07 / 05 / 2024

Menderes Türel, hizmet ve projelerini aktardı!

Menderes Türel, hizmet ve projelerini aktardı!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: "Taraflı basın artık kabul edeceğimiz bir gerçek. Dolayısıyla taraflı da olsa basının yalan ve iftira malzemesi olmasını kabul etmem mümkün değil" dedi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Ben basının tarafsız olmasını beklemiyorum. Taraflı basın artık kabul edeceğimiz bir gerçek. Dolayısıyla taraflı da olsa basının yalan ve iftira malzemesi olmasını kabul etmem mümkün değil" dedi.


Başkan Türel, Antalya Su ve Atık Su İdaresinde (ASAT) düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, hizmet ve projelerini anlattı.


Türel, belediyelerin ilk yılının, ellerinde hazır bir projeleri bulunmuyorsa hazırlık süreci ve ihalelerin tamamlanmasıyla geçtiğini ifade etti. Geçmiş dönemlerinde bu süreyi çok kısalttıklarına değinen Türel, bir ihale sürecinin en az 6 ay sürdüğünü ancak kendilerinin 8 ayda birçok ihaleyi tamamladıklarını vurguladı.


İlk inşaatına başlayacakları projelerden birisinin 7 milyon 665 bin ihale bedelli Mevlana Kavşağı olacağını kaydeden Türel, gelecek haftadan itibaren kavşağın üstten geçişinin kapatılacağını bildirdi. İnşaatın en geç 4 ayda tamamlanmasının planlandığını belirten Türel, "Haziran başı gibi, turizm sezonunun başlamasıyla Mevlana Kavşağı'na üst geçiş bölümünü de ekleyerek üçüncü kata yükseltip, Kızılırmak-Adnan Menderes Bulvarı geçişini üst geçiş yapmak suretiyle önemli bir rahatlığa kavuşturacağız" dedi.


Türel, Karayolları tarafından da 6 yeni kavşağın Antalya'ya kazandırılacağını bildirdi.


- Raylı sistem çalışmaları


Başkan Türel, EXPO-Meydan arasındaki 18 kilometrelik güzergahta yürütülecek raylı sistem çalışmalarına da değindi. Bu hatta Antalya Havalimanı'nın da bağlanacağını belirten Türel, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin havalimanından çıkarak, raylı sistemle EXPO ve Antalya'nın her noktasına ulaşabileceklerini kaydetti.


Bu çalışmayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü ile ortak yürüttüklerine değinen Türel, projelerin bakanlığa sunulduğunu açıkladı. Bakanlığın gereken incelemeleri yaptığını ve Bakanlar Kurulu kararının çıkmasını beklediklerine değinen Türel, kararın bu hafta alınabileceğini ifade etti.


Türel, yaklaşık 220 milyon liraya malolması planlanan raylı sistemde kullanılacak araçların büyükşehir belediyesi tarafından temin edileceğini, buna yönelik ihaleye de yarın çıkılacağını bildirdi.


Seçimlerden önce önemli projelerin artık halkın görüşü alınarak gerçekleştirileceğini söylediklerini hatırlatan Türel, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda çalıştıklarının altını çizdi. EXPO-Meydan hattına bölgedeki 22 mahallede yapılan referandumla karar verildiğini anlatan Türel, yüzde 98,42 oranla halkın, hattın yapılmasını istediğine dikkati çekti.


Türel, halkın da onayı doğrultusunda yapımına başlayacakları üçüncü etap raylı sistem hattının Varsak Belediyesi önünden başlayıp Sakarya Bulvarı'nı takip edeceğini, Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesinden Meltem Mahallesi'ne döneceğini ve hattın Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde son bulacağını bildirdi.


- Yağmur suyu drenaj kanalı çalışmaları


Göreve geldiklerinde ilçelerde altyapı problemleriyle karşılaştıklarını ifade eden Türel, 50 milyon liralık bütçenin hükümet tarafından ilçelerdeki altyapı projeleri için ayrıldığını kaydetti.


Antalya Su ve Atıksu İdaresinin (ASAT) en önemli çalışma alanlarından birinin yağmur suyu alanında yapıldığını belirten Türel, ilçelerde yağmur suyu master planı yapılması konusunda ihaleye çıkıldığını bildirdi.


Bu ihalenin tamamlandığına değinen Türel, bu master planı ile ilçelerde yağmur suyu sorununu çözmeyi hedeflediklerini ifade etti. İlçelerin yanı sıra il merkezinde de çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Türel,  şöyle konuştu:


"Geçmişte ASAT, sadece ana caddelerde yağmur suyu drenaj kanalı itibarıyla sorumluydu. Biz o dönemde 80 kilometreye yakın yağmur suyu drenaj kanalını gerçekleştirmiştik. Bugünkü yağmurlarda bizim o yağmur suyu kanalı yaptığımız caddelerde ne kadar şiddetli yağmur yağarsa yağsın sorun yaşanmadı. Sorun olan, bizden sonra da yapılmasını beklediğimiz ama yapılmayan cadde, bulvar ve sokaklar."


- Büyükşehir Belediyesine yeni hizmet binası


Türel, Büyükşehir Belediyesinin hizmet birimlerinin halen barakalarda faaliyet gösterdiğini, kentin hizmet binasına gerçekten ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Hizmet binasının ihalesinin tamamlandığını ifade eden Türel, 18 milyon 792 bin lira ihale bedelli yeni hizmet binasında hukuki sürecinin tamamlanmasının ardından çalışmalara başlanacağını bildirdi.


Mevcut belediye hizmet binasına ilişkin geçmiş dönemlere ait bir proje olduğunu anlatan Türel, kendisinin bu projeyi genişleterek hayata geçirmek üzere çalışmalara başladığını söyledi. 


- Prestij projeleri


Başkan Türel, Antalya'ya prestij kazandıracak projelere ağırlık verdiklerini, Konyaaltı Sahil Projesi, Boğaçayı Projesi ve Cruise Limanı'nın bunlardan olduğunu kaydetti.


Cruise Limanı ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğünün çalışmalara başladığını anlatan Türel, şöyle konuştu:


"Sadece Cruise Limanı değil, o kapsamda Acısu ve Kopak çaylarını içine alan nehir marinaları, hemen Fener Mahallesi açıklarında denizin içinde bir yat limanı yapılması hususunu bakanlığımızla mutabakata bağladık. Cruise Limanı'nın yeri, Lara Birlik tarafından Büyükşehire devrolan yerde olacak. Biz aslında arıtmanın orada düşünüyorduk ama dalga boyu ve derinlikleri Cruise Liman için yeterli görülmedi."


- Davos'a katılacak ilk Belediye Başkanı


Türel, katıldıkları yurt dışı fuarlarda tanıtım sloganını "Visit Antalya" yerine "Invest Antalya" olarak değiştirdiklerini kaydetti. Antalya'nın ziyaret edilmesini hala önemsediklerini belirten Türel, yeni sloganla yatırımcıları da Antalya'ya davet edeceklerini bildirdi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Davos Zirvesi'ne de katılacağını açıklayan Başkan Türel, bu zirveye kabul edilen ilk Türk Belediye Başkanı olacağının da altını çizdi.


- Doğu Garajı'nda çalışmalar başlıyor


Doğu Garajı bölgesindeki nekropol (antik mezarlık) alanında inşaat çalışmalarının yakında başlayacağını belirten Türel, projenin hazırlandığını, ihalenin kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Hemen yakınındaki çarşı projesine ilişkin çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Türel, Kaleiçi'nde de bir yat limanı projeleri olduğunu kaydetti.


Türel, Kaleiçi'ne zengin turistleri getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.


- Batı Çevre Yolu 


Başkan Türel, Batı Çevre Yolu ile ilgili bir soru üzerine, Karayolları'nın hazirana kadar çevre yolunun Uncalı Kavşağı'na bağlanmasını planladığını bildirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak imar planlarına ilişkin sorunları çözdüklerini belirten Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in de bu konuda hassas çalıştığını anlattı.


Çevre yolu kapsamında Liman Kavşağı yapımının da planlandığına işaret eden Türel, şöyle konuştu:


"Büyükçe bir kavşak olacak orası. Orada kamulaştırmayla ilgili Karayolları'nın sorunları vardı. Planla ilgili ​Konyaaltı Belediyesi ile ortak bir çalışma yürütüp çözdük. 2016'ya kadar Korkuteli Kavşağı'na bağlanması planlanıyor. Hiç olmazsa Uncalı Mezarlığı'nın o noktaya kadar Batı Çevreyolu'nu açtığımızda sahili tır, kamyon gibi ağır tonajlı araç trafiğinden kurtarmış olacağız. Turizm sezonuna kadar açılması planlanıyor."


- "Basının tarafsız olmasını beklemiyorum"


Türel, bir gazetecinin Büyükşehir Belediyesinin Antalya'daki bir yerel ve ulusal gazete ile abonelik sözleşmesini sonlandırma gerekçesini sorması üzerine, şunları söyledi:


"Ben basının tarafsız olmasını beklemiyorum. Taraflı basın artık kabul edeceğimiz bir gerçek. Dolayısıyla taraflı da olsa basının yalan ve iftira malzemesi olmasını kabul etmem mümkün değil. Bu konudaki tasarrufumuzun gerekçesi gayet açık, net. Ben Zaman Gazetesi'nin de Antalya Gazetesi'nin de bugün aboneliklerini iptal ettim. Gerekçesi de aynı. Bunu da açıkladım. Yalan ve iftiradan vazgeçen basın, bizim her zaman, bir ayrıma tabi tutmayacağımız basındır. Bugün beni eleştiren bir sürü yerel gazete var. Onları iptal ettim mi? Arkadaşlarımızla da her ortamda görüşürüz, beni eleştirseler de... Ama bu iki gazete benim farklı değerlendirmem içinde. İnşallah yalandan, iftiradan vazgeçerler. Allah ıslah etsin hepsini. O zaman biz de gereğini yaparız."


- İşten çıkarılan personel


Başkan Türel, bir gazetecinin işten çıkarılan personelle ilgili sorusuna, "Bütün belediyeler eğer fazla personeli varsa aynı tasarrufta bulunuyor. Niyeyse hep Büyükşehir'in çıkardığı personel konuşuyor, Muratpaşa Belediyesinin, Döşemealtı Belediyesinin çıkardığı işçiler hiç gündeminize gelmiyor. O da enteresan" diye yanıt verdi.


AA


Geri Dön