12 / 05 / 2024

McDonald's McCafe'yi Türkiye'de açacak

McDonald's McCafe'yi Türkiye'de açacak

Fast-food zinciri McDonald's, kahve zinciri McCafe'yi Türkiye'de de açmaya hazırlanıyor



McDonald's, Starbucks'ın son yıllarda kahve sektöründe yakaladığı başarıdan sonra restoranlarının içinde ayrı bir alan yaratarak buralara McCafe adını verdiği kafe bölümleri açmaya başladı.
McCafe'lerde espresso, filtre kahve gibi içecekler ile aperatif yiyecekler satılıyor. Şirket sadece Avrupa'da bu yıl 250'yi aşkın McCafe açarak, 1200 mağazasıyla Avrupa'nın lider kahve zincirlerinden Starbucks'la rekabeti hızlandırdı. Avrupa'da bu yıl da 200 McCafe açılması planlanıyor.
McDonald's Türkiye Genel Müdürü Hakan Serim, McCafe'lerden Türkiye'ye de açılması için çalışmalara başladıklarını belirterek, “McCafe'ler Almanya'nın en büyük kahve zinciri haline geldi. Şu anda Fransa ve İngiltere'de yaygınlaşmaya başladı. Bizim bölgemizde de başlayacak. Önceliklerimiz mağaza açmak. Bu yıl deneme amaçlı 2 restoranımızda McCafe açabiliriz” dedi.

Restoranlar değişiyor
Türkiye'deki restoranlarının iç ve dış tasarımlarını değiştirmeyi sürdürdüklerini de belirten Serim, restoranların içine koltuklar yerleştirdiklerini, duvarları seramikle kapladıklarını ve daha modern bir görünüm elde ettiklerini anlattı. 21 milyon liraya mal olan yeniden yapılandırmayı değerlendiren Serim, restoranlarındaki değişime 2010 yılında da devam edeceklerini dile getirdi.
Serim, “Mağazalarımızın konseptlerini değiştiriyoruz. Böylelikle hızlı servis yerine daha çok restoran hizmeti verebileceğimiz bir yapıya geçiyoruz” dedi.
2005 yılından bu yana Türkiye'de Anadolu grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren McDonald's, 2009'da bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 10 artırarak 275 milyon liralık ciroya ulaştı. Gelecek yıl yüzde 10 büyümeyi hedeflediklerini belirten Serim, açacakları yeni restoranlarla toplam istihdamlarını 5 binin üzerine çıkaracaklarını söyledi.

‘Ekip ruhu CEO bile yapar'
Evlere serviste ciddi bir büyüklüğe ulaştıklarını kaydeden Serim, “52 restorandan evlere servis hizmeti yapıyoruz. 800 binin üzerinde kayıtlı müşterimiz var. Satışlarımızın yüzde 22'si evlere servisten” dedi. Part-time olarak çalışmaya başladığı McDonald's'da 23 yılını dolduran Serim, geçen yıl genel müdürlüğe getirilmişti. Serim, “Bugün McDonald's CEO'su bile mutfaktan yetişmedir. Bizde ekip ruhu taşıyan herkes bir süre sonra CEO bile olabilir” dedi.

Rakamlarla McDonald's
-  Türkiye'de 134 McDonald's var.
-  Bu restoranlarda 4 bin kişi çalışıyor.
-  Türkiye'den günde 213 bin kişi McDonald's'tan yiyor.
-  McDonald's'ın 118 ülkede toplam 31 bin restoranı var.
-  Dünya McDonald's'larında günde 58 milyon kişi yemek yiyor.
-  McDonald's'ın 2008 kârı 4.3 milyar dolar.
Ünsal Ereke/Milliyet


Geri Dön