17 / 05 / 2024

MASAK'tan emlakçılara uyarı!

MASAK'tan emlakçılara uyarı!

MASAK, kara para aklama ve terörün finansmanıyla daha etkin mücadele edilebilmesi, mali sistemin suçlular tarafından kullanılmasının engellenebilmesi için döviz bürolarına, emlakçı, galerici ve kuyumculara getirilen yükümlülükler ve risklere yönelik broşürler yayımladı. 



MASAK, kara para aklama ve terörün finansmanıyla daha etkin mücadele edilebilmesi, mali sistemin suçlular tarafından kullanılmasının engellenmesi amacıyla döviz bürolarına, emlakçı, galerici ve kuyumculara getirilen yükümlülükler ve risklere yönelik broşürler düzenledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bunun yanı sıra müşterinin, iş veya aile ilişkisi gibi makul bir nedene dayanmaksızın üçüncü kişiler adına gayrimenkul, taşıt satın alması çoğu durumda tek başına şüpheli olarak görülmesi gereken bir durum olarak belirtiliyor.

Gayrimenkul ve taşıt alım-satımı, özellikle nakit bazlı yapılan işlemler yoluyla kara para aklama konusunda geleneksel yöntemler şrklinde kabul görüyor. 

Normal hayat düzeninin dışında değerlendirilebilecek alış ve satışlar veya gayet normal görülebilecek alış satışlar yoluyla suç geliri bu sektörler kullanılarak piyasaya girebiliyor. Söz konusu paraların finans sektörüne girişinde daha karmaşık metotlar kullanılabilmesine rağmen, taşınmaz sektörüne girişi daha basit şekilde yapılıyor.  

Örneğin, kaynağı yasal olmayan para, gayrimeşru kaynağının gizlenmesi amacıyla turistik tesislerin satın alınmasında kullanılarak bu şekilde yasal kazanç elde edilebiliyor. Diğer bir şekilde ise suç geliri sahibi, satın aldığı gayrimenkulün alış fiyatını olduğundan düşük göstermek ve daha sonra gerçek fiyatından satmak suretiyle gelirinin gayrimeşru kaynağını gizleyebiliyor. 


Geri Dön