18 / 05 / 2024

Manisa Müzesi onarılıyor!

Manisa Müzesi onarılıyor!

Erdinç Karaköse, Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bakım onarım çalışmaların devam ettiğini söyledi



Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bakım onarım çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, "Manisa’da 30 bini aşkın eser var. Çalışmalar tamamlanınca eserleri çok daha güvenli ve daha rahat ortamlarda teşhir imkanı bulacağız" diye konuştu.
        
İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haziran ayında başlayan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Eserlerin bulunduğu ortamda tadilat ve onarım çalışmalarının yürümesi gerektiğini ifade eden Karaköse, "Sıkışık bir durum söz konusu, müzede bulunan taş eserlerin başka bir yere kaldırılmaları mümkün olmadığı için mecburen çalışma anında burada korunmak zorundalar. Bakım ve onarım çalışması için gereken iskele kuruldu, ancak çalışmalar başladığında taşınabilecek olan eserler dışında kalan eserlerin üzerleri örtülerek korunacak. Çalışmalar sırasında eserlerin zarar görmesi söz konusu olmayacak" dedi.
        
Müzenin girişindeki danışma, büro hizmeti ve tuvalet gibi bölümlerin yenilendiğini, teşhir salonunun yeni bir konseptte hazırlandığını, bu bölümlerle birlikte yenileme çalışmalarının sürdüğü etnografya bölümünün yıl sonuna kadar hizmete açılmasının planlandığını ifade eden Karaköse, şu bilgileri verdi:
        
"Müzenin arkeoloji bölümü, aşırı nem ve rutubetten dolayı 2000 yılından bu yana ziyaretçilere kapalı. Müzenin çevresinde su ve nem güvenliğiyle ilgili drenaj projesi hazırlanıyor. Arkeoloji bölümündeki çalışmalar tamamlanıncaya kadar, drenaj projesi de hazırlanıp ihalesi yapılacak. Tüm onarım ve bakım çalışmalarının 2011 yılı içerisinde tamamlanarak, arkeoloji ve etnografya bölümleriyle modern bir müzecilik anlayışı içerisinde hizmete açmayı hedefliyoruz. Manisa’da 30 bini aşkın eser var. Çalışmalar tamamlanınca eserler çok daha güvenli ve daha rahat ortamlarda teşhir imkanı bulacağız."
        
Müzenin bakım ve onarım çalışmalarına başlandığında, arkeoloji bölümünün maliyeti 265 bin lira, etnografya bölümünün ise 146 bin lira olarak belirlenmiş, müze içerisinde yaklaşık 32 bin adet envantere kayıtlı, 15 bine yakın envanterlere geçmemiş mahkeme sonucunu bekleyen eser, 10 bin civarında da etütlük eser bulunduğu açıklanmıştı.
AA

Geri Dön