27 / 04 / 2024

Dış cephe mantolama nasıl yapılır?

Dış cephe mantolama nasıl yapılır?

Mantolama bir dış cephe yalıtım sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Binaların dış cephelerine uygulanarak ısı yalıtımı sağlıyor. Peki, dış cephe mantolama nasıl yapılır?



Dış cephe mantolama nasıl yapılır?

Mantolama bir dış cephe yalıtım sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Binaların dış cephelerine uygulanarak ısı yalıtımı sağlıyor.  Mantolama sadece kışın soğuk havadan korunmak için yapılmıyor.  Aynı zamanda yazın sıcak havadan korunmak için yapılıyor. 


Mantolama iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinizden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesinede yarıyor. Aynı zamanda bir diğer yönden de bakarsak daha az yakıt kullanılması hava kirliliğini önlüyor. Yapıların cephelerinde ısı ve nem iletimi azalacağından binaların ömrü uzuyor. 


Doğru bir şekilde Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri ile kaplanan bir binanın korozyon problemini bir daha yaşamayacağını,yaşının sabitleneceğini ve mantolamanın bina ömrü kadar hizmet verebileceğini unutulamaması gerekiyor. Yapılarda mantolama uygulaması ısınma için kullanılan enerjiden tasarruf edilerek gaz, kurum ve toz emisyonunu azaltıp çevre için doğrudan bir kazanç sağlanıyor. Peki, dış cephe mantolama nasıl yapılır?



Dış cephe mantolama!

1) Dış cephe mantolamada ilk olarak subasman profilleri yerleştirilir. Yerleştirme işlemi su terazisiyle yapılır.


2) Plaka yapıştırma uygulamasına geçilir. Bu plakalar strofor, taş yünü, fugalı vb. olabilir. Plakalar özellik bakımından farklılık gösterir. Bu yüzden çalıştığınız firmaya hangi plakayı kullandıklarını, ve özelliklerini sormayı ihmal etmeyin. Plaka yapıştırma için genellikle çerçeve methodu uygulanır. Yani, yapıştırıcılar plakaların çevresini tamamiyle kaplayacak şekilde sürülür, orta kısımlara bir ya da iki öbek halinde bulanır. Yapıştırma işleminden sonra, 1 gün yapıştırıcının kuruması için beklenir.


3) Plakaların yapıştığından emin olunduktan sonra, dübelleme işlemine geçilir. Dübeller, plakaların birleşim yani ek yerlerine gelecek şekilde atılır. Plakaların orta kısımlarına da birer tane dübelleme gerçekleştirilir. Eğer binanız yüksekse, son katlara doğru dübel sayısı artırılır.


4) Dübelleme bittikten sonra, sıva uygulamasına geçilir. Plakaların üzerine kalın bir şekilde bir kat sıva uygulanır. Kalın sıva uygulamasının ardından file yerleştirilir ve onun üzerine de ince bir sıva uygulaması gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından da, yine 1 gün beklenir.


5) Sıvalar kuruduktan sonra dekoratif kaplama uygulanır. Dekoratif kaplamanın püf noktası, herhangi bir çıkıntıyı önlemek için cepheleri bir seferde kaplamaktır. Binanızın dekoratif kaplaması tamamlandıktan sonra mantolama süreci tamamlanmış sayılır. Artık binanızı dilediğiniz bir renge boyatabilirsiniz.


Mantolama maliyeti nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön