27 / 04 / 2024

Maslak'a 1200 metrekarelik Demokrasi Müzesi geliyor!

Maslak'a 1200 metrekarelik Demokrasi Müzesi geliyor!

İBB Kültür A.Ş.'nin 15 Temmuz darbe girişimini unutturmamak için hayata geçirdiği "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi"nin çalışmaları başlıyor.



İBB Kültür A.Ş.'nin 15 Temmuz darbe girişimini unutturmamak için hayata geçirdiği "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi"nin çalışmaları başlıyor. 



Gecenin izlerini taşıyacak her türlü objenin yer alacağı müze 1200 metrekarelik parkın içinde Maslak'ta kurulacak HT İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminde şehit olan vatandaşlarımızın hatıralarını yaşatmak, yeni nesillere Türkiye'nin demokrasi yolunda atlattığı büyük badireyi, ödediği bedeli ve çektiği acıları unutturmamak için "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi" kuruyor. Maslak Hacıosman'da 1200 metrekarelik alanda Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün olduğu bölgeye kurulacak müzede milli iradeye sahip çıkmak amacıyla darbeye direnirken hayatını kaybeden şehitlerin aileleriyle gerçekleştirilecek röportajların yanı sıra yaralanan veya kendini vatanı için korkusuzca siper etmiş vatandaşlarımızla yapılacak söyleşiler de yer alacak. 



EZİLEN ARABALAR MÜZEDE 

Müzede tankları durdurmak için tereddüt etmeden araçlarını bariyer yapan vatandaşların tankların altında ezilen arabaları, 15 Temmuz gecesinin her anını kayda almaya çalışan basın mensuplarının zarar gören kamera veya fotoğraf makineleri ve o gecenin izlerini taşıyan her türlü eşya müzede yer alacak. 

Müzede coşkusunu hiç yitirmeden haftalarca tutulan "demokrasi nöbetleri"ne ait karelere de yer verilecek. İBB Kültür A.Ş., 15 Temmuz gecesinin simgelerinden biri haline gelen Şerife Boz'un kullandığı kırmızı "demokrasi kamyonu"nun da müzede yer alması için Boz ile görüşme yapıyor. 


Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı tüm darbelerden izler yer alacak müzeye demokrasimizi sekteye uğratan farklı darbe dönemlerine ait objelerin de eklenmesi planlanıyor.



O GECE KİTAP OLACAK 

İBB Kültür A.Ş., ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden 240 şehidimizin hayat hikâyelerini bir araya getirecek '15 Temmuz Şehitleri' kitabının çalışmalarını sürdürüyor. Kitapta 15 Temmuz darbesinin milli mutabakatla nasıl önlendiği, insanımızın milli iradesine sahip çıkmaktaki azmi, farklı kültür, yetişme tarzı ve dünya görüşü olan insanların aynı amaç etrafında kenetlenmeleri ve bir olmaları anlatılacak.



Habertürk





Geri Dön