03 / 01 / 2025

Mehmet Çelebi: Bursa konut sektörü lükse yöneldi!

Mehmet Çelebi: Bursa konut sektörü lükse yöneldi!

Bursa’da inşaat sektöründe en eski firmalardan biri olan Çelebiler İnşaat’ın temelleri 1974 yılında İstanbul’da Mustafa Çelebi tarafından atıldı...




Bursa'nın köklü kuruluşlarından Çelebiler İnşaat, kentte özellikle Nilüfer ilçesinde önemli projelere imza atıyor. İmara açılan yeni bölgelerin şehir merkezi kadar talep görmeyeceği görüşünü savunan Çelebiler İnşaat CEO'su Mehmet Çelebi, "Kentsel yenileme çalışmalarıyla birlikte şehir merkezleri gelişmeye devam edecek" diyor.


Bursa’da inşaat sektöründe en eski firmalardan biri olan Çelebiler İnşaat’ın temelleri 1974 yılında İstanbul’da Mustafa Çelebi tarafından atıldı. 1986 yılına kadar İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de faaliyetlerde bulunan firma, 1986 yılında Bursa’da projeler yapmaya başladı.


1992 yılında da Çelebiler inşaat adıyla faaliyet göstermeye başladı. Şirket, bu süreçte 10 bin dairenin üzerinde üretim yaptı, birçok iş merkezi projesi tamamladı, Romanya’da taşeronluk faaliyetlerinde bulundu, Kıbrıs Gime’de villa inşa etti. Çelebilerin devam eden çalışmaları arasında Luna Life, Gold Towers, Gold City, Butik Life gibi iddialı projeler yer alıyor. Çelebiler inşaat CEO’su Mehmet Çelebi ile konuştuk:


Bursa’yı konut sektörü açısından değerlendirir misiniz?

Bursa konut sektörü açısından son üç yılda devrim niteliğinde değişiklikler gösterdi, lükse yöneldi.Residans projeleri yapılmaya başlandı. 1999 öncesinde çarpık yapılaşma vardı. Deprem sonrasında kentte yapılaşma daha düzenli hale geldi ve kent modern bir yapıya büründü.


En çok rağbet gören semtler hangileri?

Nilüfer, şehrin incisi durumunda. Biz de son beş yıldır yatırımlarımızı şehir merkezinde ama şehrin gürültüsünden uzak, yeşil alanı bol Nilüfer’e yapıyoruz. Artık insanlar ne kadar lüks olursa olsun şehirden uzak yerlerde yaşamak istemiyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde imara çok fazla yeni yerin açılacağını, hatta şu an imara açılanların bile dolacağına inanmıyorum.


En çok hangi tip evlere talep var?

Bursa’da 1+1 ve 2+1 konsepti yeni oturuyor. 1+1 daireler yatınm amacıyla alınıyor. Çekirdek aileler ise 2+1’leri tercih ediyor. 3+1’lere hala talep var ama artık büyük metrekareler yerine lüks, kaliteli, işlevsel, sosyal donatısı olan daha küçük metrekarelerdeki 3+1’ler satılıyor. 1999’a kadar yapılan projelerde 3+1 daireler net 145-150 metrekare idi. 2006 sonrasında bu, 120 metrekareye indi.


Konutta son dönemde lüks anlayışı nasıl değişti?


15 yıl önce “3+1 lüks” diye satılan konutlar asansörlü, apartman dairesinden ibaretti. Sonra ebeveyn banyosu lüks kavramına eklendi. Möbleli olması da konutun lüks olması anlamına gelirdi. Artık her konutta bunlar var. Dairelerde gömme dolap, ankastre ürünler bulunuyor. Günümüzde lüks kavramı konutun içinden çok dışına taştı. İnsanlar siteden çıkmadan mini market, kuaför, lostra salonu, kuru temizleme gibi ihtiyaçları karşılansın istiyor. Çocuk oyun parkı, havuz, spor merkezi gibi her şeyi kendi bünyesinde barındıran siteler talep ediyorlar.


Bursa’da inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar neler?


Türkiye’de her yerde olduğu gibi Bursa’da da çarpık kentleşme sorunu var. Ne yazık ki kanunlar uygulanamıyor. Hala imarsız konut üretiyor. En büyük sorun bu. Onun dışında kanunları yaparken mevcut durumlardan ziyade hayali yapıyoruz ve bu nedenle uygulanamıyor. Her bölgenin, mahallenin şekli planlanandan çok farklılaşıyor.


Arsa temini de Bursa için problem. Konut projelerinde fiyatlar yerinde sayarken arsa fiyatları her yıl ortalama yüzde 20 zamlanıyor. Bu nedenle insanlar konut almak yerine arsa yatırımına yöneliyor. Arsayı bir yatırım aracı olarak kullanılıyor. KDV oranlarındaki değişim de sektörü olumsuz etkiledi. Fivatlan artırmak zorunda kaldık. Konut kredileri düştü ama bu bizim satışlarımıza yansımadı.


Capital


Geri Dön