22 / 11 / 2024
fuzul

Markaların AVM'lerden kira indirimi talebi!

Markaların AVM'lerden kira indirimi talebi!

Ciroları düşen bazı markaların, kira indirimi talep ettiği AVM'lerden toplu çıkışları gündeme gelirken, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinin de taleplerinin yerine getirilmesini beklediği bildirildi.




Döviz kurundaki artış, terör olayları, yabancı turist sayısındaki azalma ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle ciroları düşen bazı markaların, kira indirimi talep ettiği alışveriş merkezlerinden (AVM) toplu çıkışları gündeme gelirken, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinin de taleplerinin yerine getirilmesini beklediği bildirildi. 


BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, kira indirimi talebi karşılanmayan markaların AVM'lerden topluca çıkma kararı aldığı yönündeki iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, markaların böyle bir kararı olmadığını belirterek, BMD üyesi olup da dernek dışında bir araya gelen markaların AVM'lerden belli talepleri bulunduğunu, bu taleplerin yerine getirilmesini beklediklerini ifade etti.


Kariyo, "Çünkü karlılıkları açısından düşündükleri zaman artık orada var olmalarını anlamlı görmüyorlar. Bu arkadaşlarımız, talepleri yerine gelmediği takdirde çıkabileceklerini söylüyorlar. Yoksa çıkma kararı falan diye bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bunlar benim duyumlarım." şeklinde konuştu. 


Markaların kira/ciro oranlarının düzeltilmesini istediğini, bunun perakendede markalar için en kritik unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Kariyo, şöyle devam etti:


"Bu arkadaşların kira/ciro oranları belirli birtakım AVM'lerde bozulmuş durumda. Onun düzeltilmesini istiyorlar. AVM'lerin perakendecilere sayısız defa vermiş oldukları bir söz var. Bu söz şu; AVM'ler 'kira/ciro oranı bozulmuş olan markalara yardım etmek bizim görevimizdir' diyorlar. Sayısız defa bunu ifade ettiler. Şimdi AVM'lere bu sözlerini hatırlatıyor ve yerine getirmelerini istiyorum. 


50-60 kişi olduğu söyleniyor, ama bence o kadar yüksek de değil sayı... Bunların BMD dışında böyle bir arzuları var. BMD dışında bir araya gelmişler bu arkadaşlar. BMD Başkanı olarak AVM'lere diyorum ki; eğer bu arkadaşların kira/ciro oranları gerçekten bozulmuşsa, sözünüz doğrultusunda, bu arkadaşlarımıza yardım etmeniz gerekir. Bu konuda bir avukatı görevlendirmek gibi bir niyetleri var galiba. Biz burada yokuz, BMD olarak biz buranın içerisinde değiliz. BMD'nin 'AVM'ler sözlerini tutmadıkları takdirde çıkalım' diye bir politika yok. Ama eğer markalar orada karlılıklarının düşük olduğunu görüyorsa bireysel olarak çıkma kararı alabilir, alması da doğru olur. Bireysel olarak almaları doğru olur, bir avukata toplu olarak bir imza yetkisi vererek değil... Her firmanın kendi politikası var ve bu politikasına kendisi tek başına, bireysel olarak karar verir. BMD'nin felsefesi bu." 


- E-ticaret ile gelen tehlike...

Sami Kariyo, AVM'lerdeki kira sıkıntısının sadece İstanbul'da olmadığını, Türkiye'nin bütün illerini kapsadığını, hatta Güneydoğu'daki bazı AVM'lerde durumun daha ciddi, daha kötü olduğunu söyledi. Bu durumun başlıca 4 nedeni bulunduğuna işaret eden Kariyo, "Döviz kurları, turist sayısındaki ciddi azalış, ağustos ayında tüketici güven endeksinde ciddi bir düşüş var. Son olarak da artık Türkiye'de çok kuvvetli olarak e-ticaret insanların hayatına girdi. E-ticaret hayatınıza girdiği zaman, zaten siz artık AVM ya da herhangi bir mağazaya gidip alışveriş yapmıyorsunuz, ürünler sizin ayağınıza geliyor. Bu 4 faktör bir araya gelince böyle bir durum ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu. 


ABD'den gelen makaleleri incelediğini ifade eden Kariyo, şunları kaydetti:


"Özellikle e-ticaret meselesinden dolayı Amerika'daki AVM'ler ölüyor. Büyük, bizim anchor dediğimiz, Migros, Koçtaş benzeri büyük mağazalar, Amerika'da önümüzdeki 3 yıl içerisinde yüzde 25'i kapatacağını ilan etti. Hemen arkasından, Macy's, Amerika'nın en büyük department store'u, bu yıl içerisinde 100 tane mağazasını kapatacağını açıkladı. Şimdi burada ciddi bir sorun var. AVM'ler artık kendi trafiklerini nasıl yaratabilirler, perakendecilerle nasıl iş birliği yapabilirler, birlikte nasıl trafiği artırabiliriz ve nasıl kazan-kazana ulaşabilirizi ciddi olarak düşünmesi gerekiyor. Bugün perakendeciler ve AVM'ler olarak, birlikte projeler geliştirmemiz ve AVM'lerin Amerika'da başına gelen tehlikeyi ortadan kaldırmak üzere birlikte çalışıyor olmamız lazım. "


- "Perakende yol ayrımında"

BMD Başkanı Kariyo, perakendenin bir yol ayrımında olduğunu belirterek, "Bir virajı dönmesi gerekiyor diye, yeni şartlara göre kendisini yeniden ayarlaması gerektiğini düşünüyorum." dedi. Bu ayarlamayı yaparken perakendecilerin de, AVM'lerin de bunu tek başına yapabilme imkanına sahip olmadığını vurgulayan Kariyo, şu değerlendirmelerde bulundu:


"AVM'cilerin ve perakendecilerin oturup hem perakendeye hem AVM'ye hem tüketiciye hem de orta ve uzun vadede devlete fayda sağlayacak birtakım projeleri birlikte geliştiriyor olması lazım. Bu işin, bütün bu konuşulan şeylerin çözümü aslında bu projeleri geliştirmekten geçiyor. AVM'ci arkadaşlarla bayram sonrası hemen birlikte bu tip birtakım projeleri geliştirmek üzere toplantıyı zaten ayarlamıştım. Bu işin çözümü ne AVM'nin ne perakendenin ne de devletin tek başına alacağı kararlarla olmaz. Bu, AVM'cilerle perakendecilerin oturup birlikte proje geliştirmesiyle, herkesin faydasına ve orta ve uzun vadede de devlete fayda sağlayacak birtakım projelerle olur. Bunu oluşturmak ve geliştirmek durumundayız."


AA


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Bazı alışveriş merkezlerinde (AVM) yönetim ile kiracılar arasında kira gerginliği yaşanıyor. Döviz kurundaki artış, terör olayları, yabancı turist sayısındaki azalma ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle ciroları düşen bazı markalar, AVM’lerden kira indirimi talep ederken, aksi halde toplu çıkış tehdidinde bulundu. 

 

 Kira indirimi talebi karşılanmayan markaların AVM’lerden topluca çıkma kararı aldığı yönündeki iddiaları değerlendiren BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, BMD üyesi olup da dernek dışında bir araya gelen markaların AVM’lerden belli talepleri bulunduğunu ifade etti. “50-60 kişi olduğu söyleniyor, ama bence o kadar yüksek değil sayı” diyen Kariyo, “Bu arkadaşlarımız, talepleri yerine gelmediği takdirde çıkabileceklerini söylüyorlar. Çünkü kârlılıkları açısından düşündükleri zaman artık orada var olmalarını anlamlı görmüyorlar” şeklinde konuştu.

 

 Kira/ciro oranlarının perakendede markalar için en kritik unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Kariyo, şöyle devam etti: 

 

Toplu çıkma yanlış 

“Bu arkadaşların kira/ciro oranları belirli birtakım AVM’lerde bozulmuş durumda. Onun düzeltilmesini istiyorlar. AVM’lere, ‘kira/ciro oranı bozulmuş olan markalara yardım etmek bizim görevimizdir’ sözlerini hatırlatıyor ve yerine getirmelerini istiyorum. Bu konuda bir avukatı görevlendirmek gibi  bir niyetleri var galiba. BMD’nin ‘AVM’ler sözlerini tutmadıkları takdirde çıkalım’ diye bir politikası yok. Ama eğer markalar orada karlılıklarının düşük olduğunu görüyorsa bireysel olarak çıkma kararı almaları doğru olur, bir avukata toplu olarak bir imza yetkisi vererek değil...BMD’nin felsefesi bu.”

 

ABD’deki gibi olmasın! 

Sami Kariyo, AVM’lerdeki kira sıkıntısının sadece İstanbul’da olmadığını, Türkiye’nin bütün illerini kapsadığını, hatta Güneydoğu’daki bazı AVM’lerde durumun daha ciddi olduğunu söyledi. e-ticaret nedeniyle Amerika’daki AVM’lerin öldüğünü vurgulayan Kariyo, “Macy’s, Amerika’nın en büyük department store’u, bu yıl içerisinde 100 tane mağazasını kapatacağını açıkladı. Şimdi burada ciddi bir sorun var. AVM’lerin nasıl kazan-kazana ulaşabilirizi ciddi olarak düşünmesi gerekiyor” diye konuştu.


