05 / 05 / 2024

MARBLE 2011 Doğaltaş Fuarı'na bu yıl 1160 firma katılacak!

MARBLE 2011 Doğaltaş Fuarı'na bu yıl 1160 firma katılacak!

1995 yılında 47 firmanın katıldığı ve sadece 4 bin 719 kişinin ziyaret ettiği hiçbir yabancı ülkeden katılımcının olmadığı MARBLE'a bu yıl 895'i yerli, 265'i yabancı olmak üzere toplam 1160 firma katılıyor



 İzmir'de 23-26 Mart tarihleri arasında 17'nci kez düzenlenecek MARBLE-17. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı rekorlarla başlıyor. 1995 yılında 47 firmanın katıldığı ve sadece 4 bin 719 kişinin ziyaret ettiği hiçbir yabancı ülkeden katılımcının olmadığı MARBLE'a bu yıl 895'i yerli, 265'i yabancı olmak üzere toplam 1160 firma katılıyor.

42'si yabancı katılımcı olmak üzere 80 değişik ülkeden alım heyetinin geleceği fuarın toplam ziyaretçi sayısının ise 55 bine ulaşması bekleniyor. Dün fuarla ilgili basın toplantısı düzenleyen  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'Bu başarı hikayesine hep birlikte imza attık' dedi. Kocaoğlu, MARBLE'ın sektörün buluşma noktası haline geldiğine dikkat çekerek, 'Kentimize 70 milyon doların üzerinde ekonomik katkı sağlayan MARBLE için 7 bin 200 metrekarelik 4 ayrı kapalı alan oluşturduk. Türk doğal taşının sergilendiği fuara aynı güzellikteki özel tasarım stantlar da büyük renk katacak' diye konuştu.

EN BÜYÜK 3 ARASINDA
Kocaoğlu, 201 bin 500 metrekare alanda işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere toplam 11 bin 725 ton taş sergileneceğini söyledi. Fuarda ayrıca 550 adet blok mermer ve doğal taşın görücüye çıkacağını kaydeden Kocaoğlu, 'Bizim kadar blok mermer sergileyen bir fuar daha yok' dedi. Fuar süresince yerli makine üreticilerinin en yeni ürünlerini sergileyeceğini, aynı zamanda yurtdışında mermer ocağı açan Türk firmalarının da taşlarını ilk kez piyasaya MARBLE aracılığı ile sunduklarını ifade eden Kocaoğlu, 'MARBLE, dünyanın alanındaki en büyük 3 fuarından biri. İş hacmi ve büyüme potansiyeli açısından sektöründe ilk sırada yer alıyor. Yurtiçi ve dışından katılımcı firmalardan gelen taleplerin ve ziyaretçi sayısının her yıl belirgin biçimde artması Marble'in geldiği noktayı gözler önüne seriyor' diye konuştu. Bu yıl fuar için Türki Cumhuriyetleri, Balkan ülkeleri ve Brezilya'yı hedef pazar ilan ederek çalıştıklarını, Polonya, Bulgaristan, Ürdün, Filistin, İsrail, Irak ve Rusya'dan alım heyetlerinin geleceğini kaydeden Kocaoğlu, 'Kırgızistan'dan Bayındırlık Bakan Yardımcısı Toktomambetov Yzatbek ve Türkmenistan İnşaat Bakanı Cumageldi Bayramov, fuarı ziyaret edecek. KKTC, Lübnan, Brezilya, İngiltere ve ABD ise fuarımıza ilk kez direkt katılım gerçekleştiren ülkeler olacak' dedi. Kocaoğlu, Gaziemir'de yapılması planlanladıkları yeni fuar alanıyla ilgili Nisan ayı içinde ihaleye çıkılacağını, Ağustos ya da Eylül ayında temel atmayı planladıklarını belirterek, 'Sonrası yüklenici firmanın çalışmasına bağlı. Ancak, gelecek yıl düzenlenecek. MARBLE Fuarı'na yetişmesi mümkün değil' diye konuştu.

Gazetecilerin İzmir'in EXPO 2020 süreciyle ilgili sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, 'İzmir'in EXPO adaylığının seçim malzemesi olacağına inanmıyorum. Ne sayın Başbakan, ne de başka bir siyasi tarafından böyle bir şey olur. Ankara'nın EXPO için aday olması en doğal hakkı. Ama bizim bir bakışımız, prensibimiz var. O çerçevede hareket ediyoruz.' dedi.

'3'üncülüge geriledik'
nBaşkan Aziz Kocaoğlu, dün düzenlediği toplantıyla MARBLE'ın rekorlarla açılacağını ifade ederken, ihracatçılardan yeni fuar alanının açılmaması nedeniyle MARBLE'ın kan kaybettiği eleştirisi geldi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç, MARBLE'ın çin'in Xiamen Fuarı'nın atağıyla 3'üncülüğe düştüğünü belirtti. Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur ise, Kocaoğlu'nun basın toplantısına sektörden kimseyi davet etmemesine sitem etti. TÜMMER Başkanı Selahattin Onur da, 'Toplantıda sektörden birileri olsaydı daha iyi olurdu. Ama bu nedenle küsmemiz söz konusu olamaz' dedi.

'Fahiş fiyat istemeyin' uyarısı
Aziz Kocaoğlu, MARBLE'ın tek başına kent ekonomisine 70 milyon dolar katkı sunduğunu, yıl içinde gerçekleşen diğer fuar ve organizasyonlarla bu rakamın 500 milyon dolara ulaştığını söyledi. Bir gazetecinin, fuar döneminde kentte konaklama, ulaşım ve hizmetler sektöründe fiyatların çok yükselmesinin katılımcılar tarafından şikayet konusu edildiğini belirtmesi üzerine Kocaoğlu, 'Otel ve konaklama tesisleri, yiyecek, ulaşım hizmetlerini sağlayanlar tabii ki kar edecekler, para kazanacaklar. Ama kenti fuar sürecinde fiyatların aşırı arttığı konuma getirirlerse bizim yaptığımız çabalar boşa gider' diye konuştu.
Yeni Asır


Geri Dön