16 / 05 / 2024

Mehmet Şimşek sonrası beklentiler değişti! İslam Memiş'ten bomba tahmin

Mehmet Şimşek sonrası beklentiler değişti! İslam Memiş'ten bomba tahmin

Ekonominin yeni patronu Mehmet Şimşek ile beraber faiz, döviz kurları, enflasyon, KKM gibi konularda nasıl adımlar atılacağı ve piyasaların gelecekteki olası seyri merak edilmekte. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, akıllardaki tüm sorulara ilişkin detaylı yorumlarını açıkladı.



DOLAR VE EURO EKONOMİDE YENİ ADIMLARLA DÜŞECEK Mİ?
Döviz kurlarında özellikle son 1 haftada resmi kurla ile serbest piyasa arasında farklılıklar vardı bunlar kapanır. 20 TL psikolojik destek seviyesinin altına sarkıp sarkmayacağını takip edeceğiz. Yine altın ve gümüş fiyatlarında da gerileme kaçınılmaz olacaktır. Piyasalarda veya ekonomistlerin bekleyeceği soruların yanıtlarını önümüzdeki hafta Şimşek’ten daha net bir şekilde alabileceğiz.

Türkiye’nin şu anda döviz girdisi anlamında bir ihtiyacının olduğu ve yabancı yatırımcıların da zaten hem maliye hem de TCMB politikasında ciddi bir değişiklik bekliyordu. Erdoğan ve Şimşek arasındaki görüşmenin detayları bilinmese de Şimşek’in bu görevi kabul etmesinin ardından aklındaki birçok projeyi aktif olarak sahada uygulayabileceği bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz.

MEHMET ŞİMŞEK’İN KKM VE FAİZ KONUSUNDA NASIL UYGULAMALARI OLACAK?
Mehmet Şimşek çok uzman ve kaliteli bir isim. Bütün ekonomistler tarafından çok beğenilen ve yurt dışında yatırımcılar tarafından ve finans sektöründe sevilen hem de icraatları noktasında başarılı görülen bir isim. Belirli bir süre KKM’ye devam eder ama faiz konusunda sert kararlar kısa vadede alınmayacağını düşünüyorum.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ VE ALIM GÜCÜNÜN ARTIŞINA İLİŞKİN YENİ ADIMLAR ATILACAK MI?
Enflasyonla mücadele içsel ve dışsal sorunları bünyesinde barındırması sebebiyle çok kolay bir konu değil. ABD ve Avrupa'da şu anda çok ciddi bir resesyon ve durağanlık var. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerde bu hissediliyor. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek beklendiği kadar kolay olmayabilir ama alınan kararlar yapılan politikalarla beraber zaman içinde enflasyondan kurtulacağımız günler de gelir ama buradaki politikalar piyasalara vereceği güven önemli olacaktır.”


Geri Dön