14 / 11 / 2024

Mehmet İşler: Altınkum plan iptali 100 milyon doları uçurdu!

Mehmet İşler: Altınkum plan iptali 100 milyon doları uçurdu!

Çeşme Altınkum'da planların iptal edilmesi bölgede yatırım yapmayı planlayan firmaların da beklemeye geçmesine neden oldu. Ege Turistik İşletmeler Başkanı Mehmet İşler, "Alınan bu karar en az 100 milyon doları uçurdu" dedi.




İZMİR Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm 2013 yılında 223 hektar kapsayan Altınkum Turizm Merkezi'nin 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu'nun izmir l'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi tepkiye neden oldu. Bölgedeki planların iptal edilmesinin yatırımcının Çeşme'den vazgeçmesine neden olacağını vurgulayan iş dünyası ve turizm sektörü verilen kararı eleştirdi. 


Çeşme Altınkum Turizm Merkezi imar planı iptal edildi!



ÇÖZÜM BULUNMALI

ETİK Başkanı Mehmet İşler, İzmir'de yaşanan ve kronik hale gelen iptal davalarına bir çözüm bulunması gerektiğini; mevcut durumun özellikle yabancı yatırımcıyı korkuttuğunu söyledi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel ise, yatırımcının zor durumda kalacağını vurgulayarak, "Altınkum bir çareydi ama planlar yine iptal edildi" dedi.  İzmir  Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu Başkanı ve Çeşme aşığı Kemal Çolakoğlu ise, "Çeşme için verilen bu kararla ümitlerimizi kaybettik" diye konuştu. 

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş de Çeşme kaderini bir türlü yenemediğini vurgulayarak, "Tüm taraflar biraraya gelip iptal olmayan plan yapmalı" dedi.

 

ÖNÜNÜ KESİYOR

Mehmet İşler (ETİK Başkanı): İzmir'in 45 bin yatak kapasitesini daha da artırmak isterken yaşanan iptal, bizim bu pastadan payımızın artmasına engel olacaktır. Artık yargı, aldığı kararlarla icranın önüne geçmeye başladı. 

Dolayısıyla yargı, icraya ipotek koyar hale geliyor. Bu da yatırımların önünü kesiyor. Bundan kurtulmamız için de yeni bir Anayasaya ihtiyaç var. Çeşme'de alınan bu karar yaklaşık 2500-3000 civarında yeni yatağın ve 100 milyon dolar civarındaki (300 milyon TL) yatırımın gelmesini engelleyecek. Sahada kazandığımızı masada kaybediyoruz ne yazık ki. 


ZOR DURUMDA

Veysi Öncel (ÇEŞTOB Başkanı): Yıllardan beri Çeşme'de yatak sorunu var. Yurtdışı tur operatörlerinin deniz kıyısında 5 yıldız otel talebini Çeşme olarak cevap veremediğimiz için, yeterli ölçüde yurtdışından turist Çeşme'ye gelememekte. Eğer Çeşme'de yatak sayısı bu şekliyle kalacaksa sadece iç piyasaya hizmet verilebilir. Bunun için de bir an önce planların hayata geçmesi şart. Yıllardın yatırım yapmak isteyen ve arazisi olan insanlar zor durumda kalacak. Altınkum çare olacaktı ama iptal edildi. Hukuka saygı duymak lazım ama yatırımcıların da zor durumda kalacağı unutulmamalı. 


DİKKATE ALINSIN

Ekrem Demirtaş (İTO Başkanı): Çeşme kaderini bir türlü yenemiyor. Bugün Antalya'da 250 bin yatak var, Çeşme'de 5 bin yatak yok. İzmir'de yapılan imar planları bugüne kadar katılımcı bir anlayışla yapılmadığı için sürekli iptal kaderini paylaşıyor. 

Bu nedenle planları yaparken mutlaka katılımcı bir anlayış sergilenmesi gerekiyor. Meslek Odalarının görüşleri dikkate alınmalı, bölge insanın görüşleri dikkate alınmalı, ona göre iptal olmayan planlar yapılmalı. 


YERİNDE SAYIYOR

Kemal Çolakoğlu (İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı): Bir iş adamı ve Çeşme sevdalısı biri olarak Çeşme planlarıyla  birlikte biz aslında ümitlerimizi de kaybettik. Çeşme yerinde saymaya devam ediyor. Bir plan iptal edilebilir bu doğal ama yapılan planın 2-3 sene sonra iptal olmasını anlayamıyoruz. Çünkü bu süreçte yatırımcı arsasını alıyor, inşaata başlıyor ve buraya sermayesini yatırıyor. 

İnşaata başlayanlar şimdi yeni planları bekleyecek. Ama insanlar bir daha yatırıma cesaret edemeyecek. Üzüntümüz bundan. 



Habertürk Egeli 


Geri Dön