28 / 04 / 2024

MB kararı sonrasında kredi kullanımına yeni düzenleme getirildi

 MB kararı sonrasında kredi kullanımına yeni düzenleme getirildi

BDDK işletmelerin kredi kullanımıyla ilgili iki önemli değişikliğe gitti. Kredi kullanabilecek işletmelerin kapsamı daraltılırken yeni uygulama 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak.



Merkez Bankası'nın politika faizinde 150 baz puan indirime giderek 10.5'e çekmesinin ardından BDDK düşük faizden kaynaklanacak suistimallerin önüne geçmek için yeni bir düzenlemeye gitti. Yapılan düzenlemeyle kredi kullanabilecek şirketleri iki önemli kısıt daha getiriliyor. Söz konusu düzenlemeyle daha önce 15 milyon lira olan yabancı para sınırı 10 milyon liraya, nakit pozisyonu ile ilgili daha önce yüzde 10 olan kısıt ise yüzde 5'e indirilerek güncellendi.

Yeni kısıtlar getirildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kullanımında yeni sıkılaştırma hamlesi yaptı. Merkez Bankası’nın 150 baz puanlık faiz indiriminin ardından, BDDK kredi piyasasını sıkılaştıracak yeni bir makro ihtiyati önlem açıklaması yaptı. Yapılan düzenlemeyle kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL’ye indirildi. Düzenlemeyle ayrıca “nakit pozisyonu aktif toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’unu geçen” şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise yüzde 5 olarak güncellendi.

Kredi kullanabilecek işletmeler kapsamı daraltıldı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön