28 / 04 / 2024

Memurların ve tüm çalışanların maaşına yansıyacak! Yeni dönem resmen başlıyor!

Memurların ve tüm çalışanların maaşına yansıyacak! Yeni dönem resmen başlıyor!

Milyonlarca çalışan yeni düzenleme ile birlikte maaşlarında ne kadar artış olacağını merak ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50.5’lik zam oranı tüm çalışanları etkileyecek...



Milyonlarca çalışan yeni düzenlemenin maaşlarında yapacağı etkiyi merak ediyor. Son dakika haberine göre 2022 yılında asgari ücrete gelen yüzde 50.5’lik zamla birlikte yapılan düzenlenme tüm çalışanların 1 Ocak itibarıyla maaşlarını etkileyecek. Bu yeni uygulama çalışanların maaşına 38-380 lira arasında yansıyacak. İşte AGİ’de yeni dönemle ilgili tüm merak edilenler...

Mynet'te yer alan habere göre;  milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği maaşlarda yeni dönem resmen başlıyor.  Asgari ücret zammı ile getirilen vergi muafiyeti çalışma hayatını yeniden şekillendirecek. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren hiçbir çalışanın medeni durumuna bakılmadan asgari ücrete kadar olan kazançlarından gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacaktır. Gelir Vergisi toplanmayacağı için Asgari Geçim Ödeneği (AGI) 14 yıl sonra sona erecektir. Vergi muafiyeti memur ve işçi maaşlarına farklı oranlarda yansıyacak.

Memurların ve tüm çalışanların maaşına yansıyacak! Yeni dönem resmen başlıyor!

3600 LİRAYA KADAR

Ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmının hariç tutulması avantajı, bekar işçiler için 12 ay boyunca aylık 300 lira olacak. Yani yıllık geliri 3 bin 600 liraya ulaşacak. Öte yandan eşi çalışmayan işçinin maaşına ayda 225 lira civarında zam yapılacak ve yıllık geliri 3 bin 200 lirayı bulacak. Ocak ayından itibaren evli eş, işsiz ve 1 çocuk işçinin geliri 169 liradan başlayacak. Evli, eşi ve 2 çocuğu olan işçinin maaşına 113 TL, 3 çocuklu işçinin maaşına 38 TL artacak.

Memurların ve tüm çalışanların maaşına yansıyacak! Yeni dönem resmen başlıyor!

 

ÖRNEK HESAPLAMA

Halihazırda 5.500 TL brüt ücret alan bir çalışan, yeni destekle Ocak 2022'de 4.600 TL alacak. Onun hesabı şöyle: 5 bin 500 TL brüt ücrette SGK işçi payı 770 TL, işsizlik sigortası işçi payı 55 TL, Gelir Vergisi matrahı 4 bin 675 TL (istisna tutarı yani asgari ücretin net tutarı kesilecektir) .Kalan tutar üzerinden Ocak ayı için ilgili vergi diliminden yüzde 15 vergi hesaplanacaktır. ).

Ocak ayı birikimli vergi matrahı 4 bin 675 lira. Yüzde 15 Gelir Vergisi 63 lira yapıyor. 3,76 Liralık Damga Vergisi alınır. Böylece kesintilerin toplamı 892 liraya ulaşıyor. Sonuç olarak Ocak ayında brüt maaşı 5500 lira olan 4 bin 600 lira alacak. Yıl içinde matrah arttıkça Gelir ve Damga Vergisi artacağından elde edilen tutar azalacaktır. Örneğin Aralık ayında net ücret 4 bin 586 liraya düşecek.

Memurların ve tüm çalışanların maaşına yansıyacak! Yeni dönem resmen başlıyor!

MEMURA ETKİSİ NE OLACAK?

Yasal düzenleme tüm çalışanları kapsadığından, vergi muafiyeti memur maaşlarına da yansıyacaktır. Memur-Sen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından örnek hesaplamalara atıfta bulunarak, maaşlara eklenecek tutarın SGK çalışanına göre daha az olacağını ifade etti.

Ekonomik kayıpların telafisi için ocakta ek zam ve ilave ödeme yapılması gerektiğini belirten Yalçın, “Ortalama 300 lira iyileştirme yapıldı ‘vergi muafiyetiyle’ diyenler 4 milyon memur içinde sınırlı sayıda sözleşmeli bekarı baz almış anlaşılan. Bu nasıl hesap kitaptır?”  diyerek şu listeyi paylaştı:

Memurların ve tüm çalışanların maaşına yansıyacak! Yeni dönem resmen başlıyor!

Memur ve emeklilere müjde! 2022 zammında son dakika!

Müjdeli haber geldi mi? 2022 Memur ve emekli maaşı ne kadar?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön