Marmara'da da çift deprem olabilir! Prof. Dr. Şen peş peşe uyardı! San Andreas ve Marmara fayı...
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem 11 ilde büyük yıkıma sebep oldu. Marmara'da da çift deprem olabilir! Prof. Dr. Şen peş peşe uyardı! San Andreas ve Marmara fayı...
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Doğu Anadolu fayı hakkında konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, ABD’de bulunan San Andreas ve Garlock fermuar tipi fay hattının Elbistan fermuar tipi fay hattı ile benzerlik taşıdığına dikkat çekti.
ABD’li bilim insanlarının bu iki fay hakkında çalışmalar yaptığının altını çizen Prof. Dr. Şamil Şen, Marmara’nın da fermuar tipi fay hatlarına sahip olduğunu vurgulayarak, çarpıcı uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Şamil Şen, fermuar tipi fay sistemini Türkiye’de ilk defa kendisinin gündeme taşıdığını dile getirdi.
"Doğa Anadolu fayı ile San Andreas fayının 3 boyutlu gerilme dağılımını burada görüyoruz. Görüldüğü üzere iki fay simetri şekli gibi gözüküyor" açıklamasında bulundu ve bu fayın sol yönlü, San Andreas fayının ise sağ yönlü olduğunu; Fermuarın açık kısmı ve kapalı kısmı şeklinde birbirine iki fayın benzediğini belirtti.
Şamil Şen, konu ile ilgili açıklamasında "Marmara’da değişik kollar bulunuyor. İzmit’ten gelen Kuzey Anadolu fayı Marmara denizi içirişinde kollara ayrılıyor" ifadelerine yer verdi ve fermuar şekline benzediğinin yeniden altını çizdi.
Bu nedenle burada da çiftli deprem, yani son depremler gibi olabileceğine vurgu yapan Şamil Şen, "Bizde de çiftli deprem olabilir tartışmaları var. Buradan söylemek istediğim, biz fayın mekanizmasını bilirsek hem gelecekte olacak depremleri, artçı depremleri ve buradan elde ettiğimiz verilerle dünyanın herhangi bir yerinde olan depremi modelleyebiliriz" ifadelerini kullanarak, modeller kapsamında hasar azaltılmasına ilişkin çalışmalar yapılabileceğini aktardı.
Açıklamasında "New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede Türkiye’de olan depremin incelenmesi ABD için önemli olduğu söyleniyor" diye konuşan Şen, Kahramanmaraş bölgesindeki depremin incelenmesinin de olası İstanbul depremi için önemli olduğunu vurguladı.
San Andreas fayının, dünyanın en büyük doğrultu atımlı fayı olduğunu aktaran Şamil Şen, Doğu Anadolu fayının geometrisine bakıldığında; Malatya’nın güneyinde ve doğusunda iki fay bulunduğunu ve bunların birleştiğini, fermuar yapısı gibi göründüğünü belirtti.
"San Andreas fayını çalışanlar daha önceden bunu biliyorlar. Bu geometriye benzeyen San Andreas fayı var. Örneğin Los Angeles’in kuzeyinde San Andreas fayı geçiyor. Fermuar şeklinde bir yapı oluşturuyor" diye konuşan Prof. Dr. Şamil Şen, Amerikalarının bunu görerek "Kahramanmaraş’ta deprem oldu. Los Angeles’ta veya California’da büyük bir deprem olursa, diğer fayda deprem olur mu" dediklerine ve bu nedenle bu benzerliğin onlar için önemli olduğuna vurgu yaptı.
İstanbul'da deprem göçü: Megakenti terk edenlerin sayısı 20 yılın zirvesinde!
Prof. Dr. Ahmet Ercan yer göstererek uyardı: 8'e kadar deprem üretebilir!