10 / 06 / 2024

Mannesmann Boru Fabrikası yerine ne yapılacak?

Mannesmann Boru Fabrikası yerine ne yapılacak?

Mannesmann Boru Fabrikası aralıksız 56 yıldır sürdürdüğü üretimini durdurulmuştu. Bir süredir üretim yapmayan Mannesmann’ın arazisi Büyükşehir Belediyesi’ne geçti ancak belediye henüz arazi için bir adım atmadı.



Mannesmann Boru Fabrikası aralıksız 56 yıldır sürdürdüğü üretimini durdurulmuştu. Bir süredir üretim yapmayan Mannesmann’ın arazisi Büyükşehir Belediyesi’ne geçti ancak belediye henüz arazi için bir adım atmadı.1955 yılında kurulan Mannesmann Boru Fabrikası, D-100 Karayolu’ndan denize kadar uzanan 100 bin metrekarelik arazi üzerinde kurulu bulunuyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile varılan anlaşma gereğince, fabrikanın 2010 yılı sonuna kadar kaldırılması kararlaştırılmıştı. Ancak Borusan’ın Gemlik Tesisleri tamamlanamadığından bu gerçekleşememişti. Gemlik’te geniş bir arazi üzerine yeni bir fabrika inşa eden Mannesmann Boru Fabrikası üretimine bu tesiste devam edecek.

 

100 MİLYON LİRA MASRAF

Seka Park içerisinde bulunan 70 bin metrekare ticaret ve turizm imarlı arsa ve İzmit Uzunçiftlik’te 250 bin metrekare sanayi imarlı arsa (Hyundai Fabrikası yanı) sahibi olan Mannesmann Boru Fabrikası bu arazileri de satışa çıkardı. Yeni tesisin maliyeti olarak 100 milyon doların üzerinde bir bütçe ayıran fabrika, ayırdığı bütçeyi satışlardan elde edilecek gelir ile karşılayacak. Seka Park içerisinde demiryolu ve D-100 Karayolu arasında bulunan 70 bin metrekare ticaret ve turizm imarlı arsa için 40 milyon dolar değer biçildi. Ayrıca fabrikaya ait demir yolunun altında kalan 23 dönüm arazi belediyeye bağışlandı. İzmit Uzunçiftlik’te 250 bin metre kare imarlı arsa (Hyundai Fabrikası yanı) metre karesine 130 dolar değer biçildi. Bu da 32,5 milyon dolar ediyor.

 

TÜM HAKLAR ÖDENDİ

Bursa Gemlik’e taşınması beklenen Mannesmann Boru Fabrikası’nda 145 işçinin görev yaptığı ve bu kişilere gerekli sosyal haklarının ödendiği bildirildi. Fabrikanın tam anlamıyla kapatıldığı öğrenildi. Öte yandan Türk Metal Sendikası yöneticileri ve fabrika idarecileri bir araya gelerek işçilerin sosyal haklar ile ilgili toplantı gerçekleştirdi. Sendika yetkilileri işçilerin sosyal haklarının ödenmesinde sorun yaşanmamasını istedi. Aylardır boş olarak bekleyen fabrikanın yönetim hakkı artık Büyükşehir Belediyesi’nde. Belediyenin fabrika alanını Seka Parl Alanı’na dahil etmesi bekleniyor.



Kocaeli Manşet


Geri Dön