29 / 04 / 2024

Marmara depremi yaklaşıyor! Önlem almak şart!

Marmara depremi yaklaşıyor! Önlem almak şart!

Türkiye'nin bazı bölgelerinde dün meydana gelen depremden sonra akıllara beklenilen İstanbul depremi geldi.  Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan yaşanan depremlere ilişkin açıklamalar yaptı.



Türkiye'nin bazı bölgelerinde dün meydana gelen depremden sonra akıllara beklenilen İstanbul depremi geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan yaşanan depremlere ilişkin "Marmara Denizi ve çevresinde özellikle de Kuzey Marmara’da 7 ve üzeri bir depremin olacağını ön görüyoruz. 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem meydana gelirse en iyimser senaryoda can kaybı 14 bin olacak, en kötümser senaryoda ise 53 bin olacak" açıklamasını yaptı.

Muğla Datça'da dün 4.0 büyüklüğünde deprem yaşandı. Ege’deki depremin ardından Marmara sallandı. AFAD Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi açıklarında 4.1 büyüklüğün deprem meydana geldiğini duyurdu.

Karar Gazetesi'nden Kübra Köklü'nün haberine göre, yaşanan depremin ardından Yer bilimci Prof.Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Görür, yaptığı paylaşımda konumu gereği depremin uyarıcı niteliği taşıdığını belirterek “Arkadaşlar, biraz önce Tekirdağ-Güzelköy açıklarında 4,2’lik bir deprem meydana geldi. Deprem Marmara Fay sonunda ve Muhtemelen Tekirdağ kolu ile ilişkili. Bu kol üzerinde zaman zaman bu büyüklüğe varan depremlere gaz çıkışları da neden olabiliyor. Konumu gereği bu deprem uyarıcı" diye ifade etti.

Marmara depremi yaklaşıyor! Önlem almak şart!

Jeoloji Mühendisi Haluk Eyidoğan ise "Marmara Denizinde meydana gelen küçük depremlere baktığımızda, Marmara Denizi ve çevresinde özellikle de Kuzey Marmara’da 7 ve üzeri bir depremin olacağını görüyoruz. Bu depremin önümüzdeki 25 yıl içerisinde olma olasılığı ise yüzde 65 civarındadır. Bir an önce depreme hazırlanmalıyız. Ben deprem bilimciyim, falcılık yapmıyorum. Marmara Bölgesindeki depreme gün geçtikçe yaklaşıyoruz. Kentsel dönüşüm konusunda bir yasa çıkmış olsa da, bu yasa deprem risklerini azaltacak şekilde çalışamıyor. Çünkü Türkiye’nin ekonomik durumu ortada. Deprem risklerine açık 6 milyon yapı stoğu mevcut. Bu yapıların depreme hazırlanması konusunda işler çok yavaş ilerliyor. Çünkü bununla ilgili bir finans modeli yok. Sistem daha çok üst gelirlilere hitap ediyor. Orta ve alt gelirli aileler oturdukları konutları yenilenmesi ve dönüşümü için herhangi bir maddi imkana sahip değil" şeklinde konuştu.

Marmara depremi yaklaşıyor! Önlem almak şart!

"Marmara’da 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem meydana gelirse en iyimser senaryoda can kaybı 14 bin olacak, en kötümser senaryoda ise 53 bin olacak "diye ifade eden Eyidoğan şunlaru kaydetti:

"2009 yılında İstanbul’un anayasası denen İstanbul Çevre Düzeni Planı yapıldı. Bu plan İBB Meclisinde oy birliği ile geçti. Ancak bu plan rafa kaldırıldı. Bakanlık, binlerce uzmanın hazırladığı planda olmayan kararlar alıyor hatta uyguluyor. İstanbul’un kuzeyinin imara açılması İstanbul Çevre Düzeni Planına aykırıdır. Bilim insanları İstanbul’un kuzeyini imara açmayın demesine karşın 3. Havalimanı İstanbul’un kuzeyine yapıldı.
Daha sonra da Avrupa Yakasını ortasından parçalayacak Kanal İstanbul projesi için tutturuyorlar. Deprem riskinin çok yüksek olduğu bir yerde yapı stoğu ve nüfus artarsa deprem meydana geldiğinde ölümler o kadar çok olur. 2019 yılında İstanbul depremi için hazırlanan planda nüfus 15 milyon üzerinden hesaplanmıştır. Şu an İstanbul’un nüfusu daha fazla. Planda 5 çeşit deprem ve tsunami senaryosu yapıldı. 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem meydana gelirse en iyimser senaryoda can kaybı 14 bin olacak, en kötümser senaryoda ise 53 bin olacak.
En iyimser senaryoda ağır yaralı 8 bin, en kötümser senaryoda 32 bin. Hastanede tedavide ise en iyimser senaryo da 40 bin, en kötümser senaryoda 140 bin. 3 milyon insan sokakta kalacak. 200 bine yakın bina kullanılamaz hale gelecek. Deprem olacağını bile bile nüfusu bir yere toplanıyor. Marmara’da olan deprem bir tek Marmara’yı etkilemeyecek. Deprem, İzmit, Kocaeli, Balıkesir, Bursa kıyılarını ve Çanakkale Bölgesini de etkileyecek."
Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan Marmara depremi açıklaması!

Marmara depreminin zamanı geldi mi? Uzman isimler açıkladı!

İstanbul'a tüyler ürperten uyarı: O fay kırıldı kırılacak!


Geri Dön