23 / 12 / 2024

Mehmet Aytaç: Gaziantep'in dört bir tarafı imara açılmalı!

Mehmet Aytaç: Gaziantep'in dört bir tarafı imara açılmalı!

Gaziantep'te gittikçe içinden çıkılmaz hal alan imar yapılaşmalarında en büyük şikayet, bazı bölgelerin imara açılmasına rağmen henüz yapılaşmaya geçilmemesi yolunda.



Gaziantep'te gittikçe içinden çıkılmaz hal alan imar yapılaşmalarında en büyük şikayet, bazı bölgelerin imara açılmasına rağmen henüz yapılaşmaya geçilmemesi yolunda.


Bu arada emlak dünyasının iki önemli ismi Mehmet Aykaç ve Ramazan Aslan ise dikkatleri belediyelerin DOP uygulamasına çekti. Ramazan Aslan, Belediyelerin yüzde 40, 50, 60 DOP alması insanlarda kafa karışıklığı yaratıyor. Herkesi huzursuz ediyor. Bunun standart hale getirilmesi gerekiyor"derken, Mehmet Aykaç ise, "Belediyeler yüzde 40 DOP, yüzde 10'da bağış istiyorlar. Belediyeler 40 hakkını alacak, ama başka bir şey almayacak. Eğer yüzde 60 almak istiyorsan, o zaman vatandaşın istediği projeyi kabul edeceksin"diye konuştu.


AYTAÇ: 50 YIL HESAPLANMALI


Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, şehrin dört bir tarafının imara açılması gerektiğini, böylelikle arsa fiyatlarının yükselişinin önüne geçileceğini söyledi. Aytaç, "İmar konusunda benim gönlümden geçen Gaziantep'in dört bir tarafının imara açılmalı. 15-20 km hesaplanmalı, bir 50 yılı hesaplayarak imara açılmalı. Bölüm bölüm açarsanız rantları önleyemezsiniz. Arsa yükselişinin önüne geçemezsiniz. Arsa fiyatları ne kadar artarsa, konut fiyatı o kadar yükselir. Belediyelerin bunu hesaplaması lazım. Belediyeler bir 50 yılı hesaplamalı. Gaziantep'in dört bir tarafını açacaksın. İsteyen batıya, isteyen kuzeye, isteyen doğuya inşaat yapsın. Şikayetleri dile getirmek zorundayız" dedi.


MEMURLAR GAZİANTEP'E GELMEK İSTEMİYOR


Yamaçtepe'nin imara açıldığını, Şahinbey Belediyesi 18 uygulaması yaptığını, ancak bunun hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Aytaç, "Yamaçtepe'nin bir an önce parselasyonu yapılmalı, yollar açılmalı. Belediye elini hızlı tutmalı. Sam'ın bir kısmı, Yamaçtepe-İbrahimli 2'nin tamamı, Geneyik'in bir kısmı, Sarısalkım'ın bir kısmı imara açıldı. Ancak bunların tamamının açılması lazım. Belediyeler vatandaşın, müteahhidin, özel sektörün önünü açmalı. TOKİ'yle konut fiyatları düşmez. Memurlar Gaziantep'e gelmek istemiyor, kiralar yüksek" dedi.


BELEDİYELER YÜZDE 40 DOP, YÜZDE 10 BAĞIŞ İSTİYOR


Belediyelerin yeşil alanlar, eğitim, okul, park için DOP aldıklarını söyleyen Aytaç, "Belediyeler yüzde 40 DOP, yüzde 10'da bağış istiyorlar. Belediyeler 40 hakkını alacak, ama başka bir şey almayacak. Eğer yüzde 60 almak istiyorsan, o zaman vatandaşın istediği projeyi kabul edeceksin. Yüzde 70'de alabilirsin ama o zaman vatandaşa yüksekliği serbest vereceksin. Diğer illerde İstanbul, Ankara, Kayseri belediye yüksek 60 alıyor ancak vatandaşın istediği projeyi uyguluyor. Bazı bölgelerde 60 alıyorlar. Belediye bu konuda vatandaşa karşı ılımlı olmalı, vatandaşı zor durumda bırakmamalı. Türkiye'nin hiçbir yerinde yüzde 60 alınmıyor. Yüzde 25 civarında alan belediyeler var. Belediyeler kendi bünyesine geçtiği zaman yüksekliği serbest bırakıyor" dedi.


BAYRAMDAN SONRA İBRAHİMLİ 2'DE İNŞAATLAR BAŞLAR


Aytaç, Şehitkamil Belediyesinin İbrahimli 2'de yolları açtığını hatırlatarak, "İbrahimli'de DOP ile ilgili sıkıntı olduğunu duyuyorum. Ancak çözüleceğine inanıyorum. Bayramdan sonra İbrahimli 2'de inşaatların başlayacağını düşünüyorum" dedi.


