntü, sıkıntı ve elemi içerir.

Nedensellik bağı mevcut olmalıdır: Kişilik haklarına yönelik bir saldırının tazminat talebi için gerekli olan şart, hukuka aykırı saldırı ile meydana gelen manevi zarar arasında uygun bir nedensellik bağının varlığıdır.

Kıdem tazminatında emsal gibi karar! Artık istifaya rağmen tazminat alınabilecek!  

Kıdem tazminatı resmen dibi gördü! Son 40 yılın en düşük seviyesinde!

Deprem hasarında ödenen tazminat tutarı 29,5 milyar TL'ye ulaştı!


Geri Dön