Mantolama yaparken nelere dikkat edilmeli?
Mantolama; yapıların dış ortamla arasındaki ısı transferini minimuma indirmek için, ısıtma ve soğutma enerji tüketimlerini azaltma amaçlı yapılan işlemler olarak biliniyor. Peki, mantolama yaparken nelere dikkat edilmeli?
Mantolama yaparken nelere dikkat edilmeli?
Yapıların dış ortamla arasındaki ısı transferini minimuma indirmek için, ısıtma ve soğutma enerji tüketimlerini azaltma amaçlı yapılan işlemlere mantolama deniyor.
Mantolama; sadece kışın içerideki sıcak havanın dışarı kaçması anlamına gelmiyor. Aynı zamanda yaz ayalarında da içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel oluyor ve iç kısımlarının ısı kaybını azaltıyor. Mantolama dediğimiz sistem günümüzde en yaygın ısı yalıtım sistemi olarak biliniyor.
Mantolama iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinizden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesinede yarıyor.
Binalarda yapılacak olan mantolama uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasın da çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirleniyor. Genel olarak mantolama, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarflarında tamamlanıyor. Tabi ki hava koşulları bu süreyi olumlu veya olumsuz etkiliyor.
Mantolama yaparken dikkat edilmesi gerekenler!
* Isı yalıtım uygulamalarında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
* Isı yalıtım uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekiyor.
* Isı yalıtım levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmiş olması gerekiyor.
* Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir ve malzeme kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem teşkil ediyor.
*İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekiyor
Dış cephe mantolama nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com