24 / 05 / 2024

Medeniyet mimarları belgeselde buluşuyor!

Medeniyet mimarları belgeselde buluşuyor!

'Ustalar Alimler ve Sultanlar' belgeselinin çekimleri Kayseri'de başladı



Bir medeniyeti inşa eden ve cihan devleti kurma fikrini sultanların zihnine yerleştiren alimlerin ve sanatkârların hikâyesini anlatan 'Ustalar Alimler ve Sultanlar' belgeselinin çekimleri Kayseri'de başladı. Murat Saraçoğlu'nun yönettiği belgesel için 9 bin metrekarelik alana Manisa, Edirne ve Topkapı saraylarının, İstanbul surlarının maketleri ile demirci atölyeleri ve medreseler inşa edildi.
 
Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı Anadolu. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, bu medeniyetlerden sırasıyla bize en yakın olanları... 1071'de başlayan Anadolu'ya göçlerin coğrafyada neleri değiştirdiği ve nasıl izler bıraktığı ise hep bir merak olarak kaldı insanların zihninde. Bugünlerde yeni bir sayfa daha açılıyor tarihten. Haçlı ve Moğol saldırılarının gölgesinde bir medeniyet inşa eden, bir cihan devleti kurma fikrini sultanların zihnine yerleştiren alim ve ustaların hikâyesi bir belgesele konu oldu. 'Ustalar Alimler ve Sultanlar' adlı belgesel, bu medeniyet kurucularının düşüncelerini, insana bakışlarını anlatacak.

Tekden Film Şirketi ortaklarından yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ'ın, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında hazırladığı belgeselin çekimlerine geçtiğimiz gün Kayseri'de başlandı. Belgeselin yönetmeni ise '120', ''Deli Deli Olma' gibi filmlerden tanıdığımız Murat Saraçoğlu. 'Ustalar Alimler ve Sultanlar'da Osmanlı'nın nasıl kurulduğunu ve nasıl yükseldiğini klasik bir dille anlatmayacaklarını söyleyen Saraçoğlu, "Tarihî hikâyeleri ve dramaları anlatırken şiirsel bir dil kullanacağız." diyor.

Türkiye'de gerçekleştirilen en iddialı drama belgeseli olarak gösterilen 'Ustalar Alimler ve Sultanlar'da İstanbul'a kimlik kazandıran, şehrin medeniyetlerin beşiği olmasına katkı sağlayan Osmanlı padişahları ve onlara kılavuz olmuş usta ve alimlerin medeniyet kurma ideal ve deneyimleri düşecek perdeye. Belgesel film; altyapısından senaryosuna, kullandığı teknolojiden dekor ve kostümlerine kadar uzun bir çalışmanın ürünü olarak çıkmış ortaya. Zaten senarist Mehmet Bozdağ'ın "Dalında Türkiye'nin en pahalı yapımlarından biri olacak." demesi boşuna değil. 'Ustalar, Alimler ve Sultanlar' için Sanat Yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler yönetiminde 30 kişilik sanat grubu ile gece gündüz çalışmış. Dönemin mimarisinin tüm öğelerini yansıtan Manisa, Edirne ve Topkapı sarayları, İstanbul surları, medrese, demirci atölyesi ile Osman Gazi'nin obası, 9 bin metrekare kapalı ve açık alana inşa edildi. Filmde döneme ait aksesuar ve eşyalar kullanılırken, savaş kuleleri, fetihte kullanılan toplar, Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişte kullandığı sallar, kılıç, kalkan, ok, zırh ve sadaklardan oluşan 1.200 parça savaş malzemesi de aslına uygun şekilde yeniden yapıldı. Özellikle Yavuz Sultan Selim'in çölde yürüme sahnesi için kurulan plato ve çevre düzenlemesi günler almış. Kurulan dev çadırlar ve obalar cabası...

Ustalar Alimler ve Sultanlar belgeselinin oyuncuları, büyük çoğunluğu tiyatro kökenli olan Erdinç Gülener, M. Sabri Arafatoğlu, Osman Sonat, Numan Çakır, İlker Türkoğlu ve Osman Mert gibi yeni yüzlerden oluşuyor. Oyunculuk alanında da özenli bir çalışmanın yürütüldüğü filmde oyuncular uzman ekipler tarafından kılıç ve mızrak kullanma, ok atma, at binme dallarında eğitiliyor. Çekimler boyunca yaklaşık bine yakın figürasyon kullanılacak belgesel filmin müzikleri ise Edip Emre tarafından yapılıyor.

10 Aralık'ta gösterime girecek 'Ustalar Alimler ve Sultanlar'ın çekimleri Kayseri merkeze 80 km uzaklıkta geniş bir arazide devam ediyor.

Kayseri, Kayseri'nin Bünyan ilçesindeki Sultan Han, Gevher Nesibe Şifahanesi, Sarımsaklı Göleti ve İstanbul'un çekim mekânı olarak belirlendiği belgesel filmde şu anda var olmayan birçok tarihi mekânı tekrar görünür kılmak için Hamit Keleş'in yönetiminde, sanal gerçeklik teknolojisine başvuruluyor. Dünya standartlarında animasyon tekniklerinin uygulandığı film aynı zamanda Türkiye'de bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı ilk tarihi belgesel drama olma özelliğini de taşıyor. 4 milyon TL harcanan belgesel 120 dk olarak planlanıyor. Belgeselin görüntü yönetmeni ise Gökhan Atılmış...
Zaman-Yusuf Bülbül


Geri Dön