07 / 11 / 2024

Mektebim Okulları kampüs sayısını 30’a çıkaracak!

Mektebim Okulları kampüs sayısını 30’a çıkaracak!

Yeni eğitim-öğretim yılında şu anda 20 olan kampüs sayısını 30’a çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, “Franchising vermeye de başlayacağız. 2015 yılındaki ciro hedefimiz 150 milyon lira” dedi





Mektebim Okulları, yeni eğitim- öğretim yılında başta Ankara, İzmir, Adana, Yalova olmak üzere çeşitli il ve ilçelerde 10 kampüs daha açacak. Mektebim Okulları’nın şu anda içinde anaokuldan ilkokula, ortaokuldan Anadolu lisesine, fen lisesinden, güzel sanatlar lisesine, Anadolu sağlık meslek lisesine varana kadar çeşitli branşları olan 20 kampüsü, bin 500’e yakın çalışanı ve 10 bine yakın öğrencisi var. Yeni dönem yatırımlarına ilişkin Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, “2015-2016 eğitim-öğretim döneminde 30 kampüs ve 15 bin öğrenci ile yolumuza devam etmeyi hedefliyoruz” dedi. 2015 yılındaki ciro hedeflerini 150 milyon lira olarak açıklayan Ümit Kalko, Mektebim Okulları'na yabancı yatırım fonlarının ilgisini olduğunu belirtti. Ümit Kalko, “Şimdiye kadar 24-25 yabancı yatırım fonu ve grubuyla görüşmeler yaptık. Bunların hepsi, Mektebim Okulları’nın büyümesi dikkat çektiği için randevu alıp gelen gruplar. ABD, Kanada, Dubai, Suudi Arabistan gibi ülkelerden yabancı yatırım grupları görüşmelere geldi. Şu an yakınlaştığımız bir grup var, bir iki ay içinde netleşecek” diye konuştu. 


Franchising verecek 


Mektebim Okulları’nın yeni yılda yatırım ajandası yoğun. Bir yandan Franchising çalışmaları var. Diğer yandan yurtdışı açılımı gündemde. "Türkiye’de her ilde Mektebim Okulları bayrağını dalgalandırdıktan sonra yurtdışında açılım yapmak istiyoruz" şeklinde konuşan Ümit Kalko, “Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri girmek istediğimiz pazarlar. Ayrıca Körfez Arap yarımadasında da Mektebim Okulları'nın bayrağını dalgalandırmak istiyoruz” dedi. Son 1 yılda 35’e yakın franchising teklifi aldıklarını söyleyen Kalko, “Büyükşehir haricindeki il ve ilçelerde yönetim ve denetimi bizde olmak kaydıyla franchising yapılanmalarına 2015 yılında başlamayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Kalko, “Franchising ile büyümenin başarılı olması için uzun zamandır hazırlıklarını yaptığımız ‘Mektebim Anayasası’ hazırladık. Anayasamızı ocak ayında tamamlıyoruz” dedi. Ocak ayında başvurular ile birebir görüşmeye başlayacaklarını belirten Kalko, “Bu yıl 2-3 franchising vermek istiyoruz. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde ise kapsamlı franchising yapılanması ile devam etmeyi öngörüyoruz” dedi. Mektebim Okulları adını Atatürk'ün kurucusu olduğu Millet Mektepleri'nden alıyor. Tek işi eğitim, eğitim dışında başka alanlarda yatırımı yok. Kısa sürede hızlı bir büyümesi var. Dikkat çekici. 


