29 / 04 / 2024

Mantolama ne kadar tutar?

Mantolama ne kadar tutar?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için mantolama yapılması gerekiyor.Mantolama tutarları metrekareye göre değişikliklik gösteriyor.Peki mantolama ne kadar tutar?İşte mantolama tutarı..



Mantolama ne kadar tutar?

Yalıtım uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor ve böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor.Bunların dışında da mantolamanın birçok avantajı bulunuyor.Bunlardan bir kaçını sıralarsak:


-Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engelliyor.

-Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önlüyor.Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 dereceye kadar çıkabiliyor.

-Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur. Yoğuşma riski en aza indirilir. Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar.

-Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %50 ye varan ısı tasarrufu sağlar.

-Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş oluyor.

-Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.

-Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatıyor.


2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getiriliyor.


Yeni inşa edilecek yapıların mantolaması yapılarak inşaatının tamamlaması zorunlu hale geliyor.Eski binaların 2017 ye kadar mantolama işlemleri yapmaları gerekiyor.Aksi halde cezalar söz konusu oluyor.


Mantolama ne kadar tutar?

Pahalı gibi görülen ısı yalıtımı yani mantolama, uzun vadede kazanç sağlayan bir yatırım olma niteliğine sahip oluyor. Kendisini üç sene içinde sağladığı enerji tasarrufu ile amorti eden mantolama ile, yapının kullanım ömrü de uzuyor.


Mantolama metrekare fiyatı, kullanılacağı bölgeye, malzemeye ve firmasına göre değişkenlikler göstermek ile birlikte 50 ile 150 TL arasında değişkenlik gösteriyor.


Mantolama teklif örneği!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön