23 / 12 / 2024

Mehmet Ali Çelebi: İstanbul depremi kadar İzmirde konuşulmalı! 

Mehmet Ali Çelebi: İstanbul depremi kadar İzmirde konuşulmalı! 

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İzmir'in olası bir depreme hazır olmadığını belirtti ve "İzmir’de ise 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattı bulunmaktadır. Bunlar güncel, aktif, diri fay denilen deprem üreten faylardır" dedi...



CHP  İzmir  Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İzmir ve çevresinde yaşanabilecek  depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek, gerekli önelemleri almak amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti.

BirGün gazetesinde yer alan habere göre, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İzmir’in depreme hazır olmadığına dikkat çekerek Meclis araştırması açılması yönünde talepte bulundu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Çelebi, Dünya’nın en aktif fay hatlarının Ege’de olduğunu belirtti. 1999-2018 yılları arasında 193 tane 5 ve üzeri deprem yaşandığını ve bunların yüzde 24’ünün Ege Bölgesi’nde, yüzde 69’unun ise yerleşim yerlerinde olduğunu vurguladı.

İstanbul depremi kadar İzmir’in de konuşulması gerektiğine dikkat çeken Çelebi, “İstanbul’da deprem üretme potansiyeli olan tek bir fay hattı bulunmaktadır; Kuzey Anadolu Fay Hattı. İzmir’de ise 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattı bulunmaktadır. Bunlar güncel, aktif, diri fay denilen deprem üreten faylardır. İzmir’in kıyıyla bağlantılı güncel alüvyonlar üzerinde kurulan hemen hemen bütün ilçeleri risk altındadır. Özellikle bu ilçeler; Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı, Menemen’dir. Kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerleri Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar, en güvenli yerleşim yerleri ise dağlık kesimler olarak öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

CAN KAYBI 30 BİNE ULAŞABİLİR

1999'da hazırlanan İzmir deprem master planının revize edilmesi gerektiği belirten Mehmet Ali Çelebi, “İzmir'deki 670 bin binadan 70 bininin, 7 ve üzerindeki bir depremde yıkılacağı veya ağır hasar alacağı can kaybının ise 30 bini bulabileceği öngörülmektedir. Yapılan araştırmalarda İzmir'deki 313 bin binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gerekmektedir. 313 bin binada 1 milyon 650 bin konut ve işyeri yer almaktadır” diye konuştu.

Binaların risk derecelerinin belirlenerek kentsel dönüşümün çalışmalarının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ve can kaybının bu sayede yarı yarıya indirileceğini belirten Çelebi, açıklamasında “Deprem risk haritalarının çok ayrıntılı bir biçimde ortaya çıkarılması gerekmektedir. Depreme yönelik en büyük sıkıntılardan bir tanesi de etkin bir kamu denetimi olmamasıdır. Yapı denetiminde zeminle ilgili kontrol ve denetimi yapacak bir mühendislik biriminin tanımlanmaması Türkiye’nin en büyük deprem ayıplarından biridir. 2009 yılında yapılan Radius İzmir Deprem Master Planı ile 2012 Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı çalışmaları sırasında İzmir'in yapı stokunun çıkarılması kararı alınmıştır. Bu kararın altında bakanlık imzası bulunmasına rağmen 2017 yılına kadar çıkarılması gereken yapı stoğu çalışması yapılmamıştır. Fay hatlarının haritalamalarının yapılması, imar planlarına işlenmesi gerekmektedir. İzmir’de bu 13 bölgede aktif fayların imar planlarına işlenmesi, gerekirse acele kamulaştırmaların yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Deprem fırtınaları yaşanabilir! 

İzmir için korkutan açıklama! En riskli bölge!

İzmir için uyarı! 7 üzerindeki depremde 70 bin bina yıkılacak!


Geri Dön