ASLAN: İBRAHİMLİ 2'NİN İMARA AÇILALI 15 YIL OLDU


Gaziantep Emlakçılar Odası eski Başkanı, Mekan Emlak sahibi Ramazan Aslan, İbrahimli 2'de arsa fiyatlarının son 6 aydır, 1 yıldır yükselmediğini belirtti. Aslan, "İbrahimli 2 yeni imara açılmadı. 15 yıl oldu. Bozgeyik döneminde açıldı. İmar planını Bozgeyik yaptı. Ancak uygulaması yapılamadı. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu revizyon yaptı. Metin Bey göreve seçilirken, seçim vaatleri arasında İbrahimli 2'de vardı. Özkarslı, 'İbrahimli 2'yi düzelteceğim' dedi ve çok büyük çaba sarfetti. Ama büyükşehir ile anlaşamadı ve plan kaldı. Rıdvan bey de Metin Bey gibi İbrahimli 2'yi çözeceğim diye geldi ve çözdü. Allah var.  Yani İbrahimli 2'deki süreç bu kadar eski. İbrahimli'de arsa fiyatları 7-8 yıl önce 250 liraydı. Şimdi ise 750 ile 2 bin 500 lira arasında gidip geliyor.  İbrahimli 2, iki etap. 1. Etap çevre yoluna kadar olan etap, ondan sonrası ise ikinci etap. İbrahimli 2'de de birinci etap, ikinci etaptan daha kıymetli. Bu fiyatlar bir anda oluşmuş fiyatlar değil" dedi.


ŞEHRİN İÇİ DURUYOR


Vatandaşların bazı yerlerin imara açılmasını istemekte haklı olduğunu belirten Aslan, "Siz şehrin içi, şehrin göbeği dururken, şehir içindeki bölgeleri imara açmazsanız vatandaş tepki gösterir ve tepkisinde de haklıdır. 15 yıl önce yapılan İbrahimli 2'de yeni yeni yapılaşmaya gidecekler. Şehrin içi duruyor insanlar şehrin bilmem neresini imara açıyor bunun nedenini açıklamaları, şu şu nedenden dolayı demeleri gerekir. Şehrin içleri derken, İbrahimli 2, Yamaçtepe'de, bir türlü uygulamaya geçilemedi ama gidip Geneyik'te bir alanı imara açtınız. Adam şehrin içinde yeri var yıllardır duracak siz Geneyik'in bir bölümünü imara açacaksınız" diye konuştu.


LÜKS KONUT ALANLARI KISITLI


Gaziantep'te lüks konut üretilen alanların kısıtlı olduğunu, İbrahimli dışında lüks konut üretilen bir Antepia, bir Erikli bölgesi'nde kısıtlı bir alan olduğunu söyleyen Aslan şunları dile getirdi:"Vilayet, Değirmiçem, Sarıgüllük, Emek, Fatih, Güvenevler, İbrahimli, İbrahimli 2 ve Yamaçtepe'nin devamının gelmesi gerekiyor. Aksi taktirde arsa fiyatları düşmez. Bir bölgeyi inşaata başlar niteliğe getiremezseniz fiyatlar yükselir önleyemezsiniz" dedi. 


İNSANLAR HUZURSUZ


Sam'ın, şehrin batısıyla entegre olması gerektiğini dile getiren Aslan, "Bir yere kadar imara açar, sonra başka bir yeri imara açarsanız çokta doğru olmaz diye düşünüyorum. Öğümsögüt de açılmalı. Sarısalkım'da kısmi bir alan imara açıldı, insanlar huzursuz. Yamaçtepe'ye yüksek, İbrahimli 2'ye yüksek, Sarısalkım'da düşük emsal verirseniz insanlar huzursuz olur. Bu planların revize edilmesi gerekir, çok itiraz var. Sarısalkım'ın açılmayan bölgesi de imara açılmalı diye düşünüyorum" dedi.


FADILOĞLU'NU TEBRİK ETMEK LAZIM


Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu'nu İbrahimli 2 için tebrik eden Aslan, diğer belediyelerin de örnek almasını istedi Aslan şöyle konuştu:"Tabi bir yeri imara açmak sorunu çözmüyor. Rıdvan Bey doğru bir çalışma yaptı. Takdir ediyoruz. Önce yollarını halledeceğim dedi. Gelişmiş ülkelerde de böyle yapılıyor. Elektriği, suyu, doğalgazı, telefonu, interneti geliyor. Gaziantep'in acı bir gerçeği, kanalizasyon, su, elektrik, telefon yok, buyurun inşaat yapın diyorsunuz. Şehitkamil bunun önüne geçmek adına güzel bir şey yaptı. İbrahimli 2'de yolları açtı. Bunun geleceğimiz için örnek teşkil etmesi lazım. Ayrıca Şehitkamil Belediyesi'nin İbrahimli 2'de yaptığı 18 uygulaması da diğer belediyelere örnek olmalı. Yamaçtepe'de aynı şeyi bekliyoruz. Öte yandan belediye yollarını, kanalizasyonu altyapıyı yaptıktan sonra buyurun denmeli. Aktoprak imara açıldı ama altyapı olmadığı için tek çivi çakılmadı. Organizenin karşısı. götürün altyapıyı, işte işçinin de, teknik ekibin de, ihtiyaç sahiplerinin oturacağı bir alan." 


DOP SABİTLENMELİ


DOP konusuna da değinen Aslan, "Belediyelerin yüzde 40, 50, 60 DOP alması insanlarda kafa karışıklığı yaratıyor. Herkesi huzursuz ediyor. Bunun standart hale getirilmesi gerekiyor. Fikslenmesinde fayda var. Belediye 40'sa da, 50'se de, 55'se de DOP'u netleştirmeli" şeklinde konuştu.


Gaziantep 27


Geri Dön