Marmaris'in bir köyünde su çilesi sebebi ile göç yaşandı!
Marmaris'e 55 kilometre uzaklıktaki Taşlıca köyünde yaklaşık 150 yıldır devam eden su sorunu bu yaz da çözüme kavuşturulamadı. Köyden su problemi sebebiyle yaklaşık bine yakın kişi ilçeye veya başka yerlere göç etti...
Marmaris'in Taşlıca köyünde 150 yılı aşkın süredir devam eden su sorunu nedeniyle vatandaşların göç etmeye başladığı belirtildi.
İlçe merkezine 55 kilometre uzaklıktaki, halkının büyük bir kısmının geçimini hayvancılıktan sağladığı Taşlıca köyü bu yazı da susuz geçirdi. Eşeklerle taşıdıları ve komşu köyden satın aldıkları sularla depoları doldurarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan köylülerin, hayvanları için yaptırdıları göletlerin de kurumaya başlaması nedeniyle sıkıntıları arttı. Köyün bir buçuk asırdır devam eden su çilesi yüzünden yeni nesil, Taşlıca'dan göç etmeyi tercih ederken, köydekilerin büyük bir kısmını yaşlılar oluşturuyor.
Taşlıca Köyü Muhtarı Şadi Altınışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1850 yılında kurulmuş olan köylerinin o günden beri su sıkıntısı çektiğini ve iyi niyetle yapılmış bazı çalışmalara rağmen bu su sorununun çözüme kavuşturulamadığını söyledi. İl Özel İdaresi tarafından 2006 yılında içme suyu temininde kullanılmak üzere yaklaşık 700 bin lira harcanarak bir gölet yapıldığını anlatan Altınışık, müteahhidin yapmış olduğu yanlış bir uygulama yüzünden başarılı olunamadığını ve göletin su tutmadığını iddia etti. Yaklaşık 150 haneli köylerinde 550 kişinin yaşadığı bilgisini veren Altınışık, su sıkıntısı nedeniyle bine yakın kişinin başka yerlere göç ettiğini kaydetti.
Göletle ilgili bir tadilat projesi hazırlandığına işaret eden Altınışık, yakın zamanda düzenlenecek ihaleyle gölette çalışmalara yeniden başlanacağını bildirdi. Taşıma suyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Altınışık, "Şu anda köyümüzdeki evlerin yüzde 90'ında su deposu var. Kışın çatılarda biriken yağmur suları depoları dolduruyor ve bu suları kullanıyoruz. Ancak yeterli olmuyor. Bittiğinde ise komşu köyümüz Söğüt'ten traktörlerle su taşıyoruz. Bu suyun 3 tonuna ise 40 lira veriyoruz" dedi.
- Taşıma suyuyla çamaşır makinesi çalıştırıyorlar
Köylülerden Mehmet Kocatay, uzun yıllardır eşeklerle su taşıyarak depolarını doldurmaya çalıştıklarını söyledi. Su sıkıntısı yüzünden düzenli bir hayatları olmadığına dikkati çeken Kocatay, şöyle konuştu:
"Köyümüzdeki bir çok evde çamaşır makinesi var. Taşıma suyuyla çamaşır makinesini çalıştırıyoruz. Eşeklerle taşıdığımız ve Söğüt köyünden satın aldığımız suyu depolara boşaltıyoruz. Daha sonra bu suyla çamaşırlarımızı yıkıyoruz. Susuzluk nedeniyle köyümüzden büyük bir göç var."
- Göletler de kuruyor
Geçimini hayvancılıktan sağlamaya çalışan Taşlıca'da, 3 bin 500 yerli ırk büyükbaş ve 4 bin civarında küçükbaş hayvan bulunuyor. Köyde, hayvanların su ihtiyacını karşılamak için yapılan göletler de kuruma başladı. Yağmur sularının birikmesi için açılan göletlerden birisi tamamen kururken, diğerinin ise yağmur yağmazsa bir ay içinde susuz kalması bekleniyor.
Bu arada, Taşlıca köyüne yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta ise Marmaris Belediyeler Birliği tarafından yaptırılan Atatürk İçme Suyu Barajı bulunuyor ve baraj 30 milyon metreküp su tutuyor. Baraj suyunun 10 milyon metreküpü Marmaris ve beldelerinin yıllık su ihtiyacını karşılamak üzere kullanılıyor.
AA