Vatan 



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



15 Temmuz hain darbe girişimi, yabancı turist sayısındaki düşüş, terör olayları ve dolar kurundaki artış sonucu ciro kaybına uğrayan markalar, şimdi de AVM’lerle yüksek kira bedelleri yüzünden karşı karşıya geldi. Dolar kurundaki yüzde 30 artışın kira bedellerine yansıtılması üzerine markalar AVM’leri terk etme noktasına geldi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, kira indirimi talebi karşılanmayan markaların AVM’lerden topluca çıkma kararı aldığı yönündeki iddialara ilişkin markaların böyle bir kararı olmadığını belirtti. Kariyo, BMD üyesi olup da dernek dışında bir araya gelen markaların AVM’lerden belli talepleri bulunduğunu, bu taleplerin yerine getirilmesini beklediklerini ifade etti.

AVM’LERLE PARTNERİZ

Bünyesinde Damat, Tween ve D’s Damat markalarını barındıran Orka Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, markaların alışveriş merkezlerine karşı bir indirim talebi olmadığını belirterek, “Biz markalar olarak AVM’lerle partner gibiyiz. Birbirimizi besleyerek sektörün büyümesine katkı sağlıyoruz’’ değerlendirmesinde bulundu. Orakçıoğlu, özellikle İstanbul’da merkezi lokasyonlarda yaşanan terör saldırılarının da piyasayı çok fazla etkilediğini belirterek, “Perakendecileri zorlayan alışveriş merkezleri de var ama genelleme de yapmamak gerek’’ diye konuştu. Orakçıoğlu, çoğu alışveriş merkezlerinin kira bedellerinde sabit kur uygulamadığını söyleyerek son 2 yılda yüzde 30 oranında artış yaşandığının altını çizdi. Orakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz satışlarımızı Türk Lirası üzerinden yapmamıza rağmen kiralarımızı döviz ile ödüyoruz. Doları 2,50 liraya sabitleyen AVM’ler var, euroyu 3 lirada sabitleyenler de var ancak bunun yanı sıra kendilerini uzayda görüp hiçbir duyarlılık göstermeyen alışveriş merkezleri de var. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” çağrısında bulundu. Orakçıoğlu, markaların AVM’lerden yana tek sorunun kira bedeli olmadığına da işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanı sıra temizlik, güvenlik gibi genel giderler de var. Bunların da Türk Lirası olarak ödenmesi gerekirken döviz olarak isteniyor. Alışveriş merkezleri bu açıdan bindikleri dalı kesiyor’’ ifadelerini kullandı.

CADDE KAPANMAYACAK

Markaların toplu olarak AVM ve caddelerden çıkışına yönelik olarak son dönemde gündeme gelen İstiklal Caddesi için ise “Beyoğlu İstanbul’un kalbidir’’ diyen Orakçıoğlu, “Ülkeye gelen yabancı turistin ilk uğradığı yer İstiklal Caddesi. Burası İstanbul’un kalbi. Cadde mağazalarımızı kapatmayı düşünmedik, düşünmeyeceğiz de’’ açıklamasında bulundu.

Markaları düşündüren nedenler

Süleyman Orakçıoğlu markaların alışveriş merkezlerinden toplu olarak çıkmasını,


*Alışveriş merkezinin yeni olmasına,


*Lokasyonun doğru seçilmemesine AVM’deki yönetim zafiyetine,


*Terör saldırılarına,


*Kurdan kaynaklanan nedenlere bağladı.


Karar



Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Döviz kurundaki artış, terör, turist sayısındaki azalma ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi perakendeyi de sarstı. Sektörde bazı markaların ciroları düştü. Çok yüksek buldukları dükkan kiralarını ödemekte zorlanan markaların, talep ettikleri kira indirimlerinin gerçekleşmemesi halinde alışveriş merkezlerinden (AVM) çıkmaları gündeme geldi. Toplu çıkışlar yaşanabileceği belirtilirken, 50-60 kadar markadan söz ediliyor. 


O sözü hatırlattı 


Bazı markaların AVM'lerden talepleri olduğunu belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo şöyle dedi: "Bu arkadaşların 'kira/ciro' oranları belirli birtakım AVM'lerde bozulmuş durumda. Onun düzeltilmesini istiyorlar. AVM'lerin perakendecilere sayısız defa vermiş oldukları bir söz var. Bu söz şu: 'AVM'ler 'kira/ciro oranı bozulmuş olan markalara yardım etmek bizim görevimizdir.' Şimdi sözlerini hatırlatıyorum." AVM'lerdeki kira sıkıntısı sadece İstanbul'da değil, bütün illerde yaşanıyor.


Perakende yol ayrımında 


Sami Kariyo, perakendenin bir yol ayrımında olduğunu belirterek, "Bir virajı dönmesi gerekiyor diye, yeni şartlara göre kendisini yeniden ayarlaması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Bu ayarlamayı yaparken perakendecilerin de AVM'lerin de bunu tek başına yapabilme imkanına sahip olmadığını vurgulayan Kariyo, "AVM'cilerin ve perakendecilerin oturup hem perakendeye hem AVM'ye hem tüketiciye hem de orta ve uzun vadede devlete fayda sağlayacak birtakım.projeleri birlikte geliştiriyor olması lazım" dedi. 



Posta



Geri Dön