23 / 12 / 2024

Mehmet Şimşek: Petrol fiyatlarındaki risk primi düşecek!

Mehmet Şimşek: Petrol fiyatlarındaki risk primi düşecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İran' ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmasının petroldeki risk primini azaltmaya başladığını belirterek, " Petrol fiyatlarındaki risk primi düşecektir " dedi...



Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından bu yıl 2.'si düzenlenen "TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2013" toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. 


Son 60 yılın en büyük küresel krizine rağmen Türkiye'nin son 10 yılda yüzde 5'in üzerinde büyüdüğünü dile getiren Şimşek, bu rakamın küçümsenecek bir rakam olmadığını vurguladı.  


Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Orta Vadeli Program (OVP) dahilinde büyümesini sürdürmesi halinde hem gelişmiş ülkelerle hem de gelişmekte olan ülkelere oranla daha hızlı bir büyüme sürecinde olacağını ifade etti. 


Öncü göstergelere bakıldığında büyümenin mütevazi oranda sürdüğünü anlatan Şimşek, "Çok ciddi bir istihdam yarattık. İMF'nin son raporuna göre, dünyada rekor düzeyde istihdam yaratmada en başarılı ülke Türkiye olarak sunuluyor. İşsizlik oranlarında bir miktar yükseliş var ama işgücüne katılım oranlarında ciddi yükseliş var. Son yılda 600 bin vatandaşımıza iş ve aş imkanı bulmamıza rağmen, işsizlik oranlarında hafif yukarı yön var. Çünkü daha çok kişi iş arıyor. Enflasyonda her ne kadar yüzde 1-3 aralığına inmesek de enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi Türkiye için büyük bir başarıdır.  Bu uzun vadede büyümetyi destekleyici bir faktördür. Tabiki 1-3 aralığına düşerse büyüme potansiyeli daha da yükselir" değerlendirmesinde bulundu. 


Bakan Şimşek, bankacılık sektörünün güçlü yapısını sürdürdüğünü ve karlılıkta bir miktar düşüş olsa da sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya sahip olduğunu söyledi. 


Hanehalkı yükümlülüklerinin üzerine çok konuşulduğunu belirten Şimşek, yine de hanehalkı yükümlülüklerinin milli gelire oran olarak oldukça makul ve mütevazı düzeyde olduğuna dikkati çekti. 


Cari açıkta altın hariç bir kötüleşmenin olmamasının önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Şimşek,  bazı yapısal reformların nihayet etkili olmaya başladığını söyledi. 


Bakan Şimşek, mayıs ayından bu yana Türk Lirası'nın çok volatil olduğuna dair bir algı oluştuğunu ifade ederek, aslında gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında volatilitenin o kadar yüksek olmadığını söyledi. 


Demokratikleşme paketinin açıklandığını anımsatan Şimşek, "Yeni anayasa her ne kadar çalışmalar hayal kırıklığı ile bittiyse de inanıyorum ki bu husus çok önemli. Türkiye'de daha basit ve daha anlaşılır, toplumun bütün kesimlerinin kendisinden bir şeyler bulduğu bir anayasa olmazsa olmazdır" dedi. 


"Yıllık 50 milyar doların üzerinde yatırım çekebilmeliyiz" 


Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının büyük oranda olduğunu aktaran Şimşek, şunları kaydetti: 


"10 yıl önce enerji ithalatımız 9 milyar dolar iken bugün 60 milyar dolar civarı. Türkiye şu anda bütün alternatifleri devreye sokmaya çalışıyor. Nükleer enerji kapasitesi oluşturuyor. Memleketin suyunu, rüzgarını, güneşini, kömürünü enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor. O yönde de çok büyük çabalar var. 


Şu anda yenilenebilir enerjinin ki bunun ağırlığı HES'lerdir toplam enerji üretimindeki payı yüzde 37 civarı. Şu anda devam eden yatırımları dikkate alırsak bu beş yıl sonra yüzde 46'lara çıkacak. Muhtemelen 2023 itibari ile özellikle güneşinde devreye girmesi ile bu oran çok çok daha ileri belki yüzde 60'ları bile aşacak."  


İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya varmasının petroldeki risk primini azaltmaya başladığına dikkati çeken Şimşek, "Dünya ekonomisinin yavaş büyüdüğü bu dönemde petrol fiyatlarının bu kadar yüksek seyretmesi kısmen bu jeopolitik gerginliklerin yarattığı risk primini yansıtıyor. O açıdan bölgemizdeki bu gelişmeler önemli. Bir miktar istikrarın bölgeye gelmesi Türkiye'nin yararınadır. Petrol fiyatlarındaki risk primi düşecektir. Bu bölgedeki en güçlü ülkelerden biri olarak biz komşularımızın istikrar içinde olmasından en çok nemalanacak ülkeyiz" dedi. 


Uzun vadede Türkiye'nin büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin son 10 yılda son 60 yılın en büyük küresel krizine rağmen çok ciddi mesafe katettiğini söyledi.  


Şimşek, Türkiye'nin son 10 yılda 130 milyar dolardan daha fazla yatırım çektiğini hatırlatarak,  şunları kaydetti: 


"Küresel yatırımcı sayısı 5 bin 600'den 35 bine çıkmış durumda. Türkiye çok rahat bir şekilde yıllık 50 milyar doların üzerinde yatırım çekebilmeli. Ama bu da önemli ölçüde sermaye piyasalarının gelişmesi, şirketlerimizin finansmana erişimi, kayıtdışılığın azaltılması gibi birçok faktörle ilişkilidir. Uzun süre çalışırsınız reform yaparsınız sonra bir yerde bir bakarsınız bir patlama yaşanır. Ben inanıyorum ki Türkiye'de böyle bir sürecin içinde. Şu anda içinde olduğumuz dönem kolay bir dönem değil. Çok ciddi belirsizlikler var. Fakat ülkelerin tabiki çok kısa vadelerle değerlendirilmemesi gerekiyor.  


Türkiye'nin temelleri sağlam. Sorunlu alanlarımız var ama temellerinin sağlam olması çok önemli. Cari açığı telafi edecek çok ciddi, yapısal anlamda güçlü noktalarımız var. Ve çok kapsamlı bir reform gündemimiz var.  Türkiye bu reformlarla birlikte uzun vadede çok iyi getiri sunacak. Cari açık çok çok makul düzeye inecek. Avrupa'daki kriz olmasa idi. Ortadoğu'daki bu gerginlikler olmasaydı. Muhtemelen Türkiye'nin cari açığı bir puan belkide daha düşük olurdu. Dolayısıyla Türkiye, kalıcı olmayan bir takım şoklarlada karşı karşıya kaldı.Türkiye'nin cari açığı aslında normal bir dönemden geçiliyor olsa idi çok daha düşük seviyelerde olacaktı. Biz yüzde 2 civarında bir doğrudan sermaye çekersek yüzde 5 civarında bir açığı çok daha rahat bir şekilde yönetebiliriz."  


AA


Geri Dön