04 / 05 / 2024

Marmaris Kalesi yenilendi!

Marmaris Kalesi yenilendi!

500 yıl önce Kanuni Sutan Süleyman tarafından iyileştirilen 5 bin yıllık Marmaris Kalesi, bir kez daha yenilenerek turizmin hizmetine sunuldu. Bakan Yardımcısı Arıcı, Kültür varlıklarının bulunduğu yerde sergilenmesi gerektiğini söyledi




Aynı zamanda müze olarak da kullanılan ve Ekim 2012'de tadilata alınan, Nisan 2013'te tamamlanacağı açıklanan Marmaris Kalesi, 5 ay gecikmeyle ziyarete açıldı. Yaklaşık 500 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman tarafından iyileştirilen, Marmaris Kalesi bir kere daha yenilendi ve turizmin hizmetine sunuldu. Vali Güvençer, "Burçlardan artık düşman yolu değil, misafir gözleniyor" dedi. Yazılı kaynaklara göre 5 bin yıllık geçmişi olduğu sanılan Marmaris Kalesi ile içindeki müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenerek turizmin hizmetine sunuldu. Kanuni Sultan Süleyman'ın 500 yıl önceki Rodos Seferi sırasında yeniden yaptırdığı kale, yılda yaklaşık 70 bin turist ağırlıyor.

Marmaris Kalesi ve Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği 657 bin lira ödenek ile geçtiğimiz yıl Ekim'de tadilata alınarak ziyarete kapatılmış, Nisan 2013'te ziyarete açılacağı bildirilmişti. Tadilat 5 ay gecikmeyle tamamlanabildi. Kale ve müze törenle açıldı. Marmaris Kalesi içinde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanlığı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Muğla Valisi Hakan Güvençer ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Kültür varlıklarının bulunduğu yerde sergilenmesi gerektiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Arıcı, Türkiye'de günyüzüne çıkarılmış birçok tarihi eserin yurtdışında olduğunu hatırlattı ve bu eserleri ait olduğu yere geri getirmek için mücadele ettiklerini açıkladı. En son İngiltere'de bir müzayedede satışa çıkarılan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in girişimleriyle satışı durdurulan Osmanlı mezar taşlarının Türkiye'ye getirildiğini belirten Arıcı, benzer girişimlerin devam edeceğini ifade etti. Arıcı, Türkiye'nin deniz-kum-güneş dışında kültür turizmini de ön plana çıkardığını, böylece hedeflenen 50 milyon turist sayısına kısa sürede ulaşılacağını söyledi.


Horasan harcı ile yapıldı

Vali Güvençer de, "Yüzyıllarca birçok insanın kalenin burçlarında düşman yolu gözlediği biliniyor. Fakat artık bu burçlardan düşman yolu gözlenmiyor. Kalede dünyanın birçok yerinden gelen insanları ağırlıyoruz. Tarihi eserin ekonomik değerinden öte, manevi açıdan bu kadar önemli bir esere sahip olmak gerçek kıymet" diye konuştu. Konuşmaların ardından müzenin 4 teşhir salonunun açılışı Arıcı ve Güvençer tarafından yapıldı. Marmaris Kalesi'ne her yıl çoğunluğu yabancı yaklaşık 70 bin kişi ziyaret ediyor. Yapılan yenileme çalışmasının ardından ziyaretçi sayısının da artması bekleniyor. Kalenin restorasyonunda Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri kullanılan ve geçmişi yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanan Horasan harcının kullanıldığı öğrenildi. ADEM ÜLKER


1991'de müze oldu

İçinde müze bulunan Türkiye'deki az sayıdaki kaleden biri olan Marmaris Kalesi'nin bazı kaynaklara göre yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihi olduğu sanılıyor. Antik kaynaklarda kale ile ilgili ilk bilgileri günümüze aktaran MÖ 490-425 yılları arasında yaşamış ünlü tarihçi Halikarnassoslu Heredot, Marmaris'te ilk surların M.Ö. 3000'li yıllarda yapıldığını yazıyor. Kalenin yapımından söz eden tek yazılı kaynak ise Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi. Evliya Çelebi, Kanuni'nin Rodos seferi öncesinde kalenin yaptırılması için emir verdiğinden ve sefer sırasında askeri üs olarak kullanıldığından söz ediyor. Önemli bir kısmı 1. Dünya Savaşı sırasında bir Fransız savaş gemisinin top atışlarıyla yıkılan kale Cumhuriyet öncesinden başlayarak 1979 yılına kadar Marmarisliler iskan edildi ve 1991'de müze olarak hizmet vermeye başladı.


Yeni Asır


Geri Dön