Kaymakamlık olmayınca 


Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, Mektebim Okulları’nın kuruluş hikâyesini şöyle anlatıyor: “Eğitim sektörüne giriş serüvenimiz 2006 yılında başladı. Kaymakam olmak istiyordum. Kaymakamlık sınavını 2 soruyla kaçırdım. İstanbul’a ailemin yanına geldim. Avcılar’da bir açık öğretim kursunda, bir sonraki kaymakamlık sınavına kadar 1 yıl kadar vaktim olduğu için, part-time eğitmenlik yapmaya başladım. O kurumda birçok pozisyonda 6 ay çalıştım. Ancak haksız bir şekilde işten çıkartıldım. Bu haksızlığa karşı durmak için karşı binalarına Ümit Eğitim Kurumları adıyla bir açık öğretim kursu açtım. Böylece eğitim sektörüne girdim.” Ümit Eğitim Kurumları’nın önce 4 sınıflık, butik bir açıköğretim kursu olduğunu aktaran Kalko, “Daha sonra doğru yerde ve zamanda yatırım yaptık. Dört sınıflı kursu birkaç ay içinde 10 sınıfa çıkardık. Büyükçekmece, Silivri ve Çorlu’da şubeler açtık” dedi. 


Anaokulu ve lise ile başladı 


Kalko, “Bunların yanında 4-5 belediyede, Avrupa Birliği ve İŞKUR’da çeşitli projelere imza attık. Tüm bu alanlarda elde ettiğimiz birikimi, tecrübeyi maddi manevi, her şeyimizi 2011 yılında eğitime yatırmaya karar verdik. İstanbul Büyükçekmece ilçesinde bir anaokulu, bir de lise kampüsü açarak, özel okulculuğa girmiş olduk” diye konuştu. 2012 yılında ‘Mektebim Okulları’ ismiyle okulculuğa devam ettiklerini belirten Kalko, “2014-2015 eğitim dönemi itibariyle 20 kampüsümüz var. Bunlarında içinde ana okuldan ilkokula, ortaokuldan Anadolu lisesine, fen lisesinden, güzel sanatlar lisesine, Anadolu sağlık meslek lisesine varana kadar çeşitli branşlar bulunuyor. Dört yılda 100 okula çıkmamız halinde yaklaşık 80 bin öğrenciye çıkma hedefimiz var. Ayrıca Mektebim Okulları’nı bir Mektebim Üniversitesi ile taçlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 


Kalko, üniversite yatırımları ile ilgili olarak “İstanbul’da açacağız. Lokasyon olarak netleşmek üzere. Tüm alanları içinde barındıran bir kampüs üniversitesi olacak ve 50- 100 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olacak” dedi.



Özel okullar yabancı yatırım fonlarının ilgi odağında 


Yabancı yatırım fonlarının Türkiye’de yatırım yapılabilir sektörlerinden bir tanesi eğitim. Türkiye’de, OECD ülkelerinde olduğu gibi, devlet okulu özel okul oranının yüzde 25’ler bandında çıkarılması hedefl eniyor. Bu, yüzde 4 özel okullaşma oranının olduğu Türkiye’de, 2023 yılına kadar 6 kat daha büyüme anlamına geliyor. Eğitim yatırımlarına devlet teşviki sağlanıyor. Dolayısıyla yabancı yatırım fonları Türkiye eğitim sektörünü dikkatle izliyor. Yerli okul zincileriyle ortaklık anlaşmaları imzalıyorlar. Daha önce 2 tane okul zinciri, çeşitli yatırım fonları ile ortaklıklar yapmıştı. 


Okul arazilerinin fiyatlarında gerçekçi olmayan şişmeler var 


Eğitim sektöründeki diğer bir trend ise okulların zincirleşmesi. Sektörde VIP eğitim veren butik okullar ya da zincir okul olup markasını güçlendiren okullar ağırlık kazanıyor. Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko, bir başka gelişmeye de dikkat çekti. Kalko, “Son iki yıldır Türkiye’de okul olmaya müsait arazi ya da binaların fiyatlarında gerçekçi olmayan inanılmaz şişmeler olduğunu görüyoruz. Sırf okul açmış olmak için büyük kiraların ve yatırım maliyetlerinin altına giren, doğru lokasyon seçmeyen yatırımcıların sistem dışına çıkacağı bir gerçek. Okul sayıları artıyor, maliyetler çok yükseldi, ölçek ekonomilerini doğru kullanamayan okullar sistemin dışında kalacak” dedi.



Dünya


Geri Dön