28 / 04 / 2024

Mardin Midyat'taki tarihi çarşı restore ediliyor!

Mardin Midyat'taki tarihi çarşı restore ediliyor!

Mardin Midyat Belediyesi, Sokak Sağlıklaştırması ve Restorasyon Çalışması kapsamında ilçe içerisinde yer alan 500 yıllık tarihi çarşıyı restore ediliyor. 



Mardin Midyat Belediyesi ile Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ortaklığında 'Kadim Midyat Eski Kimliğine Kavuşuyor' projesi kapsamında ilçedeki 500 yıllık tarihi çarşı ve yaklaşık 200 yapının restore ediliyor. Akşam'da yer alan habere göre; çalışmalar hakkında açıklama yapan Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, "Hedefimiz Midyat'ı cazibe merkezi haline getirmek ve tarihi dokuyu canlandırmak. Bunun için titizlikle çalışacağız" dedi. Midyat'ın eski sokaklarını ayağa kaldıracaklarını belirten Şahin, şunları söyledi:

 "Burası pilot bölge. Eskinden insanların yoğun yaşadığı bir çarşı olduğu için buradan başladık. İnşallah burası bittikten sonra diğer sokaklara da el atacağız. Hedefimiz bu çarşıyı bir yıl içerisinde aya kaldırmak. Bu yılsonunda bu caddeyi bitirmeyi hedefliyoruz."

Mardin Midyat taki tarihi çarşı restore ediliyor!

60 DÜKKAN TAŞLA KAPLANACAK 

Tahmini 2.5 milyon TL ödenek ayrıldığını söyleyen Şahin, Kültür Bakanlığı'ndan destek alacaklarını, ilk etapta 60 dükkanın Midyat taşıyla kaplanacağını dile getirdi. Diğer yandan Başkan Veysi Şahin, Akçakaya Mahallesi'nde eski adıyla Dökmeci Sokak'ın ilk restorasyon çalışmasını başlattı. Işıklar Mahallesi'nde geleneksel Midyat evini ziyaret etti. Şahin, "Burası gördüğünüz gibi 1899 yılında yapılan bir Süryani evi" dedi. Kültür Sanat Yardımlaşma Turizm ve Çevre Derneği (MİDER) Başkanı Ünal Günel ise, "Bu çarşı yıllardır ihmal edildi. Nerdeyse çöküyordu, kayboluyordu" dedi.

Midyat OSB için çalışmalar tamamlandı!


Geri Dön